Formannskapet fikk i siste møte presentert budsjett og økonomiplan fra administrasjonen som tydelig viser at kommunen har store utfordringer i årene framover.
Under behandlingen av budsjett 2015 og økonomiplan 2015 – 2018 valgte de folkevalgte som tidligere år å vedta rådmannens innstilling for å komme tilbake med eventuelle endringer i kommunestyremøtet den 16. desember.
Store utfordringer
Etter at folketallet i flere år har gått opp i Herøy viser tallene fra SSB en tilbakegang på 26 fra 1.1 2013 til 1.1 2014. Nedgangen i folketallet i 2013 skyldes i hovedsak at innvandrere flytter ut igjen.
I følge rådmann Roy Skogsholm kommer kommunen dårlig ut på grunn av at de fleste innbyggerne i kommunen bor sentralt. Dette medfører at Herøy får mindre overføringer og på mange måter blir behandlet som en bykommune.
- Synkende overføringer fra staten medfører at vi ikke klarer å dekke opp for lønns- og prisstigningen. Vi har tatt grep og strammet inn driften helt siden 2007 og nye tiltak gjør derfor vondt. Vi bruker nå opp alle reserver, sa Skogsholm.
Jim Dahl (SP) hadde tro på at det ville komme mer penger fra staten.
- Jeg tror det blir et oppgjør om dette sentralt og at det kommer mer penger til kommunene. Hvis ikke kan vi jo kanskje innføre en lokal poseavgift, sa Dahl spøkefullt til representant Vegar Dalen (FRP)
I følge Skogsholm har administrasjonen god kontroll og får gode tilbakemeldinger på sine tjenester, men sliter med å få vikarer i omsorgssektoren.
- Vi har vært uten sykepleiere i en periode og har vært nødt til å leie inn fra vikarbyrå og vi sliter generelt med å få folk i alle vakter. Dette medfører for stort bruk av overtid, opplyste Skogsholm.
Stor arbeidsledighet
Herøy kommune har en arbeidsledighet på 6,5 prosent og dette gjør at kommunen er den femte verste kommunen i landet. En del av årsaken til dette er at Marine Harvest permitterer sine ansatte deler av året.
Kutt i stillinger, SFO og økning i hjemmetjenesten
Rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan inneholder flere tiltak. Det er blant foreslått å kutte en lærlingestilling på sykehjemmet og å stenge skolefritidsordningen (SFO) en måned om sommeren. Det legges også opp til 75 prosent reduksjon i stillinger på servicekontoret og 50 prosent stillingskutt i voksenopplæringen.
I økonomiplanperioden legges det også opp til en kraftig økning i gebyrer etter plan og bygningsloven.
I hjemmetjenesten økes bemanningen for å ivareta nye tunge omsorgsoppgaver.
Arnt Erling Paulsen (AP) likte dårlig at det ble kuttet i lærlinger og mente at dette fort kunne slå tilbake på kommunen. Han mente også at det måtte tenkes nytt i forhold til å få folk i arbeid og invitere næringslivet med på dette.
I forbindelse med behandling av nye vedtekter for SFO var det flere representanter som mente det var uheldig at SFO ble sommerstengt en måned og at dette kunne føre til problemer for en del arbeidstakere. Administrasjonen ble derfor bedt om å se på muligheten til å bruke barnehagen eller å organisere dette gjennom frivilligsentralen.
Ikke krise
- Jeg ser at det er vanskelig å få mer talg ut av trebukken, men er ikke enig i at det er krise. Vi bruker mindre fond enn tidligere og dette er viktig å få fram, mente Paulsen.
Frivilligsentralen videreføres
I budsjettforslaget er det lagt inn midler til å videreføre frivilligsentralen i kommunal regi.
- Vi er avhengig av frivillighetsarbeid for å ivareta aktivitetstilbud for eldre, drift av treningssenter, ungdomsklubb og en rekke andre aktiviteter som er igangsatt i prosjekt økt bosetting, skriver rådmann Skogsholm i saksframlegget.
Viderefører igangsatte prosjekter
Når det gjelder investeringer er det kun igangsatte prosjekter som foreslås videreført. Det planlegges nye låneopptak på 11,7 millioner kroner i 2015.
Budsjett og økonomiplan blir endelig vedtatt i kommunestyremøte 16. desember.
Trykk her for å lese hele budsjettdokumentet.