Nylig var en stor delegasjon med bedriftsledere på besøk i Herøy.
En delegasjon på 26 bedriftsledere valgte tirsdag 27. august å legge turen til Herøy. Det var administrerende direktører, bedriftsledere og styreledere fra bedrifter fra Ålesund i sør til Mo i Rana i nord. I tillegg var også ledelsen i Samfunnsbedriftene i Oslo med på turen. De sitter i KS-huset i Oslo og var tidligere en KS- bedrift, som var direkte underlagt KS. Nå har imidlertid bransjen for offentlige bedrifter blitt så stor at de for noen år siden dannet en KS-bedrift som nå heter Samfunnsbedriftene. De kom rett fra Arendalsuka, og hadde derfor med seg siste nytt derfra til Herøy.
Tett samarbeid
Administrerende direktør i Søndre Helgeland Miljøverk (SHMIL) fortleller at renovasjonsselskapene i Midt-Norge samarbeider svært tett, og jobber med mange utviklingsprosjekter, og mest når det gjelder IT-løsninger.
- Her deltar SHMIL med 3-4 personer, og prosjektet er faktisk revolusjonerende i bransjen dersom vi lykkes, og det skal vi jo. I tillegg har vi et klyngeprosjekt (Civac) i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune, der vi får betydelig støtte for å utvikle bransjen. Her er flere store private bedrifter også med. Internasjonalt jobber vi også med renovasjonselskapene på Balkan for å utvikle bærekraft, og ulike gjenvinningsordninger.
- Et av målene med slike samlinger er at styrelederne skal bli bedre kjent med hverandre, og i tillegg bli bedre kjent med oss ledere. Videre er det et viktig mål å oppdatere styrelederne på de ulike prosjektene vi jobber med, sier Johansen.
Lett valg å komme til Herøy
- Like viktig er det at vi får vise litt av mangfoldet vi har på Helgeland, og det var derfor at jeg grep stafettpinnen med å få arrangementet hit denne gangen. Det var også et lett valg for oss når vi ønsket å komme til Herøy. Kommunen har jo gjort mange gode grep for å øke befolkningen i kommunen, og det ønsket vi å høre om, og mye, mye mer, sier Johansen.
Stolt ordfører
Ordfører Elbjørg Larsen sier hun er stolt over at en sånn gruppe ønsket å komme til kommunen, og ønsket å høre om hva de har jobbet med og ønsker å jobbe med framover.
- Programmet under besøket startet med lunsj der det ble servert en nydelig laksetallerken hos Mowi før de fikk være med på en runde i besøksgangen på fabrikken. Etter dette holdt jeg en presentasjon om kommunen med litt historikk om hvor vi var for 12-13 år siden, hvilke grep som er gjort, hvor vi er nå og hvor vi skal være i framtida. Etter dette orienterte fabrikksjef Gunnar Hamarsland om fabrikken til Mowi med fakta, litt historie, men mest framtidsvyer om samspillet mellom kommunen og bedriften, sier Larsen.
Siste stopp på besøket var hos Etcetera med vandring i Tommys blomsterunivers.
Heier på fastlandsforbindelse
Johansen er full av lovord etter besøket og mottakelsen de fikk.
- Som vanlig fikk vi en kjempefin velkomst og mottakelse av ordfører, og fikk et fint innblikk i en næringsvennlig kommune. Jeg tror ikke det er alle kommuner som tenker så offensivt næringsmessig som Herøy. Dette er et skoleeksempel som gledet samtlige deltakere. Vi lot oss også imponere over hvordan Mowi tenker både på kort og lang sikt. Det var flere deltakere som kom fra Hitra og Frøya, og for dem så var det kanskje slik som det skulle være, men for de som kom fra Østerdalen så var det nok annerledes. Det var deltakere fra Østerdalen og ned til Ålesund og opp til Saltfjellet, og for noen ble det nok en frisk båttur ut til Herøy fra Mosjøen, sier Johansen.
Johansen forteller at alle også så nødvendigheten av en fastlandsforbindelse dersom en skal ha det stabilt framover og ta unna den veksten som planlegges i årene som kommer.
- Så får vi bare håpe at de bevilgende myndigheter forstår dette, og vi heier selvsagt på dette prosjektet, avslutter Johansen.