Konfirmanter og menigheter over hele landet deltar i den såkalte Fasteaksjonen hvert år før påske, en tradisjon som er over 50 år gammel.

Kirkens Nødhjelp driver utviklingsarbeid, nødhjelp og katastrofehjelp over hele verden, og pengene fra aksjonen går i første rekke til utviklingsarbeid. I år, som flere år tidligere, er fokuset på å skaffe rent vann til folk i land som ikke er like heldige som oss på Helgeland. 

- Her har vi ubegrenset tilgang på rent og deilig vann, både til drikke for folk og dyr, til vasking, dyrking av mat og personlig hygiene. Det er lett å ta det som en selvfølge, men mangel på rent vann i et samfunn gir store konsekvenser. Dårlig vann gir dårlig helse og matmangel, og mye tid må brukes på å hente vann flere kilometer unna. Alt dette fører til at man får problemer med å fungere på jobb eller gå på skolen. Fokusland for aksjonen i år er Zambia i det sørlige Afrika, der Kirkens Nødhjelp driver et vellykket dryppvanningsprosjekt, skriver menighetspedagog Trine Heggheim til Herøyfjerdingen.

Veldedighetskonsert i Herøy kirke samlet inn over 16000 kroner
Allerede sist søndag ble det arrangert veldedighetskonsert i Herøy kirke, hvor en rekke lokale sangere og musikere stilte opp gratis. Selv om det var gratis inngang på konserten kom det inn over 16000 kroner til årets aksjon på Vipps.

- Dette er menigheten svært takknemlig for, og vi takker alle som stilte opp og alle som gav penger. Når årets konfirmanter kommer på døra i dagene som kommer håper jeg de blir godt tatt imot. Det er ikke nødvendig med kontanter, det går fint an å gi sitt bidrag via Vipps, sier Heggheim. 

Fasteaksjonen gir grønt håp midt i tørken
Artikkel fra Kirkens Nødhjelp

Takket være Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, der mange millioner blir samlet inn i menighetene i Norge hvert år, kan Kirkens Nødhjelp bidra til at flere får tilgang til vann og kan skaffe seg mat og et levebrød.

Avlinger har kollapset over hele Zambia i den verste tørken på 20 år. Men det finnes unntak: I et av de verst rammede områdene har de klart å dyrke mat gjennom hele tørken.

Tørken har pågått i hele 2024 i store deler av sørlige Afrika. Zambia er et av de hardest rammede landene. Regntiden i slutten av 2023 varte kun i tre uker, mens det normalt kan regne i flere måneder.

- Mange har ikke høstet noe i det hele tatt i løpet av det siste året, fordi det ikke har regnet. Så det er mye sult i dette distriktet, forteller Caroline Mwewa fra ADRA, en partnerorganisasjon som Kirkens Nødhjelp samarbeider med her.

Men kvinnene vi møter her, har klart å dyrke mat mens andre avlinger har kollapset.

- Her viser vi måter å dyrke på som er bærekraftige og som faktisk virker selv i situasjoner som tørke, forteller Mwewa.

De som bor i området, kan komme hit og lære å dyrke grønnsaker med såkalt dryppirrigasjon. Kirkens Nødhjelp og vår partnerorganisasjon har sørget for vann. En solcelledrevet vannpumpe pumper vann fra et borehull opp til to store vanntanker. Derfra føres vannet ut gjennom slanger med små hull, så vannet dryppes i jorda akkurat der plantene er. Denne metoden krever ikke så mye vann.

- Som regel har folk bare ventet på regntiden, og så ventet til neste regntid året etter med å så. Men man kan dyrke hele året, så lenge man har tilgang til vann. Det klarer mange nå, uten å være avhengig av regnet, sier hun.

De som er med kan også selge grønnsaker, og de deler inntektene. En vannstasjon er også satt opp, slik at folk kan hente vann til eget forbruk der. Mange har også begynt med dryppirrigasjon i sine egne grønnsakshager hjemme.

Tørken i det sørlige Afrika

  • Langvarig tørke i det sørlige Afrika har forårsaket regionens verste sultkrise på flere tiår, ifølge FNs matvareprogram (WFP).
  • I Zambia er 12.2 millioner mennesker rammet av tørke.
  • Kirkens Nødhjelp og våre partnere driver flere prosjekter med klimasmart landbruk i Zambia.
  • I disse prosjektene har innbyggerne fått økt tilgang på vann. De lærer å dyrke på en måte som krever lite vann, og som gjør at de kan dyrke hele året, også gjennom tørke. Det gir dem mat og inntekter.