Firmaet Planktonic AS som står med forretningsadresse i Herøy slo ut nesten 2600 andre små og mellomstore bedrifter i Europa da de fikk 50 000 euro støtte til sitt prosjekt for å lage bedre fôr til oppdrettsfisk.
I første fase får Planktonic 50 000 euro med store sjanser for å få midler til hovedprosjektet i fase 2. Planktonic har fått støtte gjennom såkalte SMB-instrumenter som EU har opprettet for å stimulere flere små og mellomstore bedrifter til å delta i Horisont 2020. Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med 80 milliarder euro fordelt på sju år. Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan delta på linje med kolleger og konkurrenter i andre europeiske land.
Levende fôr
I prosjektet CryoPlankton skal Planktonic oppskalere produksjon av levende fôr, gjerne med avkom av marine krepsdyr. Bedriften har funnet frem til en metode der de kan lagre levende fôr og vekke det til live når oppdretterne skal fôre marine fiskelarver. Det benyttes i dag andre typer levendefôr som er et langt dårligere ernæringsmessig alternativ sammenlignet med levende marine krepsdyr som Planktonic ønsker å tilby oppdrettere. Dersom selskapet lykkes håper Planktonic å erobre en del av dette markedet.
Samarbeid med søreuropeisk industri
Planktonic er i ferd med å etablere samarbeid med et fôrselskap i Portugal og en eller flere oppdrettere.
– Det store markedet for levende fôr ligger i Sør-Europa. Her har vår portugisiske partner et stort nettverk til oppdretterne, sier daglig leder Nils Tokle til Forskningsrådet.
Planen er å sende inn en søknad til fase 2 til sommeren og da kan selskapet få støtte på opp til 2,5 millioner euro.
Flytter virksomheten til Trondheim
Planktonic har forretningsadresse i Herøy, men har blitt drevet fra Trondheim de siste årene.
- Det er bedre forhold til å produsere for på Helgeland og jeg skulle derfor gjerne vært i Herøy, men det er vanskelig å få damene våre med, sier herøyfjerdingen Håvard Aakerøy som driver selskapet sammen med Nils Tokle, som også har begge foreldrene fra Helgeland.
Håvard har utdannelse innenfor miljø og ressursøkonomi og marinbiologi og Nils Tokle har doktorgrad innenfor marine næringsnett.
Vi er ikke kommet inn i kommersiell fase med dette produktet enda, men har et håp om å få dette i gang til høsten. Foreløpig jobbes det med utvikling av produktet og produksjonsprosessen. Det planlegges flere fôringsforsøk i tiden framover. Det er enda mye som skal på plass før produktet kan komme ut i markedet, sier Aakerøy.
Øker blåskjellproduksjonen
Håvard Aakerøy har siden 1998 drevet med oppdrett av blåskjell sammen med sin far Rolv Aakerøy i firmaet Arctic Shellfish.
- Vi har slitt med et vanskelig marked og ikke før i 2013 klarte vi å få solgt hele produksjonen av blåskjell. Markedet er nå heldigvis mye bedre og vi har derfor med hjelp av støtte fra Innovasjon Norge satt i gang en opptrapping av produksjonen, sier Aakerøy.
- Mens vi tidligere produserte rundt 500 tonn i løpet av et år vil vi forsøke å øke det til 2000 tonn i året i 2018. Når vi øker produksjonen håper vi å oppnå mange stordriftsfordeler, sier Håvard Aakerøy.
Planer om å flytte landbasen
Arctic Shellfish driver med oppdrett av blåskjell på Helgeland.
- Vi har en landbase som ligger midt i Herøysundet på min hjemplass som jeg har forståelse for at mange herøyfjerdinger misliker. Det blir nødvendigvis en del tau og utstyr som blir liggende og vi har planer om å få denne flyttet, men da dette ikke er helt avklart enda vil jeg ikke gå ut med hvor denne skal ligge, avslutter Aakerøy.
Trykk her for å lese mer om firmaet Planktonic
Du kan lese mer om prosjektet til Planktonic på Forskningsrådets nettsider
Trykk her