Roberto Beyene Kifle fra Eritrea kom til Herøy i 2009 og sier han føler seg som herøyfjerding og er svært takknemlig for at han har fått en ny sjanse til et nytt liv i Norge.
Roberto (52) flyktet fra Eritrea i 2008 etter å ha vært undertrykt og sittet flere perioder i fengsel på grunn av sine meninger.
- Jeg satt flere ganger i fengsel, noen ganger opp mot et år og andre ganger i kortere perioder. Det var staten som bestemte alt og det skulle ingenting til for å bli fengslet. A, sier Roberto.
Roberto vil ikke fortelle så mye om tiden med undertrykkelse i Eritrea, men det skinner klart igjennom at dette var en tøff periode for han. Han forteller om en strevsom reise før han til slutt kom til Norge som flyktning i 2008.
- Jeg flyktet først til Jemen, men der ble jeg arrestert og satt 6 måneder i fengsel. Jemen er svært korrupt og etter å ha klart å samle inn nok penger til å bli løslatt flyktet jeg videre. Etter først å ha tatt fly til et land jeg ikke vet navnet på og en strevsom biltur på flere døgn havnet jeg til slutt i Norge, sier Roberto.
Roberto forteller at han etter å ha blitt registret i Oslo ble sendt videre til Haslemoen der han var i fem måneder. Deretter ble han sendt videre til Lena i Østre Toten der han var i ni måneder før han ble sendt til Herøy.
- Vi lærte en del om landene i Europa når jeg gikk på italiensk skole i Eritrea så jeg visste derfor en del om Norge før jeg kom hit. Jeg trives med båt og fiske etter å ha jobbet på flere båter i Eritrea. Da det ble snakk om hvor vi ønsket oss var jeg den eneste som frivillig ønsket meg til Nord-Norge. I utgangspunktet ønsket jeg meg til Svolvær, men da dette ikke var mulig ble det Herøy, sier Kifle.
Etter at Roberto kom til Herøy jobbet han først på Marine Harvest i noen måneder før han etter hvert ble assistent i skole og barnehage og deretter renholder. Han sier at han hele tiden har følt seg godt mottatt og har ikke noe negativt å si om tida si på Herøy.
- Jeg har hele livet vært vant til å klare meg selv og slik mener jeg det bør være, noe jeg også fikk prentet inn av min mor. Alle jobber er like viktige og det viktigste er å gjøre en best mulig jobb for å forsørge seg selv økonomisk.
- Herøyfjerdingene har vært snille med meg og jeg føler meg som en av dere og regner meg som herøyfjerding. Jeg er svært takknemlig for at jeg har fått en ny sjanse i livet og føler det som om jeg er født på ny og er blitt et nytt menneske siden jeg kom hit, avslutter den blide renholdsarbeideren Roberto Beyene Kifle.
Fakta om Eritrea
- Republikk på Afrikas Horn med lang kystlinje mot Rødehavet.
- Eritrea var tidligere italiensk koloni, men ble i 1952 en del av Etiopia. Etter en 30 år lang frigjøringskamp ble landet uavhengig i 1993.
- Isaias Afewerki har vært president siden uavhengigheten.
- Etiopia og Eritrea gikk igjen til krig i 1998. Den varte i to og et halvt år, og titusener ble drept. Grensekonflikten mellom landene er fortsatt ikke løst.
- Myndighetene har slått hardt ned på politisk opposisjon og uavhengige medier. Menneskerettsgrupper regner regimet som et av verdens mest undertrykkende.
- Eritrea er et av verdens fattigste land til tross for store mineralressurser. Gruvedrift har gitt økonomien et oppsving de siste årene.
Kilde: NTB; CIA World Factbook