Herøy formannskap behandlet i dag 16 saker, i tillegg til fire ekstrasaker. Blant annet to uttalelser til søknad om tildeling av nye konsesjoner for oppdrett av laks.
Sak 18/09: EVALUERING AV BEMANNINGSSITUASJONEN I OMSORGSTJENESTEN
Behandling: Varaordfører Elbjørg Larsen (Ap) spurte: Har man nådd noen mål i forhold til utgangspunktet og i forhold til endring av strukturen? Siv Nilsen: Vi måtte endre drifta da vi bygde om omsorgssenteret. Da gikk vi gjennom alle avdelinger og mener vi gjorde en grundig vurdering. De fleste avdelinger har en minimums-bemanning som gjør at folk får sine tjenester.
Men på omsorgs-boligene har vi to ansatte på jobb til enhver tid for å betjene de 19 boligene. Vi så ikke at det skulle bli så store hjelpebehov som det ble, svarte Kommunalleder 1 Siv Nilsen som på et spørsmål fra Vegar Dalen (Frp).
Laila Furu Vold (Ap) spurte om de 3,2 stillingene som er fjernet. Siv Nilsen svarte at de er tatt fra hele pleie- og omsorgsetaten.
Rådmann Roy Skogsholm fortalte også at kommunen sist uke har hatt budsjett-gjennomgang: - Vi har store overskridelser på vikarutgifter i omsorgssektoren. Mange ansatte er fortvilte og vi har bestemt oss for å prioritere sektoren framover. Vi har også store overskridelser innen vikarutgifter også innenfor skole-sektoren, la rådmannen til.
Er det mulig å tjene inn noe på organisering, spurte Vegar Dalen. Siv Nilsen mente at hun ikke kunne se at det var mulig å knipe inn mer.
Vedtak: 1. Kommunestyret tar evalueringsrapporten til etterretning. 2. Kommunestyret ber rådmannen vurdere å opprette en stilling i omsorgstjenesten i forbindelse med revidering av budsjettet for 2009 og ved behandling av økonomiplanrammene i juni. Det bør også vurderes å budsjettposten for vikarer.
Sak 19/09: NYTT ØKONOMISYSTEM Vedtak: 1. Kommunestyret godkjenner at Herøy deltar i skissert samarbeid mellom HALD-kommunene når det gjelder anskaffelse av nytt økonomisystem og at dette skjer innenfor en total kostnad på 3,4 mill. kroner.
2. Kommunestyret ber rådmannen vurdere å opprette en stilling i omsorgstjenesten i forbindelse med revidering av budsjettet 2009 og ved behandling av økonomiplanrammene i juni. DEt bør også urderes å øke budsjettpostene for vikarer.
Kommunestyret gir rådmannen fullmakt til å gjennomføre nødvendig regulering av årets budsjett.
Sak 20/09: SANDSUNDVÆR - FORPROSJEKT Vedtak: 1. Det utarbeides et forprosjekt med formål å bevare kulturminnene i Sandsundvær etter de planene som er skissert i saksframlegget.
2. Når forprosjektet er finansiert, skal det utarbeides beskrivelser og kostnadsoverslag for hvert enkelt tiltak.
3. Det legges en tidsplan for hele prosjektet.
4. Kommunen vil i samarbeid med Helgeland Museum prøve å finne eksterne finansieringskilder og mulige samarbeidspartnere.
5. Kommunestyret vil komme tilbake til finansiering når kostnadene med forprosjektet er definert.
Sak 21: EVALUERING - ENDRING AV SKOLESTRUKTUREN Vedtak: 1. Kommunestyret tar evalueringsrapporten til etterretning.
2. Kommunestyret ber rådmannen vurdere å beholde et årsverk av den foreslåtte reduksjonen på 1,3 årsverk i forbindelse med revidering av budsjettet for 2009 og ved behandlng av økonomiplanrammene i juni.
Sak 22: Retningslinjer for fritak av eiendomsskatt Vedtak: Herøy kommunestyre godkjenner framlagte forslag til retningslinjer for utsettelse, nedsettelse eller ettergivelse av eiendomsskatt.
Bakgrunn: Herøy kommunestyre vedtok i møte 23.10.08 under sak 58/08 innføring av generell eiendomsskatt:
1. Herøy kommunestyre skriver med hjemmel i § 2 i Lov om eigedomsskatt ut eiendomsskatt på faste eiendommer i hele kommunen (generell eiendomsskatt) med virkning fra 01.01.2009
2. Vedtaket avløser vedtak av 14.02.2008 i sak 2/08.
3. Med basis i innført eiendomsskatt på verker og bruk med 2 promille for 2008 fastsettes skattesatsen med henvisning til lovens §13 til 4 promille for 2009.
4. Det innføres et fast bunnfradrag i taksten på boliger/fritidsboliger på kr. 100000 pr. enhet.
5. Helårsboliger fritas for eiendomsskatt i 10 år etter byggestart.
6. Taksering av eiendommene ivaretas av Eiendomsskattetakstnemda. Klage på takst ivaretas av Klagenemda.
7. Rådmannen gis fullmakt til å engasjere takstmann for å bistå Eiendomsskattetakstnemda. Utgiftene finansieres over inntekter fra eiendomsskatten.
8. Kommunestyret forventer at gjennomsnittlig eiendomsskatt for 2009 blir som vist i saksframlegget på ca. kr. 1800 for en helårsbolig.
9. Kommunestyret ber om at det utarbeids retningslinjer som åpner for å søke fritak for dem med spesielt lave inntekter.
10. Eiendomsskatten skal avvikles så snart den økonomiske situasjonen tilsier det.
11. Kommunestyret ber om å få en nærmere utredning av å dele kommunen i ulike verdisoner/differenisert eiendomsskatt fra 2010, spes. mht pkt. 9.
Sak 23: SØKNAD OM TILSKUDD FOR 2009 - MARBORG Vedtak: Herøy kommune avslår søknaden om tilskudd til brukerorganisasjonen MARBORG.
Sak 24: FORENINGEN FOR HJERTESYKE BARN - SØKNAD OM STØTTE Vedtak: Herøy kommune avslår søknaden om støtte til foreningen for hjertesyke barn.
Sak 25: SOLLI BARNEHAGE - GODKJENNING ETTER FORSKRIFT OM MILJØRETTET HELSEVERN Vedtak: Med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven §4a-8 og & 6 i forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager , godkjennes Solli barnehage.
Sak 26:Kulturmidler 2009 Behandling: - Jeg syns vi tangerer næring i blant annet tildeling av midler til Morskogen Gård og Hestesenter og i bokutgivelsen til Gerda Sviland. Dette burde heller vært gitt gjennom næringsmidler, mente Vegar Dalen (Frp).
- Jeg er enig, sa både ordførere Jensen og Bjørn Lund (Sp). Også Ellinor Zahl Johansen og Laila Furu Vold var enige i dette.
- Slik jeg har forstått er ikke hestesenteret kommet så langt at det er en kommersiell sak, men rett og slett et fritidstilbud. Men det har et potensiale til å utvikle seg, sa rådmann Skogsholm.
Politikerne entes om at administrasjonen tar signalene med seg og at man for denne gangen følger innstillingen til rådmannen.
Vedtak Nordland Lydavis 1000 kr Herøy Innebandy 1000 kr Herøy Kirkeforening 1000 kr Valhall 2000 kr Gåsvær kapell 2000 kr Røde Kors Besøkstjeneste 1000 kr UL Bølgen 2000 kr Brasøy Bedehusforening 2000 kr Brasøy Velforening 2000 kr Herøy Pensjonistforening 1000 kr Herøy KFUK/KFUM 5000 kr Seniordansegruppa 1000 kr Tennas Vel 2000 kr Skibbåtværs Venner 6000 kr Gerda Måsvær Sviland 2000 kr Husvær Bedehus 2000 kr Herøy IL 41.000 kr Herøy Musikkorps 10.000 kr Sør-Herøy Ungdomslag 2000 kr Morskogen Gård- og Hestesenter 9000 kr
Sak 27/09: KJØP AV MARENSTUA Vedtak: 1. Herøy kommune kjøper Marenstua for riving. Kjøpesum kr. 128000 med fradrag for utestående fordring på kr. 55000, netto kr. 73000.
2. Herøy kommune engasjerer Rolf Edvardsen for riving av huset og rydding av tomta innenfor en kostnadsramme på kr. 118000
3. Kjøp og riving ,totalt kr. 191000, finansieres over ubundne kapitalfond. Rådmannen gis fullmakt til å revidere budsjettet i henhold til dette.
RUTEFORSLAG - HØRING Behandling: Næringssjef Knut Prestø orienterte om ruteforslaget:
- Kommunens ruteforslag bygger på en skolestart klokka 08, (en forutsetning) og at vi skal ta med videregende skoleelever til skole i Sandnessjøen.
Videre er det tatt med arbeidspendling inn kommunesenteret fra ytterkretsene og fra Herøy til regionssenteret.
Videre er det lagt inn at hurtigbåten skal ligge i Sandnessjøe og starte derfra klokka 05.50.
Vi har også lagt inn en handletur fra Herøy til Sandnessjøen på formiddagen. Det ble ikke tid til å legge inn Sandvær på denne turen.
Det er også lagt inn retur av skole-elevene etter skoletid. Denne turen går helt ut til Sandvær, sa Prestø blant annet.
Imot tidlig skolestart Husvær og Brasøy er imot tidlig avgang om morgenen for å rekke skolestart klokken 08. (Dette har FAU ved Herøy sentralskole støttet opp om).
Rådmannen: Kommunen har vært i møte med foreldrene i sørkretsen. Vi kan unngå venting før skolestart. Vi kan finansiere en minibuss i Husvær og Brasøy slik at elevene kan være 10 - 15 minutter lenger heime og bli transportert til Brasøy ferjekai.
Da vil elevene være på Flosta klokken 07.50 og være der 10 minutter før sdkolen starter klookken 08. Det gir en kortere reisetid, men dette forslaget er avvist av foreldrene, derfor er det ikke tatt med.
Men dette er en løsning/forslag vi syns er godt og et mye bede forslag for skole-elevene. Derfor vil vi vurdere om ta det med videre, sa rådmann Roy Skogsholm.
Vegar Dalen (Frp) uttalte at han var imot at det blir en dårligere kommunikasjon mot Vega. - Sykkelturisme er noe vi har jobbet med i regionen. Betyr dette at vi avslutter dette prosjektet. Vi avviser også tidligere skolestart, sa Dalen.
Ellinor Zahl Johansen (Ap): - Det forslaget som ligger på bordet er noe av det bedre vi kan få til, sett i lys av at det er en båt som skal betjene alle hensynene.
Minuset er å framskynde skolestart, men er dette minuset så stort i forhold til de positive sidene, spurte hun og sa at hun går for det ruteforslaget som ligger og at skolen starter klokken 08.00.
Laila Furu Vold (Ap): - Jeg er ikke enig med Ellinor, sa hun.
Ordfører Arnt Frode Jensen: - Fylket sier nå hvordan hurtigbåtene skal prioriteres. Vega har EN båt og får bruke den til sine behov og Herøy EN båt og får bruke den til sine behov. Vi har laget et ruteforslag for sommeren som både Herøy og Vega syns er bra.
Ellers er tenkinga å få næringstransport over på ferje og persontransport over på hurtigbåt.
Nå har vi fått gjennom i Fylkestinget at vi skal ha TO ferjer på herøysambandet. Det gir oss en kjempeflott tilbud, men vi må ikke ha ferje opptatt med å transportere skole-elever.
Jeg syns ikke saka fortjener at skolestart klokka 08. skal være hovedsaka i dette. Hva skal vi velge? Nå får vi et reelt valg, et valg vi ikke har hatt sjansen til før.
Jeg tror det er framtidsrettet å gå for tidlg skolestart for å oppnå de andre fordelene. Men jeg lover ikke å love at vi er i havn om vi går for dette forslaget, sa ordfører Arnt Frode Jensen og mente at dette var det nærmeste man kommer en best mulig løsning.
Bjørn Lund (Sp): - Jeg er enig med Laila og mener vi ofrer skole-elevene. Jeg syns vi skal lytte til foreldrene som går mot tidlig skolestart og vi må ikke risikere at noen velger å flytte fra kommunen. Det er ungene vi satser på i framtida, sa Lund.
Ordfører Jensen: - Vi er satt til å håndere ting på vegne av befolkningen, selv om vi blir utsatt for pressgrupper. Det er det som er vanskelig.
OG - skolestart klokken 08 vil komme uansett, sa Jensen.
Elbjørg Larsen (Ap): - Det er tøft når man sier at man ofrer ungene, men det er kommuner rundt oss som starter skolen klokken 08. Leirfjord gjør det og jeg har ikke hørt om store problemer der, sa Larsen og spurte om det ville bli vanskelig å få til ferjeløsning som kommer til Flosta klokken 07.50.
Rådmannen: - Det er en sak som fylket har inne i sine planer.
Laila Furu Vold: - Vi har tidligere snakket om en samfunnsbåt. Hvor er det oppi dette?
Rådmannen: - Samfunnsbåt ble avvist av folk i sørøyene, og dermed avsluttet vi arbeidet med saka.
Vegar Dalen: - Jeg syns det er litt arrogent av oss å ikke ta hensyn til innsigelsene fra foreldrene.
Rådmann Skogsholm: - Dette er egentlig en samferdselsmessig revolusjon vi får her. Brasøy/Husvær får seks anløp hver dag i stedet for dagens tre, i tillegg til ferjeavgangene - også disse kan vi få til en bedre løsning på.
Innbyggerne i Herøy kommune har samme krav til velferd som folk andre steder. Samfunnet er innrettet slik at begge voksne i et hus vil arbeide.
Folk søker derfor blant annet tidligere og tidligere til SFO-løsninger og barnehager.
Vi har flere skoler i regionen som som begynner klokken 8 og vi har kommunen andre steder i landet som begynner enda tidligere.
Vi inntar noen holdninger her som vi i hvert fall må avveie. Det moderne menneske krever at begge er i arbeid og at samfunnet legger til rette for det, sa rådmannen.
Elbjørg Larsen: - Hva om vi politikere ikke tar ansvar og gjør dette grepet og ser framover? Jeg er villig til å ta dette grepet og gjøre endringer som gjør at folk kan bo i Herøy fortsatt, sa Larsen.
Vedtak Kommunens forslag vedtatt mot Sp og Frp\'s stemmer.
Herøy kommune går inn for et ruteopplegg som ivaretar følgende:
1. Ruteopplegg som imøtekommer skolestart klokken 08.00 for barne- og ungdomsskolen.
2. Elever som går på videregående skole i Sandnessjøen skal kunne bo heime og reise til/fra skolen med hurtigbåt.
3. Godt tilbud for arbeidspendling innad i kommunen samt til regionsenteret.
4. Daglig transport av varer og tjenester som befolkningen og næringslivet er avhengige/benytter se av.
5. At befolkningen i sørkretsene skal kunne delta på kulturaktiviteter, idrett og andre aktiviteter sentralt i Herøy på ettermiddag/kveldstid.
6. At hurtigbåtruden tilrettelegges slik at den korresponderer med andre rutegående tilbud som tog, buss og fly på en måte som imøtekommer reisendes behov.
7. At befolkningen i Herøy får tilrettelagt tilbud for å reise til regionsenteret i forskjellige ærender som sykehus, kontorer, handling med mere.
8. At reiselivsnæringen får et best mulig tilbud for å ivareta sine næringsinteresser.
Sak 29/09: SØKNAD OM TILSKUDD - SELØY KYSTFERIE Vedtak Seløy Kystferie innvilges et investeringstilskudd på 90. 000 kroner til formål som omsøkt.
Sak 30/09: SØKNAD OM OVERTAKELSE AV NÆRINGSLÅN - HERØY MEK. VERKSTED Vedtak: Herøy kommune imøtekommer søknaden om Herøy Mek. Verksted om overtakelse av lån gitt til AluMek AS i F-sak 05/114 pålydende kr. 100.000,-
Formannskapets vedtak i sak 05/114 vil fortsatt være gjeldende for lånet.
Restlån per dags dato er 69.295 kroner.
Tilleggssaker:
SAK 31/09: REVISJON AV KOMMUNENS INFORMASJONSSYSTEM OG REVIDERT OPPLEGG FOR HERØYFJERDINGEN Vedtak 1. Det igangsettes et prosjekt med videreutvikling av vår hjemmeside til å ivareta opplysninger om alle tjenestene i kommunen og om all saksbehandling, aktive innspillskanaler for innbyggerne og elektroniske søknadsmuligheter på tjenester og stillinger. Hjemmesiden skal ha daglig oppdatering.
2. Det igangsettes et prøveprosjekt der Herøyfjerdingen videreutvikles til en generell informasjonsavis på nett og i papirutgave der utgiftene dekkes gjennom annonsesalg og abonnement. Abonnementsavgiften settes til kr. 300,- pr. år. Prøveprosjektet gjennomføres i perioden 01.08.2009 til 31.12.2010. Evaluering gjennomføres i desember 2010.
3. I prosjektperioden utvides stillingen som informasjonskonsulent fra 40 prosent til 100 prosent.
4. Tiltaket innarbeides i budsjettreguleringen i juni.
Sak 32/09: UTTALELSE - STRØMFORSYNING GÅSVÆR Herøy kommune har registrert Helgelandskrafts utspill til kundene i Gåsvær og Verningsøy. Vi har videre registrert at ikke alle kundene vil akseptere en avtale med Helgelandskraft om fritak av leveringsplikt.
Herøy kommune kan ikke akseptere at Helgelandskraft skal stoppe strømforsyningen til en fastboende i området og kan ikke se at Olje- og energidepartementet kan frita Helgelandskraft for denne leveringsplikten. Vi vil videre påpeke at Gåsvær er et meget aktuelt område for å utvikle reiselivsnæring. Uten strømforsyning er det meget vanskelig å få dette til. For de øvrige kundene vil vi påpeke at engangskompensasjonen må forhøyes slik at det gir forsvarlig dekning for innkjøp av alternativt utstyr og strømforsyning.
Videre må strømforsyningen opprettholdes så lenge hovedkabelen holder uten total utskifting. Vi kan ikke akseptere at Helgelandskraft setter lavere påkostningsterskler for å kutte strømforsyningen.
Sak 33/09: UTTALELSE TIL SØKNAD OM TILDELING AV NYE KONSESJONER - MARINE HARVEST NORWAY AS, HERØY Herøy kommune har vært en pionerkommune hva angår havbruk/oppdrett av laks siden først på 1970-tallet. De erfaringene næringen og kommunen har tilegnet seg over lang tid vil være en styrke for fortsatt videreutvikling av havbruksnæringen.
Herøy kommune var også en pionerkommune på landsbasis innenfor planlegging og bruk av kystsonen. Kommunen var tidlig ute med egen reguleringsplan (kystsoneplan) i Norge.
Næringen og kommunen har kommet styrket ut av denne prosessen som i dag tilbyr næringen gode, stabile og sikre lokaliteter for bl.a. oppdrett av laks. Marine Harvest Norway AS som i dag er etablert med sitt største slakteri for laks i Herøy kommune og drifter 17 konsesjoner i HALD-regionen, hvorav 12 i Herøy, er en av få aktører innenfor havbruk i Nordland som med økt volum på oppdrett kan bidra med sterk vekst i form av varige arbeidsplasser, kompetanseoppbygging og innovasjon i lokalmiljøene (HALD-regionen) i Nordland fylke.
Målsettingen til Marine Harvest Norway AS ved å søke tildeling av flere konsesjoner på oppdrett av laks er å øke produksjon av laks som igjen skape grunnlag for ny aktivitet ut over selve produksjonsleddet.
Herøy kommune har under planlegging/regulering Herøy Maritime Næringspark i nær tilknytning til Marine Harvest sitt produksjonsanlegg på Hestøy i Herøy. Det legges med dette grunnlag for etablering av følgende aktiviteter i området som vil styrke næringsvirksomheten totalt sett med følgende muligheter:
- Filetfabrikk - Biproduksjon - Fryselager - Kassefabrikk - Pallefabrikk - Laboratorievirksomhet - Forskning - Administrative tjenester Ovennevnte vil skape grunnlag for etablering av ca.73 arbeidsplasser med krav om forskjellig kompetanse som igjen vil være en styrke for all virksomhet i området.
Å styrke grunnlaget for Marine Harvest Norway AS som stor aktør i Herøy og HALD vil igjen bevirke at selskapet engasjerer og integrerer seg økonomisk i kommunen/regionen. Uavhengig av om selskapene er store eller små bør kriterier knyttet til engasjement og økonomisk integrasjon i regionen være overordnet kriteriet knyttet til størrelse.
Med bakgrunn i ovennevnte gir Herøy kommune sin fulle støtte til søknaden fra Marine Harvest Norway AS
Sak 34/09: UTTALELSE TIL SØKNAD OM TILDELING AV NYE KONSESJONER - Seløy Sjøfarm AS - Kobbvåglaks AS - Termar Seafarm AS - Seløy Sjøprodukter AS
Herøy kommune har vært en pionerkommune hva angår havbruk/oppdrett av lask siden først på 1970-tallet. De erfaringene næringen og kommunen har tilegnet seg over lang tid vil være en styrke for fortsatt videreutvikling av havbruksnæringen. Herøy kommune var også en pionerkommune på landsbasis innenfor planlegging og bruk av kystsonen. Kommunen var tidlig ute med egen reguleringsplan (kystsoneplan) i Norge.
Næringen og kommunen har kommet styrket ut av denne prosessen som i dag tilbyr næringen gode, stabile og sikre lokaliteter for bl.a. oppdrett av laks. Herøy kommune ser positivt på at lokale bedrifter inngår et nært samarbeid innenfor oppdrett for å styrke mulighetene for etablering av virksomhet utenom produksjonsleddet, og at dette vil tilføre kommunen/regionen nye arbeidsplasser, kompetanseoppbygging og innovasjon. Et nært samarbeid mellom produksjonsbedrifter i kommunen/regionen vil være av stor betydning for utviklingen framover.
Etablering av virksomhet i andre deler av verdikjeden vil tilføre regionen verdifulle arbeidsplasser med variert kompetansekrav som igjen vil være en styrke for all virksomhet i området.
Stabil tilgang på lokalt råstoff vil bl.a. være avgjørende dersom en skal lykkes i å satse på foredlingsvirksomhet.
Herøy kommune har under planlegging/regulering Herøy Maritime Næringspark hvor det planlegges etablert virksomheter som vil komme styrket ut av et samarbeid som det her legges opp til, som bl.a.
- Biproduksjon - Fryselager - Laboratorievirksomhet - Forskning - Administrative tjenester Havbruk/oppdrett er en svært viktig næring i Herøy kommune/HALD-regionen og Herøy kommune vil understreke betydningen av dette i forhold til andre deler av verdikjeden samt til komplementær næringsvirksomhet i kommunen.
Med bakgrunn i ovennevnte gir Herøy kommune sin fulle støtte til søknader fra bedrifter innenfor samarbeidsklyngen.
Behandling: Varaordfører Elbjørg Larsen (Ap) spurte: Har man nådd noen mål i forhold til utgangspunktet og i forhold til endring av strukturen? Siv Nilsen: Vi måtte endre drifta da vi bygde om omsorgssenteret. Da gikk vi gjennom alle avdelinger og mener vi gjorde en grundig vurdering. De fleste avdelinger har en minimums-bemanning som gjør at folk får sine tjenester.
Men på omsorgs-boligene har vi to ansatte på jobb til enhver tid for å betjene de 19 boligene. Vi så ikke at det skulle bli så store hjelpebehov som det ble, svarte Kommunalleder 1 Siv Nilsen som på et spørsmål fra Vegar Dalen (Frp).
Laila Furu Vold (Ap) spurte om de 3,2 stillingene som er fjernet. Siv Nilsen svarte at de er tatt fra hele pleie- og omsorgsetaten.
Rådmann Roy Skogsholm fortalte også at kommunen sist uke har hatt budsjett-gjennomgang: - Vi har store overskridelser på vikarutgifter i omsorgssektoren. Mange ansatte er fortvilte og vi har bestemt oss for å prioritere sektoren framover. Vi har også store overskridelser innen vikarutgifter også innenfor skole-sektoren, la rådmannen til.
Er det mulig å tjene inn noe på organisering, spurte Vegar Dalen. Siv Nilsen mente at hun ikke kunne se at det var mulig å knipe inn mer.
Vedtak: 1. Kommunestyret tar evalueringsrapporten til etterretning. 2. Kommunestyret ber rådmannen vurdere å opprette en stilling i omsorgstjenesten i forbindelse med revidering av budsjettet for 2009 og ved behandling av økonomiplanrammene i juni. Det bør også vurderes å budsjettposten for vikarer.
Sak 19/09: NYTT ØKONOMISYSTEM Vedtak: 1. Kommunestyret godkjenner at Herøy deltar i skissert samarbeid mellom HALD-kommunene når det gjelder anskaffelse av nytt økonomisystem og at dette skjer innenfor en total kostnad på 3,4 mill. kroner.
2. Kommunestyret ber rådmannen vurdere å opprette en stilling i omsorgstjenesten i forbindelse med revidering av budsjettet 2009 og ved behandling av økonomiplanrammene i juni. DEt bør også urderes å øke budsjettpostene for vikarer.
Kommunestyret gir rådmannen fullmakt til å gjennomføre nødvendig regulering av årets budsjett.
Sak 20/09: SANDSUNDVÆR - FORPROSJEKT Vedtak: 1. Det utarbeides et forprosjekt med formål å bevare kulturminnene i Sandsundvær etter de planene som er skissert i saksframlegget.
2. Når forprosjektet er finansiert, skal det utarbeides beskrivelser og kostnadsoverslag for hvert enkelt tiltak.
3. Det legges en tidsplan for hele prosjektet.
4. Kommunen vil i samarbeid med Helgeland Museum prøve å finne eksterne finansieringskilder og mulige samarbeidspartnere.
5. Kommunestyret vil komme tilbake til finansiering når kostnadene med forprosjektet er definert.
Sak 21: EVALUERING - ENDRING AV SKOLESTRUKTUREN Vedtak: 1. Kommunestyret tar evalueringsrapporten til etterretning.
2. Kommunestyret ber rådmannen vurdere å beholde et årsverk av den foreslåtte reduksjonen på 1,3 årsverk i forbindelse med revidering av budsjettet for 2009 og ved behandlng av økonomiplanrammene i juni.
Sak 22: Retningslinjer for fritak av eiendomsskatt Vedtak: Herøy kommunestyre godkjenner framlagte forslag til retningslinjer for utsettelse, nedsettelse eller ettergivelse av eiendomsskatt.
Bakgrunn: Herøy kommunestyre vedtok i møte 23.10.08 under sak 58/08 innføring av generell eiendomsskatt:
1. Herøy kommunestyre skriver med hjemmel i § 2 i Lov om eigedomsskatt ut eiendomsskatt på faste eiendommer i hele kommunen (generell eiendomsskatt) med virkning fra 01.01.2009
2. Vedtaket avløser vedtak av 14.02.2008 i sak 2/08.
3. Med basis i innført eiendomsskatt på verker og bruk med 2 promille for 2008 fastsettes skattesatsen med henvisning til lovens §13 til 4 promille for 2009.
4. Det innføres et fast bunnfradrag i taksten på boliger/fritidsboliger på kr. 100000 pr. enhet.
5. Helårsboliger fritas for eiendomsskatt i 10 år etter byggestart.
6. Taksering av eiendommene ivaretas av Eiendomsskattetakstnemda. Klage på takst ivaretas av Klagenemda.
7. Rådmannen gis fullmakt til å engasjere takstmann for å bistå Eiendomsskattetakstnemda. Utgiftene finansieres over inntekter fra eiendomsskatten.
8. Kommunestyret forventer at gjennomsnittlig eiendomsskatt for 2009 blir som vist i saksframlegget på ca. kr. 1800 for en helårsbolig.
9. Kommunestyret ber om at det utarbeids retningslinjer som åpner for å søke fritak for dem med spesielt lave inntekter.
10. Eiendomsskatten skal avvikles så snart den økonomiske situasjonen tilsier det.
11. Kommunestyret ber om å få en nærmere utredning av å dele kommunen i ulike verdisoner/differenisert eiendomsskatt fra 2010, spes. mht pkt. 9.
Sak 23: SØKNAD OM TILSKUDD FOR 2009 - MARBORG Vedtak: Herøy kommune avslår søknaden om tilskudd til brukerorganisasjonen MARBORG.
Sak 24: FORENINGEN FOR HJERTESYKE BARN - SØKNAD OM STØTTE Vedtak: Herøy kommune avslår søknaden om støtte til foreningen for hjertesyke barn.
Sak 25: SOLLI BARNEHAGE - GODKJENNING ETTER FORSKRIFT OM MILJØRETTET HELSEVERN Vedtak: Med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven §4a-8 og & 6 i forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager , godkjennes Solli barnehage.
Sak 26:Kulturmidler 2009 Behandling: - Jeg syns vi tangerer næring i blant annet tildeling av midler til Morskogen Gård og Hestesenter og i bokutgivelsen til Gerda Sviland. Dette burde heller vært gitt gjennom næringsmidler, mente Vegar Dalen (Frp).
- Jeg er enig, sa både ordførere Jensen og Bjørn Lund (Sp). Også Ellinor Zahl Johansen og Laila Furu Vold var enige i dette.
- Slik jeg har forstått er ikke hestesenteret kommet så langt at det er en kommersiell sak, men rett og slett et fritidstilbud. Men det har et potensiale til å utvikle seg, sa rådmann Skogsholm.
Politikerne entes om at administrasjonen tar signalene med seg og at man for denne gangen følger innstillingen til rådmannen.
Vedtak Nordland Lydavis 1000 kr Herøy Innebandy 1000 kr Herøy Kirkeforening 1000 kr Valhall 2000 kr Gåsvær kapell 2000 kr Røde Kors Besøkstjeneste 1000 kr UL Bølgen 2000 kr Brasøy Bedehusforening 2000 kr Brasøy Velforening 2000 kr Herøy Pensjonistforening 1000 kr Herøy KFUK/KFUM 5000 kr Seniordansegruppa 1000 kr Tennas Vel 2000 kr Skibbåtværs Venner 6000 kr Gerda Måsvær Sviland 2000 kr Husvær Bedehus 2000 kr Herøy IL 41.000 kr Herøy Musikkorps 10.000 kr Sør-Herøy Ungdomslag 2000 kr Morskogen Gård- og Hestesenter 9000 kr
Sak 27/09: KJØP AV MARENSTUA Vedtak: 1. Herøy kommune kjøper Marenstua for riving. Kjøpesum kr. 128000 med fradrag for utestående fordring på kr. 55000, netto kr. 73000.
2. Herøy kommune engasjerer Rolf Edvardsen for riving av huset og rydding av tomta innenfor en kostnadsramme på kr. 118000
3. Kjøp og riving ,totalt kr. 191000, finansieres over ubundne kapitalfond. Rådmannen gis fullmakt til å revidere budsjettet i henhold til dette.
RUTEFORSLAG - HØRING Behandling: Næringssjef Knut Prestø orienterte om ruteforslaget:
- Kommunens ruteforslag bygger på en skolestart klokka 08, (en forutsetning) og at vi skal ta med videregende skoleelever til skole i Sandnessjøen.
Videre er det tatt med arbeidspendling inn kommunesenteret fra ytterkretsene og fra Herøy til regionssenteret.
Videre er det lagt inn at hurtigbåten skal ligge i Sandnessjøe og starte derfra klokka 05.50.
Vi har også lagt inn en handletur fra Herøy til Sandnessjøen på formiddagen. Det ble ikke tid til å legge inn Sandvær på denne turen.
Det er også lagt inn retur av skole-elevene etter skoletid. Denne turen går helt ut til Sandvær, sa Prestø blant annet.
Imot tidlig skolestart Husvær og Brasøy er imot tidlig avgang om morgenen for å rekke skolestart klokken 08. (Dette har FAU ved Herøy sentralskole støttet opp om).
Rådmannen: Kommunen har vært i møte med foreldrene i sørkretsen. Vi kan unngå venting før skolestart. Vi kan finansiere en minibuss i Husvær og Brasøy slik at elevene kan være 10 - 15 minutter lenger heime og bli transportert til Brasøy ferjekai.
Da vil elevene være på Flosta klokken 07.50 og være der 10 minutter før sdkolen starter klookken 08. Det gir en kortere reisetid, men dette forslaget er avvist av foreldrene, derfor er det ikke tatt med.
Men dette er en løsning/forslag vi syns er godt og et mye bede forslag for skole-elevene. Derfor vil vi vurdere om ta det med videre, sa rådmann Roy Skogsholm.
Vegar Dalen (Frp) uttalte at han var imot at det blir en dårligere kommunikasjon mot Vega. - Sykkelturisme er noe vi har jobbet med i regionen. Betyr dette at vi avslutter dette prosjektet. Vi avviser også tidligere skolestart, sa Dalen.
Ellinor Zahl Johansen (Ap): - Det forslaget som ligger på bordet er noe av det bedre vi kan få til, sett i lys av at det er en båt som skal betjene alle hensynene.
Minuset er å framskynde skolestart, men er dette minuset så stort i forhold til de positive sidene, spurte hun og sa at hun går for det ruteforslaget som ligger og at skolen starter klokken 08.00.
Laila Furu Vold (Ap): - Jeg er ikke enig med Ellinor, sa hun.
Ordfører Arnt Frode Jensen: - Fylket sier nå hvordan hurtigbåtene skal prioriteres. Vega har EN båt og får bruke den til sine behov og Herøy EN båt og får bruke den til sine behov. Vi har laget et ruteforslag for sommeren som både Herøy og Vega syns er bra.
Ellers er tenkinga å få næringstransport over på ferje og persontransport over på hurtigbåt.
Nå har vi fått gjennom i Fylkestinget at vi skal ha TO ferjer på herøysambandet. Det gir oss en kjempeflott tilbud, men vi må ikke ha ferje opptatt med å transportere skole-elever.
Jeg syns ikke saka fortjener at skolestart klokka 08. skal være hovedsaka i dette. Hva skal vi velge? Nå får vi et reelt valg, et valg vi ikke har hatt sjansen til før.
Jeg tror det er framtidsrettet å gå for tidlg skolestart for å oppnå de andre fordelene. Men jeg lover ikke å love at vi er i havn om vi går for dette forslaget, sa ordfører Arnt Frode Jensen og mente at dette var det nærmeste man kommer en best mulig løsning.
Bjørn Lund (Sp): - Jeg er enig med Laila og mener vi ofrer skole-elevene. Jeg syns vi skal lytte til foreldrene som går mot tidlig skolestart og vi må ikke risikere at noen velger å flytte fra kommunen. Det er ungene vi satser på i framtida, sa Lund.
Ordfører Jensen: - Vi er satt til å håndere ting på vegne av befolkningen, selv om vi blir utsatt for pressgrupper. Det er det som er vanskelig.
OG - skolestart klokken 08 vil komme uansett, sa Jensen.
Elbjørg Larsen (Ap): - Det er tøft når man sier at man ofrer ungene, men det er kommuner rundt oss som starter skolen klokken 08. Leirfjord gjør det og jeg har ikke hørt om store problemer der, sa Larsen og spurte om det ville bli vanskelig å få til ferjeløsning som kommer til Flosta klokken 07.50.
Rådmannen: - Det er en sak som fylket har inne i sine planer.
Laila Furu Vold: - Vi har tidligere snakket om en samfunnsbåt. Hvor er det oppi dette?
Rådmannen: - Samfunnsbåt ble avvist av folk i sørøyene, og dermed avsluttet vi arbeidet med saka.
Vegar Dalen: - Jeg syns det er litt arrogent av oss å ikke ta hensyn til innsigelsene fra foreldrene.
Rådmann Skogsholm: - Dette er egentlig en samferdselsmessig revolusjon vi får her. Brasøy/Husvær får seks anløp hver dag i stedet for dagens tre, i tillegg til ferjeavgangene - også disse kan vi få til en bedre løsning på.
Innbyggerne i Herøy kommune har samme krav til velferd som folk andre steder. Samfunnet er innrettet slik at begge voksne i et hus vil arbeide.
Folk søker derfor blant annet tidligere og tidligere til SFO-løsninger og barnehager.
Vi har flere skoler i regionen som som begynner klokken 8 og vi har kommunen andre steder i landet som begynner enda tidligere.
Vi inntar noen holdninger her som vi i hvert fall må avveie. Det moderne menneske krever at begge er i arbeid og at samfunnet legger til rette for det, sa rådmannen.
Elbjørg Larsen: - Hva om vi politikere ikke tar ansvar og gjør dette grepet og ser framover? Jeg er villig til å ta dette grepet og gjøre endringer som gjør at folk kan bo i Herøy fortsatt, sa Larsen.
Vedtak Kommunens forslag vedtatt mot Sp og Frp\'s stemmer.
Herøy kommune går inn for et ruteopplegg som ivaretar følgende:
1. Ruteopplegg som imøtekommer skolestart klokken 08.00 for barne- og ungdomsskolen.
2. Elever som går på videregående skole i Sandnessjøen skal kunne bo heime og reise til/fra skolen med hurtigbåt.
3. Godt tilbud for arbeidspendling innad i kommunen samt til regionsenteret.
4. Daglig transport av varer og tjenester som befolkningen og næringslivet er avhengige/benytter se av.
5. At befolkningen i sørkretsene skal kunne delta på kulturaktiviteter, idrett og andre aktiviteter sentralt i Herøy på ettermiddag/kveldstid.
6. At hurtigbåtruden tilrettelegges slik at den korresponderer med andre rutegående tilbud som tog, buss og fly på en måte som imøtekommer reisendes behov.
7. At befolkningen i Herøy får tilrettelagt tilbud for å reise til regionsenteret i forskjellige ærender som sykehus, kontorer, handling med mere.
8. At reiselivsnæringen får et best mulig tilbud for å ivareta sine næringsinteresser.
Sak 29/09: SØKNAD OM TILSKUDD - SELØY KYSTFERIE Vedtak Seløy Kystferie innvilges et investeringstilskudd på 90. 000 kroner til formål som omsøkt.
Sak 30/09: SØKNAD OM OVERTAKELSE AV NÆRINGSLÅN - HERØY MEK. VERKSTED Vedtak: Herøy kommune imøtekommer søknaden om Herøy Mek. Verksted om overtakelse av lån gitt til AluMek AS i F-sak 05/114 pålydende kr. 100.000,-
Formannskapets vedtak i sak 05/114 vil fortsatt være gjeldende for lånet.
Restlån per dags dato er 69.295 kroner.
Tilleggssaker:
SAK 31/09: REVISJON AV KOMMUNENS INFORMASJONSSYSTEM OG REVIDERT OPPLEGG FOR HERØYFJERDINGEN Vedtak 1. Det igangsettes et prosjekt med videreutvikling av vår hjemmeside til å ivareta opplysninger om alle tjenestene i kommunen og om all saksbehandling, aktive innspillskanaler for innbyggerne og elektroniske søknadsmuligheter på tjenester og stillinger. Hjemmesiden skal ha daglig oppdatering.
2. Det igangsettes et prøveprosjekt der Herøyfjerdingen videreutvikles til en generell informasjonsavis på nett og i papirutgave der utgiftene dekkes gjennom annonsesalg og abonnement. Abonnementsavgiften settes til kr. 300,- pr. år. Prøveprosjektet gjennomføres i perioden 01.08.2009 til 31.12.2010. Evaluering gjennomføres i desember 2010.
3. I prosjektperioden utvides stillingen som informasjonskonsulent fra 40 prosent til 100 prosent.
4. Tiltaket innarbeides i budsjettreguleringen i juni.
Sak 32/09: UTTALELSE - STRØMFORSYNING GÅSVÆR Herøy kommune har registrert Helgelandskrafts utspill til kundene i Gåsvær og Verningsøy. Vi har videre registrert at ikke alle kundene vil akseptere en avtale med Helgelandskraft om fritak av leveringsplikt.
Herøy kommune kan ikke akseptere at Helgelandskraft skal stoppe strømforsyningen til en fastboende i området og kan ikke se at Olje- og energidepartementet kan frita Helgelandskraft for denne leveringsplikten. Vi vil videre påpeke at Gåsvær er et meget aktuelt område for å utvikle reiselivsnæring. Uten strømforsyning er det meget vanskelig å få dette til. For de øvrige kundene vil vi påpeke at engangskompensasjonen må forhøyes slik at det gir forsvarlig dekning for innkjøp av alternativt utstyr og strømforsyning.
Videre må strømforsyningen opprettholdes så lenge hovedkabelen holder uten total utskifting. Vi kan ikke akseptere at Helgelandskraft setter lavere påkostningsterskler for å kutte strømforsyningen.
Sak 33/09: UTTALELSE TIL SØKNAD OM TILDELING AV NYE KONSESJONER - MARINE HARVEST NORWAY AS, HERØY Herøy kommune har vært en pionerkommune hva angår havbruk/oppdrett av laks siden først på 1970-tallet. De erfaringene næringen og kommunen har tilegnet seg over lang tid vil være en styrke for fortsatt videreutvikling av havbruksnæringen.
Herøy kommune var også en pionerkommune på landsbasis innenfor planlegging og bruk av kystsonen. Kommunen var tidlig ute med egen reguleringsplan (kystsoneplan) i Norge.
Næringen og kommunen har kommet styrket ut av denne prosessen som i dag tilbyr næringen gode, stabile og sikre lokaliteter for bl.a. oppdrett av laks. Marine Harvest Norway AS som i dag er etablert med sitt største slakteri for laks i Herøy kommune og drifter 17 konsesjoner i HALD-regionen, hvorav 12 i Herøy, er en av få aktører innenfor havbruk i Nordland som med økt volum på oppdrett kan bidra med sterk vekst i form av varige arbeidsplasser, kompetanseoppbygging og innovasjon i lokalmiljøene (HALD-regionen) i Nordland fylke.
Målsettingen til Marine Harvest Norway AS ved å søke tildeling av flere konsesjoner på oppdrett av laks er å øke produksjon av laks som igjen skape grunnlag for ny aktivitet ut over selve produksjonsleddet.
Herøy kommune har under planlegging/regulering Herøy Maritime Næringspark i nær tilknytning til Marine Harvest sitt produksjonsanlegg på Hestøy i Herøy. Det legges med dette grunnlag for etablering av følgende aktiviteter i området som vil styrke næringsvirksomheten totalt sett med følgende muligheter:
- Filetfabrikk - Biproduksjon - Fryselager - Kassefabrikk - Pallefabrikk - Laboratorievirksomhet - Forskning - Administrative tjenester Ovennevnte vil skape grunnlag for etablering av ca.73 arbeidsplasser med krav om forskjellig kompetanse som igjen vil være en styrke for all virksomhet i området.
Å styrke grunnlaget for Marine Harvest Norway AS som stor aktør i Herøy og HALD vil igjen bevirke at selskapet engasjerer og integrerer seg økonomisk i kommunen/regionen. Uavhengig av om selskapene er store eller små bør kriterier knyttet til engasjement og økonomisk integrasjon i regionen være overordnet kriteriet knyttet til størrelse.
Med bakgrunn i ovennevnte gir Herøy kommune sin fulle støtte til søknaden fra Marine Harvest Norway AS
Sak 34/09: UTTALELSE TIL SØKNAD OM TILDELING AV NYE KONSESJONER - Seløy Sjøfarm AS - Kobbvåglaks AS - Termar Seafarm AS - Seløy Sjøprodukter AS
Herøy kommune har vært en pionerkommune hva angår havbruk/oppdrett av lask siden først på 1970-tallet. De erfaringene næringen og kommunen har tilegnet seg over lang tid vil være en styrke for fortsatt videreutvikling av havbruksnæringen. Herøy kommune var også en pionerkommune på landsbasis innenfor planlegging og bruk av kystsonen. Kommunen var tidlig ute med egen reguleringsplan (kystsoneplan) i Norge.
Næringen og kommunen har kommet styrket ut av denne prosessen som i dag tilbyr næringen gode, stabile og sikre lokaliteter for bl.a. oppdrett av laks. Herøy kommune ser positivt på at lokale bedrifter inngår et nært samarbeid innenfor oppdrett for å styrke mulighetene for etablering av virksomhet utenom produksjonsleddet, og at dette vil tilføre kommunen/regionen nye arbeidsplasser, kompetanseoppbygging og innovasjon. Et nært samarbeid mellom produksjonsbedrifter i kommunen/regionen vil være av stor betydning for utviklingen framover.
Etablering av virksomhet i andre deler av verdikjeden vil tilføre regionen verdifulle arbeidsplasser med variert kompetansekrav som igjen vil være en styrke for all virksomhet i området.
Stabil tilgang på lokalt råstoff vil bl.a. være avgjørende dersom en skal lykkes i å satse på foredlingsvirksomhet.
Herøy kommune har under planlegging/regulering Herøy Maritime Næringspark hvor det planlegges etablert virksomheter som vil komme styrket ut av et samarbeid som det her legges opp til, som bl.a.
- Biproduksjon - Fryselager - Laboratorievirksomhet - Forskning - Administrative tjenester Havbruk/oppdrett er en svært viktig næring i Herøy kommune/HALD-regionen og Herøy kommune vil understreke betydningen av dette i forhold til andre deler av verdikjeden samt til komplementær næringsvirksomhet i kommunen.
Med bakgrunn i ovennevnte gir Herøy kommune sin fulle støtte til søknader fra bedrifter innenfor samarbeidsklyngen.