Tirsdag 22. og onsdag 23. juni ble det første Arktisk Mat Roadshow gjennomført på Skolo på Seløy med stor suksess.
Arktisk Mat har sin bakgrunn fra rundt 15 år siden, men arrangementet het da «Mosjøen Matfestival». Det startet som en liten matfestival for lokalbefolkningen, og har siden den gang utviklet seg til å bli en matfestival utenom det vanlige. Ordet matfestival er ikke helt riktig beskrivelse, for da vil jeg tro du ser for deg gate på gate med matboder, smaksprøver og yrende folkeliv. Arktisk Mat er imidlertid noe annet.
Arktisk mat har i alle år vært en årlig festival der matglade mennesker samles i Mosjøen for å inspirere hverandre, møte nye venner og miste pusten av den overveldende naturen. Arktisk Mat har blitt festivalen der de store navnene innen matverdenen kommer for å holde foredrag, lage mat og inspirere de unge elevene, men også oss litt eldre som er glad i mat og nye mennesker. De siste årene har Per Theodor Tørrisen kommet inn som en av de store ildsjelene bak Arktisk Mat. Per Theodor er utdannet kokk og jobber til daglig som lærer på Mosjøen restaurant- og matfag ved Mosjøen videregående skole.
I år har de for første gang tatt festivalen ut av Vefsn og gjennomført Arktisk Mat Roadshow med stor suksess i de flotte lokalene til Skolo på Seløy.
Per Theodor Tørrisen forteller at Arktisk mat i utgangspunktet et omdømme- og rekrutteringsprosjekt som har fokus på matbransjen, og at de alle årene de har holdt på har benyttet seg av et nokså stort nettverk med kompetanse fra både inn- og utland.
- I de årene jeg har holdt på har det tidligere blitt gjennomført i Mosjøen. Gjennom prosjektmidler som Mosjøen og omegn næringsselskap har jobbet fram, har vi nå fått midler til å gjennomføre en del mindre slike arrangement rundt omkring i Nord-Norge.
- Ordfører Elbjørg Larsen fra Herøy sitter i styringsgruppa for dette prosjektet og i tillegg har jeg familie fra Seløy. Da vi skulle gjennomføre vårt første «roadshow» utenfor Vefsn var det derfor nokså enkelt å legge det til Seløy. Jeg har også etter hvert blitt godt kjent med Ingrid og Remi på Skolo og kjenner også godt til Kjell Inge på Augustbryggo. I tillegg kjenner jeg til en god del andre folk der som kunne bidra til at dette ble et bra arrangement. Vi benyttet oss også av Seløy kystferie som tok oss med på en fantastisk RIB-tur, forteller Tørrisen.
- Litt av poenget med slike «roadshow» er at vi skal oppsøke plasser og se på dem med både nye og gamle øyne. Dagrunn Grønbech ble leid inn for å ta oss med på en reise gjennom historien til kystkulturen. Ut fra dette tok vi oss en tur ut og så på de naturgitte råvarene som finnes i og rundt Seløy. Vi var ute og sanket råvarer både i skog og mark, i tillegg til fjæra og kystlinja. Målet var da å nyttiggjøre seg disse råvarene. Vi hadde også med oss en arkitekt som er opptatt av arkitekturen på kysten. Utgangspunktet er matkultur, men vi ønsker også se på helheten, fortsetter Per Theodor.
På grunn av koronapandemien var det satt en grense på 50 deltakere, som også inkluderte arrangørene og de som var leid inn, i tillegg til de som hadde kjøpt billett til arrangementet. Ida Maria Børli Sivertsen sørget blant annet for flotte musikalske innslag med sitt sideprosjekt R.Ø.D jazzkvartett.
Per Theodor forteller at de ikke skal gjennomføre flere slik arrangement i sommer, men planen er at de skal ha flere slike roadshow senere. De ønsker også veldig gjerne å komme tilbake til Seløy, men har også foreløpig hatt kontakt med Hurtigruten og folk i Tromsø. Han forteller videre at de bare har fått gode tilbemeldinger etter arrangementet og at maten var kjempegod. Det deltok blant annet lokale kokker fra Augustbryggo og Stavseng gård på Dønna leverte lokale drikkevarer til maten.
Egen film
Sigurd Sjåvik fra Herøy har på oppdrag laget en flott film fra arrangementet som dere kan se ved å trykke på bildet nedenfor.