Boka om kystkvinnen er en populærvitenskapelig framstilling av Dagrunn Grønbechs doktorgrad fra Universitetet i Tromsø. Boka kom ut i 2010 og med retrykk på forsommeren i år.
Denne boka er framkommet gjennom en samarbeidsavtale mellom Helgeland museum, Kvinnemuseet i Kongsvinger og seniorforsker Dagrunn Grønbech.
Boka gjenspeiler livet på kysten som fiskerbonde inntil slutten av 1960-tallet da denne livsformen ble forlatt. Gjennom intervju av eldre kvinner har samfunnsforskeren nøstet tilbake kvinners hverdag som gjenspeiler et liv ”i arbeid og med atter arbeide”, der kvinnene ble pålagt arbeidsoppgaver helt fra 5-års alderen ved pass av yngre søsken og gjeting av dyr til eksempel. Som fiskerbonde måtte kvinnene tidlig lære seg ansvar med et mangfold av arbeidsoppgaver, da det å være selvhjulpen var viktig. Både å kunne lage mat, melke, strikke og spinne var viktige kvinnesysler med sparing og gjenbruk av de ressurser en hadde til rådighet.
Ut fra tilbakemeldinger treffer fortellingen om kystkvinnen tre generasjoner. De yngre liker å høre historier fra ”gamle dager”, middelaldrende gjenkjenner livsformen gjennom sine mødre eller bestemødre, mens de eldre har levd det livet som beskrives i boka.
Overskuddet av boksalget går til Dagrunn Grønbechs legat med formål å være såkornmidler til prosjekter som gjenspeiler kvinnekultur, kvinnearbeid og kvinners aktivitetsområder i ulike former. I regi av Helgeland museum utlyses det i høst stipendmidler på kr. 25 000,-.
Tekst: Samfunnsviter dr. philos Dagrunn Grønbech