Herøy Eiendomsskattenenmd skal tirsdag ettermiddag klokken 18. 00 behandle to saker, nemlig "fastsetting av enhetspriser og korreksjonsfaktor for eiendomstaksering" og en mal for utskriving av eiendomsskatt. Det er Steinar Furu som er leder for nemnda.
Sak 1/09: FASTSETTING AV ENHETSPRISER OG KORREKSJONSFAKTOR FOR
EIENDOMSTAKSERING
Rådmannen innstilling:
1 Enhetspriser for eiendomskattetaksering: a) Helårsbolig: 4350 kr/m2 b) Utleieboliger: 4350 kr/m2 c) Fritidsbolig: 5650 kr/m2
2 Korreksjonsfaktorer: a)Areal faktorer: Kjeller = 0,2 Sokkel = 0,6 Hovedplan = 1,0 Loft (med full etasjehøyde) = 1,0 Loft (med skrå himling) = 0,3-0,8 (vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann) For areal over 130 m2 benyttes en reduksjonsfaktor 0,5.
b) Tilstandsvurdering (vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann): Ekstraordinært god standard = 1,2 Normal god standard = 1,0 Noe mangelfull standard = 0,75 Dårlig = 0,5 Ikke beboelig = 0
d) Beliggenhetsfaktor (vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann): For helårsboliger settes beliggenhetsfaktoren til 1,0, med unntak av gnr. 1, 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 28 og 55 hvor beliggenhetsfaktoren settes til 0,5.
For fritidseiendommer settes beliggenhetsfaktoren lik 1,0 med følgende unntak; for fritidseiendommer med en spesielt attraktiv beliggenhet justeres verdien opp med en faktor 1,3.
Saksutredning:
Bakgrunn:
Med hjemmel i Lov om eiendomsskatt § 2 vedtok kommunestyret i sak 58/08 å innføre eiendomsskatt på faste eiendommer i hele kommunen (generell eiendomskatt). Det ble innført eiendomskatt for verker og bruk med virkning fra 2008. Med bakgrunn i dette settes skattesatsen til 4 promille for 2009 (jfr. lovens § 13) For helåsboliger gis fritak for eiendomsskatt i 10 år fra byggestart.
For utleieboliger (helårs- og fritidsboliger) settes enhetsprisene og korreksjonsfaktorene lik helårsboliger. Dette gjelder også utleieboliger på landbrukseiendommer (Landbruk pluss).
Takseringsarbeidet startet i medio desember 2008 etter forutgående tilbudsinnhenting på takseringen.
Pr dato er det avholdt mer enn 1200 takster. Før man starter med saksbehandlingen må det imidlertid vedtas en del forutsetninger som grunnlag i takseringsarbeidet.
Vurdering:
Under besiktigelsen ble eiendommene oppmålt og det ble foretatt en tilstandsvurdering. Garasjer, uthus, sjøhus og eventuelle kaianlegg er ikke medtatt i verdigrunnlaget. Anneks som inneholder beboelsesrom (ekstra soverom og lignende) er medtatt for fritidsboliger.
Verdifastsettelsen skal avspeile eiendommens omsetningsverdi. Kommunestyret har i sak 58/08 vedtatt at alle takster skal fratrekkes et bunnfradrag på 100.000 kr.
Areal: Oppmåling av bygningens utvendige areal (bruttoareal): For bygninger over flere etasjer er det benyttet korreksjonsfaktorer. Korreksjonsfaktor er tatt inn fordi hovedplanet blir nøyaktig innmålt, mens loft, underetasje, og kjeller blir vurdert ut fra utvendig besiktigelse og derfor har større usikkerhet. I tillegg har disse arealene lavere verdi enn hovedplanet: Kjeller = 0,2 Sokkel = 0,6 Hovedplan = 1,0 Loft (med full etasjehøyde) = 1,0 Loft (med skrå himling) = 0,3-0,8 vanligvis 0,6.
En bygnings verdi er ikke proporsjonal med bygningen størrelse. En mindre bolig har ofte en forholdsvis høyere verdi enn en stor bolig. For at takstene skal avspeile markedsverdien er det derfor benyttet en reduksjonsfaktor på 0,5 for areal over 130 m2.
Pris pr m2: Følgende enhetspriser skal gjelde: Helårsbolig: 4350 kr/m2 Utleieboliger (helårs- og hytter): 4350 kr/m2 Fritidsbolig: 5650 kr/m2
Tilstandsvurdering: Verdien på den enkelte eiendom er fastsatt ut fra en tilstandsvurdering utført av sakkyndig besiktigelsesmann. Det er benyttet faktorer mellom 0 (Ikke beboelig) og 1,2 (Ekstraordinært god standard). For de fleste bygninger er tilstanden vurdert til 1,0 som er en normal standard. Det skal være relativt store avvik fra normal standard før de øvrige korreksjonsfaktorene benyttes. Dette vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann.
Ekstraordinært god standard = 1,2 Normal god standard = 1,0 Noe mangelfull standard = 0,75 Dårlig = 0,5 Ikke beboelig = 0
Beliggenhet: For fritidseiendommer er beliggenheten avgjørende for markedsverdien. For fritidsboliger med spesielt attraktiv beliggenhet foreslås det å oppjustere verdien med en faktor 1,3. Dette vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann. For helårsboliger som ligger på øyer uten fast vegforbindelse og/eller fergeforbindelse er det benyttet en beliggenhetsfaktor på 0,5. Dette gjelder eiendommer på gnr. 1, 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 28 og 55.
På møtet vil det bli presentert en oversikt over ca. 1300 avholdte takster med de enhetspriser og korreksjonsfaktorer som er foreslått i innstillingen. Det materialet som presenteres aktivt og enhetspriser og faktorer kan endres for å se virkningen av endringene.
----------------------------------------------------------------------------
Sak 2/09 - UTSKRIVING AV EIENDOMSSKATT - MAL
Saksutredning:
I forbindelse med innføring av generell eiendomsskatt er det utarbeidet en brevmal som er forutsatt bruk i alle enkeltsaker.
Vurdering:
Vedtaket om taksgrunnlag og eiendomsskatt er enkeltvedtak som kan påklages. Den skattepliktige skal dermed ha en tilstrekkelig innsikt i sin sak slik at han har et reelt klagegrunnlag. I vedlagte mal fremkommer de opplysninger vi har ansett for å være relevante for verdifastsettelse (eiendomsskattetakst) og dermed være et eventuelt klagegrunnlag. Saksopplysningene vil være i samme i alle saker. Områder markert med røde felt vil variere i fra sak til sak og inneholde faktaopplysninger om den enkelte eiendom.
Felt markert med rødt vil bli flettet fra eiendomsskattetakst og eiendomsskatt vedtatt av eiendomsskattetakstnemnda.
Felt markert med gult vil bli erstattet med de enhetspriser og korreksjonsfaktorer som blir vedtatt i sak 1/09.
Vedlegg:
Mal for utskriving av eiendomsskatt
Mottaker
EIENDOMSSKATT GNR.____ BNR._____ FNR. ____ S.NR ____.
Eiendomsskattetakstnemda har i sak xx/09 fattet følgende vedtak: 1 Med hjemmel i eiendomsskattelovens § 33, jfr. Byskattelovens § 4 og 5, er det fastsatt eiendomsskattetakst for gnr.____ bnr.____ fnr._____ til kr __________. 2 For 2009 er skattesatsen 4 promille av eiendomsskattetaksten, og eiendomsskatten vil utgjøre kr __________. 3 Eiendomsskatten vil bli innkrevd i forbindelse med innkreving av kommunale gebyrer for 2. halvår 2009.
Bakgrunn:
Med hjemmel i Lov om eiendomsskatt § 2 vedtok kommunestyret i sak 58/08 å innføre eiendomsskatt på faste eiendommer i hele kommunen (generell eiendomskatt). Det ble innført eiendomskatt for verker og bruk med virkning fra 2008. Med bakgrunn i dette fastsatte kommunestyret skattesatsen til 4 promille for 2009 (jfr. lovens § 13) For helåsboliger gis fritak for eiendomsskatt i 10 år fra byggestart.
Det er avholdt besiktigelse av alle eiendommer. Under besiktigelsen ble eiendommene oppmålt og det ble foretatt en tilstandsvurdering. Garasjer, uthus, sjøhus og eventuelle kaianlegg er ikke medtatt i verdigrunnlaget. Anneks som inneholder beboelsesrom (ekstra soverom og lignende) er medtatt for fritidsboliger.
Verdifastsettelsen skal avspeile eiendommens omsetningsverdi. Kommunestyret har i sak 58/08 vedtatt at alle takster skal fratrekkes et bunnfradrag på 100.000 kr.
Som grunnlag for verdifastsettelsen har eiendomsskattetakstnemnda i sak 1/09 fastsatt følgende parametre:
Areal: Oppmåling av bygningens utvendige areal (bruttoareal): For bygninger over flere etasjer er det benyttet korreksjonsfaktorer. Korreksjonsfaktor er tatt inn fordi hovedplanet blir nøyaktig innmålt, mens loft, underetasje, og kjeller blir vurdert ut fra utvendig besiktigelse og derfor har større usikkerhet. I tillegg har disse arealene lavere verdi enn hovedplanet: Kjeller = 0,2 Sokkel = 0,6 Hovedplan = 1,0 Loft (med full etasjehøyde) = 1,0 Loft (med skrå himling) = 0,3 0,8 (vanligvis 0,6) En bygnings verdi er ikke proporsjonal med bygningen størrelse. En mindre bolig har ofte en høyere verdi pr. m2 enn en stor bolig. For at takstene skal avspeile markedsverdien er det derfor benyttet en reduksjonsfaktor på 0,5 for areal over 130 m2. Pris pr m2: Følgende enhetspriser skal gjelde: Helårsboliger og utleieboliger: 4350 kr/m2 Fritidsboliger: 5650 kr/m2
Tilstandsvurdering: Verdien på den enkelte eiendom er fastsatt ut fra en tilstandsvurdering utført av sakkyndig besiktigelsesmann. Det er benyttet faktorer mellom 0 (Ikke beboelig) og 1,2 (Ekstraordinært god standard). For de fleste bygninger er tilstanden vurdert til 1,0 som er en normal standard.
Ekstraordinært god standard = 1,2 Normal god standard = 1,0 Noe mangelfull standard = 0,75 Dårlig = 0,5 Ikke beboelig = 0
Beliggenhet: For helårsboliger er beliggenhetsfaktoren satt til 1,0, med unntak av gnr. 1, 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 28 og 55 hvor beliggenhetsfaktoren settes til 0,5. For fritidseiendommer settes beliggenhetsfaktoren lik 1,0 med unntak for fritidseiendommer med en spesielt attraktiv beliggenhet hvor faktoren er satt til 1,3.
Taksering:
For gnr.____ bnr.____ fnr.____ snr.___ legges følgende til grunn for verdifastsettelsen:
Korrigert areal for alle plan er ut fra oppmåling og korreksjonsfaktorene beregnet til ________ m2. Eiendommens tilstandfaktor er vurdert til _______. Beliggenhetsfaktor er satt til: _______
Dette gir en eiendomsskattetakst på: ___ _ kr/ m2 x _____ m2 x tilstandsfaktor x beliggenhetsfaktor 100.000 kr = eiendomsskattetakst
Med en skattesats på 4 promille gir dette en eiendomsskatt på kr _______ x 4/1000 = eiendomsskatt.
Vedtaket kan påklages innen 3 uker fra den dag vedtaket ble gjort kjent for deg/dere ved mottak av denne forsendelsen. Eventuell klage sendes til Herøy kommune, 8850 Herøy, og bør inneholde klagebegrunnelse og/eller andre opplysninger som kan ha betydning for endret saksutfall.
Rådmannen innstilling:
1 Enhetspriser for eiendomskattetaksering: a) Helårsbolig: 4350 kr/m2 b) Utleieboliger: 4350 kr/m2 c) Fritidsbolig: 5650 kr/m2
2 Korreksjonsfaktorer: a)Areal faktorer: Kjeller = 0,2 Sokkel = 0,6 Hovedplan = 1,0 Loft (med full etasjehøyde) = 1,0 Loft (med skrå himling) = 0,3-0,8 (vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann) For areal over 130 m2 benyttes en reduksjonsfaktor 0,5.
b) Tilstandsvurdering (vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann): Ekstraordinært god standard = 1,2 Normal god standard = 1,0 Noe mangelfull standard = 0,75 Dårlig = 0,5 Ikke beboelig = 0
d) Beliggenhetsfaktor (vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann): For helårsboliger settes beliggenhetsfaktoren til 1,0, med unntak av gnr. 1, 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 28 og 55 hvor beliggenhetsfaktoren settes til 0,5.
For fritidseiendommer settes beliggenhetsfaktoren lik 1,0 med følgende unntak; for fritidseiendommer med en spesielt attraktiv beliggenhet justeres verdien opp med en faktor 1,3.
Saksutredning:
Bakgrunn:
Med hjemmel i Lov om eiendomsskatt § 2 vedtok kommunestyret i sak 58/08 å innføre eiendomsskatt på faste eiendommer i hele kommunen (generell eiendomskatt). Det ble innført eiendomskatt for verker og bruk med virkning fra 2008. Med bakgrunn i dette settes skattesatsen til 4 promille for 2009 (jfr. lovens § 13) For helåsboliger gis fritak for eiendomsskatt i 10 år fra byggestart.
For utleieboliger (helårs- og fritidsboliger) settes enhetsprisene og korreksjonsfaktorene lik helårsboliger. Dette gjelder også utleieboliger på landbrukseiendommer (Landbruk pluss).
Takseringsarbeidet startet i medio desember 2008 etter forutgående tilbudsinnhenting på takseringen.
Pr dato er det avholdt mer enn 1200 takster. Før man starter med saksbehandlingen må det imidlertid vedtas en del forutsetninger som grunnlag i takseringsarbeidet.
Vurdering:
Under besiktigelsen ble eiendommene oppmålt og det ble foretatt en tilstandsvurdering. Garasjer, uthus, sjøhus og eventuelle kaianlegg er ikke medtatt i verdigrunnlaget. Anneks som inneholder beboelsesrom (ekstra soverom og lignende) er medtatt for fritidsboliger.
Verdifastsettelsen skal avspeile eiendommens omsetningsverdi. Kommunestyret har i sak 58/08 vedtatt at alle takster skal fratrekkes et bunnfradrag på 100.000 kr.
Areal: Oppmåling av bygningens utvendige areal (bruttoareal): For bygninger over flere etasjer er det benyttet korreksjonsfaktorer. Korreksjonsfaktor er tatt inn fordi hovedplanet blir nøyaktig innmålt, mens loft, underetasje, og kjeller blir vurdert ut fra utvendig besiktigelse og derfor har større usikkerhet. I tillegg har disse arealene lavere verdi enn hovedplanet: Kjeller = 0,2 Sokkel = 0,6 Hovedplan = 1,0 Loft (med full etasjehøyde) = 1,0 Loft (med skrå himling) = 0,3-0,8 vanligvis 0,6.
En bygnings verdi er ikke proporsjonal med bygningen størrelse. En mindre bolig har ofte en forholdsvis høyere verdi enn en stor bolig. For at takstene skal avspeile markedsverdien er det derfor benyttet en reduksjonsfaktor på 0,5 for areal over 130 m2.
Pris pr m2: Følgende enhetspriser skal gjelde: Helårsbolig: 4350 kr/m2 Utleieboliger (helårs- og hytter): 4350 kr/m2 Fritidsbolig: 5650 kr/m2
Tilstandsvurdering: Verdien på den enkelte eiendom er fastsatt ut fra en tilstandsvurdering utført av sakkyndig besiktigelsesmann. Det er benyttet faktorer mellom 0 (Ikke beboelig) og 1,2 (Ekstraordinært god standard). For de fleste bygninger er tilstanden vurdert til 1,0 som er en normal standard. Det skal være relativt store avvik fra normal standard før de øvrige korreksjonsfaktorene benyttes. Dette vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann.
Ekstraordinært god standard = 1,2 Normal god standard = 1,0 Noe mangelfull standard = 0,75 Dårlig = 0,5 Ikke beboelig = 0
Beliggenhet: For fritidseiendommer er beliggenheten avgjørende for markedsverdien. For fritidsboliger med spesielt attraktiv beliggenhet foreslås det å oppjustere verdien med en faktor 1,3. Dette vurderes av sakkyndig besiktigelsesmann. For helårsboliger som ligger på øyer uten fast vegforbindelse og/eller fergeforbindelse er det benyttet en beliggenhetsfaktor på 0,5. Dette gjelder eiendommer på gnr. 1, 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 28 og 55.
På møtet vil det bli presentert en oversikt over ca. 1300 avholdte takster med de enhetspriser og korreksjonsfaktorer som er foreslått i innstillingen. Det materialet som presenteres aktivt og enhetspriser og faktorer kan endres for å se virkningen av endringene.
----------------------------------------------------------------------------
Sak 2/09 - UTSKRIVING AV EIENDOMSSKATT - MAL
Saksutredning:
I forbindelse med innføring av generell eiendomsskatt er det utarbeidet en brevmal som er forutsatt bruk i alle enkeltsaker.
Vurdering:
Vedtaket om taksgrunnlag og eiendomsskatt er enkeltvedtak som kan påklages. Den skattepliktige skal dermed ha en tilstrekkelig innsikt i sin sak slik at han har et reelt klagegrunnlag. I vedlagte mal fremkommer de opplysninger vi har ansett for å være relevante for verdifastsettelse (eiendomsskattetakst) og dermed være et eventuelt klagegrunnlag. Saksopplysningene vil være i samme i alle saker. Områder markert med røde felt vil variere i fra sak til sak og inneholde faktaopplysninger om den enkelte eiendom.
Felt markert med rødt vil bli flettet fra eiendomsskattetakst og eiendomsskatt vedtatt av eiendomsskattetakstnemnda.
Felt markert med gult vil bli erstattet med de enhetspriser og korreksjonsfaktorer som blir vedtatt i sak 1/09.
Vedlegg:
Mal for utskriving av eiendomsskatt
Mottaker
EIENDOMSSKATT GNR.____ BNR._____ FNR. ____ S.NR ____.
Eiendomsskattetakstnemda har i sak xx/09 fattet følgende vedtak: 1 Med hjemmel i eiendomsskattelovens § 33, jfr. Byskattelovens § 4 og 5, er det fastsatt eiendomsskattetakst for gnr.____ bnr.____ fnr._____ til kr __________. 2 For 2009 er skattesatsen 4 promille av eiendomsskattetaksten, og eiendomsskatten vil utgjøre kr __________. 3 Eiendomsskatten vil bli innkrevd i forbindelse med innkreving av kommunale gebyrer for 2. halvår 2009.
Bakgrunn:
Med hjemmel i Lov om eiendomsskatt § 2 vedtok kommunestyret i sak 58/08 å innføre eiendomsskatt på faste eiendommer i hele kommunen (generell eiendomskatt). Det ble innført eiendomskatt for verker og bruk med virkning fra 2008. Med bakgrunn i dette fastsatte kommunestyret skattesatsen til 4 promille for 2009 (jfr. lovens § 13) For helåsboliger gis fritak for eiendomsskatt i 10 år fra byggestart.
Det er avholdt besiktigelse av alle eiendommer. Under besiktigelsen ble eiendommene oppmålt og det ble foretatt en tilstandsvurdering. Garasjer, uthus, sjøhus og eventuelle kaianlegg er ikke medtatt i verdigrunnlaget. Anneks som inneholder beboelsesrom (ekstra soverom og lignende) er medtatt for fritidsboliger.
Verdifastsettelsen skal avspeile eiendommens omsetningsverdi. Kommunestyret har i sak 58/08 vedtatt at alle takster skal fratrekkes et bunnfradrag på 100.000 kr.
Som grunnlag for verdifastsettelsen har eiendomsskattetakstnemnda i sak 1/09 fastsatt følgende parametre:
Areal: Oppmåling av bygningens utvendige areal (bruttoareal): For bygninger over flere etasjer er det benyttet korreksjonsfaktorer. Korreksjonsfaktor er tatt inn fordi hovedplanet blir nøyaktig innmålt, mens loft, underetasje, og kjeller blir vurdert ut fra utvendig besiktigelse og derfor har større usikkerhet. I tillegg har disse arealene lavere verdi enn hovedplanet: Kjeller = 0,2 Sokkel = 0,6 Hovedplan = 1,0 Loft (med full etasjehøyde) = 1,0 Loft (med skrå himling) = 0,3 0,8 (vanligvis 0,6) En bygnings verdi er ikke proporsjonal med bygningen størrelse. En mindre bolig har ofte en høyere verdi pr. m2 enn en stor bolig. For at takstene skal avspeile markedsverdien er det derfor benyttet en reduksjonsfaktor på 0,5 for areal over 130 m2. Pris pr m2: Følgende enhetspriser skal gjelde: Helårsboliger og utleieboliger: 4350 kr/m2 Fritidsboliger: 5650 kr/m2
Tilstandsvurdering: Verdien på den enkelte eiendom er fastsatt ut fra en tilstandsvurdering utført av sakkyndig besiktigelsesmann. Det er benyttet faktorer mellom 0 (Ikke beboelig) og 1,2 (Ekstraordinært god standard). For de fleste bygninger er tilstanden vurdert til 1,0 som er en normal standard.
Ekstraordinært god standard = 1,2 Normal god standard = 1,0 Noe mangelfull standard = 0,75 Dårlig = 0,5 Ikke beboelig = 0
Beliggenhet: For helårsboliger er beliggenhetsfaktoren satt til 1,0, med unntak av gnr. 1, 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 28 og 55 hvor beliggenhetsfaktoren settes til 0,5. For fritidseiendommer settes beliggenhetsfaktoren lik 1,0 med unntak for fritidseiendommer med en spesielt attraktiv beliggenhet hvor faktoren er satt til 1,3.
Taksering:
For gnr.____ bnr.____ fnr.____ snr.___ legges følgende til grunn for verdifastsettelsen:
Korrigert areal for alle plan er ut fra oppmåling og korreksjonsfaktorene beregnet til ________ m2. Eiendommens tilstandfaktor er vurdert til _______. Beliggenhetsfaktor er satt til: _______
Dette gir en eiendomsskattetakst på: ___ _ kr/ m2 x _____ m2 x tilstandsfaktor x beliggenhetsfaktor 100.000 kr = eiendomsskattetakst
Med en skattesats på 4 promille gir dette en eiendomsskatt på kr _______ x 4/1000 = eiendomsskatt.
Vedtaket kan påklages innen 3 uker fra den dag vedtaket ble gjort kjent for deg/dere ved mottak av denne forsendelsen. Eventuell klage sendes til Herøy kommune, 8850 Herøy, og bør inneholde klagebegrunnelse og/eller andre opplysninger som kan ha betydning for endret saksutfall.