17.mai ble feiret på tradisjonell måte med korps, barnetog, gudstjeneste i Herøy kirke og aktiviteter i Herøyhallen. Værgudene var på vår side og gjorde at dagen ble utrolig flott.
Som tidligere år var det oppmøte på torget og derfra gikk toget via Herøy omsorgssenter til Herøyhallen og Herøy kirke. Det var ekstra mange som hadde møtt opp i det flotte været.
I Herøyhallen var det trangt om plassen, men vi fleste fikk forhåpentligvis sitte ned og kost seg med kaffe og smakt på noen av mange lekre kakene. Det var ikke få blanke øyne da korpset spilte opp og alle elevene marsjerte inn med norske flagg. Elevene viste stor sangglede da alle stilte opp på scenen og sang mange av de kjente og kjære sangene som både ung og gammel kjenner igjen fra sine år på skolen. Imponerende er det også at elevene har lært seg alle sangene utenat.
10.klassingene Leif Henning Hansen og Sophie Larsen
Leif Henning og Sophie holdt tale på vegne av 10.klasse og var innom mange viktige tema. De snakket blant annet om det å leve i et demokrati og dermed få være med å bestemme i samfunnet.
Sophie: - 17.mai er en fest for heile landet der vi feirer at vi fikk egen grunnlov og vi bør minne oss selv om at denne friheten vår må vi passe godt på. I dag tar mange av oss som en selvfølge verdier som demokrati, likestilling, frihet og det å få lov til å feire 17.mai. Vi har ikke lov til å glemme at det ikke alltid har vært slik. Under 2.verdenskrig var det for eksempel forbudt å feire 17.mai, gå i tog og til og med kle seg i norske farger.
Leif Henning: - I år er det 75 år siden 2.verdenskrig startet, en krigshverdag som fikk innflytelse på skolehverdag, dagligliv og arbeid for mange nordmenn. Dette minner oss på hvor sårbar vår verden er. Kan vi være sikre på at vi vil ha en fremtid å leve i? Vi skal snart på skoletur til Polen. Det er en reise til en mørk fortid! Vi vil benytte anledningen til å takke alle de som har støttet oss slik at dette blir mulig også for årets 10.klasse. Tusen takk!!
De var også innom drømmer om en bedre verden, med ønske om at barn og barnebarn skal kunne leve trygt og godt. De var også enige om at en må akseptere andres meninger, tro, livssyn og ikke tro at vi vet og kan alt. Dyktige ungdommer!
Hovedtaler Aiste Remeikaite
Årets hovedtaler var 26 år gamle Aista Remeikaite fra Litauen. Hun flyttet til Herøy for ca. 2 år siden og fortalte om utfordringen med å flytte fra hovedstaden Vilnius i Litauen til en liten øy i havgapet. Hun sa i talen sin at hun kom til Herøy fordi hun var glad i å reise og nye utfordringer og likte plassen med det samme.
Aiste er utdannet sosiolog og synes det er vanskelig å finne en relevant jobb til utdanninga. Hun har imidlertid tror på at det skal ordne seg til slutt, det er viktig å tenke positivt.
- For meg var det i begynnelsen nesten som å bli født på nytt. Jeg måtte se på verden med andre øyne og jeg måtte omdefinere mye av det ordet "kultur" betydde for meg. Til og med måtte jeg lære å snakke på nytt. Jeg elsker norsk språk. Jeg har mange ganger opplevd språklige misforståelser. Jeg husker når min kjæreste spurte meg om å kjøpe batteri. Jeg var så fornøyd at jeg hadde kjøpt batteri, men det var vanskelig å bruke Energidrikk til TV-kontrollen :-)
- Mitt hjem er der hvor mitt hjerte er lykkelig!
Aiste avsluttet talen sin med "aciu" som betyr "takk for meg" på litauisk. Ha en fin dag!