- Kvinnene vi her møter er alle født rundt 1915. De gifta seg i tiden rundt krigen, og etablerte seg i tradisjonelle fiskerbondehusholdninger. Kvinnene måtte mestre tilværelsen som altmuligkvinner, mens mannen var borte store deler av året.
Boken tar således sikte på å beskrive kvinnenes rolle i det tradisjonelle fiskerbondesamfunnet, og deres opplevelse av de siste femti års avvikling av den samme livsformen.
Boken bidrar dermed til å belyse en av kyst-Norges viktigste omveltningsperioder i nyere tids historie, basert på sosiologiske studier av enkeltskjebner de fleste av oss kan relatere oss til via våre mødre eller bestemødre.
Bokmanus, med arbeidstittelen "Fiskerbonde og altmuligkvinne", er gitt en popularisert form, slik at teksten skal være lettere tilgjengelig for den alminnelige leser.
Det rike billedmaterialet fra museets fotoarkiv og Herøy kulturkontors billedarkiv skal benyttes for å skape nærhet til teksten, skriver Grønbech i søknaden.
Som resultat av hennes samfunnsvitenskapelige dr. philos-avhandling "Kystkvinners liv og virke" fra Universitetet i Tromsø, har hun inngått et samarbeid med Helgeland Museum, avdeling Herøy og Kvinnemuseet i Kongsvinger med henblikk på utgivelse denne boka.
Se for øvrig Herøyfjerdingens intervju med Dagrunn Grønbech om denne boka fra september 2009.