Helgeland museum avdeling Herøy fortsetter med månedens konkurranse i Herøyfjerdingen. Hver måned leter vi opp en raritet som dere skal finne navnet på.
Februaroppgaven er denne "kulerammen" som består av to kraftige taustumper som er tredd gjennom et sett av smidde trestikker og ringer (hjul). Selv om dette ikke er et blåseinstrument, hadde redskapet ingen funksjon uten at blåste...
Løsning på januaroppgaven:
Vi fikk hele 20 svar på januaroppgaven. Selv om gjenstanden kunne forvekles med en tømmerklype, visste de fleste lesere at dette var ei issaks (isklype, istang), altså ei klype for å løfte og slepe isblokker.
Bent Stiger Nilsen fra Herøy ble trukket ut som vinner av en kopp.
Litt om isdrift
På disse trakter var issaging en vanlig metode for å fremskaffe is av ferskvann. Med en spesiell sag ble isblokkene saget ut på islagte innsjøer, fraktet på land og lagret i ishus isolert med halm og torv. På denne måten kunne fiskere sikre kjøling av fangsten gjennom hele sommer. Isdrift var en gedigen næring i hele Norge.
Særlig Christiania, Øst- og Vestfold opplevde sitt «Store istid» rundt 1900 og bidro til at Norge ble verdens største eksportør av is med ca. 500.000 tonn!! Oppfinnelsen av kjøleskapet ble slutten på denne betydelige industrien.
Denne «norske» oppfinnelsen er egentlig en ca. 2500 år gammel metode oppfunnet av perserne som bygde spesielle kjølerom i ørkenen av leire, sand, aske og geitehår og lagret fjellisen for å behage de kongelige...