På selveste frigjøringsdagen 8. mai slo Herøy skole på stortromma og leverte en flott markering av at det i år er 200 år siden Norge fikk sin grunnlov på Eidsvoll i 1814.
Rundt 600 herøyfjerdinger fikk servert et allsidig program med prolog, sang, musikk, skuespill og diktlesing.
Herøy har rykte på seg for å være flinke til å lage gode arrangementer som trekker til seg mye folk. Feiringen av grunnloven i Herøyhallen 8. mai var i så måte et meget godt eksempel. Hele arrangementet bar preg av god planlegging og profesjonalitet.
Imponerende skolekor
Under streng regi av skolens ansatte fikk vi oppleve en glimrende forestilling i hallen. Det var blant annet imponerende å se hvordan et med hele skolens 200 elever på en elegant måte forflyttet seg til den festpyntede scenen i Herøyhallen til tonene fra Herøy Musikkorps. Det var flott å høre de unge solistene synge på de første versene på "Fagert er landet", og spesielt var det gripende å høre Linnea Nordnes Prestø fra 1. klasse synge hele første vers klokkerent alene oppe fra mesaninen foran hele forsamlingen.
På selveste frigjøringsdagen leverte skolen et program som involverte hele skolen. Vi lot oss imponere over hvordan de unge aktørene med største selvfølgelighet entret den store scenen i Herøyhallen og leverte på en slik måte.
Vi ble trygt loset gjennom arrangementet av de unge konferansierene Ingrid Kilvær Nilssen og Odin Hestmark Dalen. Bunadskledde og flotte framførte Emma Jokobsen og Leonard Theiman en meget godt skrevet jubileumsprolog på rim om hvordan Norge ble et fritt land og utviklet seg til slik vi kjenner det i dag. Vi ble minnet om viktigheten av å fortsatt kjempe for slike verdier andre steder i verden. Prologen kan dere lese i sin helhet ved å trykke på linken nederst i artikkelen.
Gripende diktlesing
Programmet fortsatte med programposter fra alle klasser. Vi fikk se gode skuespillerprestasjoner fra elevene fra 1. - 4. klasse når de framførte skuespillet om flagget før de litt eldre elevene gav oss historien om "Båtbygger Jo" og avluttet med diktlesing og fakta.
Aller sterkest inntrykk gjorde det nok da Mia Vold og Martine Zahl meget stødig og med overbevisning framførte Arnulf Øverlands dikt "Du må ikke sove" til bilder fra konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig. Silje Marita Kristiansen framførte også en fin versjon av sangen "Til ungdommen" av Nordahl Grieg med sin sarte og vare stemme før skolekoret entret scenen og avsluttet med Norge i rødt hvitt og blått til tonene fra Herøy Musikkorps.
Flotte utstillinger og prøvesmaking
Etter at programmet på scenen var over ble det servert gratis saft, kaffe og kaker til alle og vi fikk se på flotte utstillinger fra klassene på skolen. Det ble også solgt visper og sopeliner som var laget etter samme oppskrift som i 1814. Barkebrød og flatbrød med kål ble også servert for at vi skulle få et lite innblikk om hvordan folk hadde det i tiden da grunnloven ble laget.
Trykk her for å lese jubileumsprologen som er skrevet av Kirsti Iversen