Lørdag 22. mars vil Istvan Heiszter signere og forhåndsselge sin egen bok "På tross av" på Spar Herøy på Tenna fra kl. 11.00. Den egentlige boklanseringen vil finne sted på biblioteket 1. april.
Tidligere rektor på Herøy skole Istvan Heiszter som opprinnelig kommer fra Ungarn har skrevet en selvbiografi om sitt liv fra han som 22-åring flyktet fra Ungarn til Østerrike i 1956 og videre til Norge i 1957.
- Boka har jeg holdt på med i en periode på 50 år eller kanskje mer. Det har vært en lang prosess og er en arv til mine etterkommere og også et viktig oppgjør med min barndom og ungdomstid i Ungarn, sier Istvan Heiszter til Herøyfjerdingen.
På tross av
Boka er basert på dagbøker, dokumenter og samtaler med familie og venner. Han kom til Norge som politisk flyktning 17. januar 1957 etter opprøret i Ungarn i 1956. I følge teksten på baksida av boka handler boka om hans store drøm om å få gitt ut sin livshistorie og om hvordan motgang kan snus til medgang ved hjelp av troen på seg selv, på tross av hvor mørkt og uoverkommelig det ser ut.
- Det er viktig for meg å få fram at det ikke er profitt som ligger til grunn for boka. Jeg ville bare gjøre opp med min fortid og vise mitt tidligere liv som jeg har holdt skjult for de fleste i alle år, sier Istvan.
Boklansering 1. april
Lørdag 22. mars sitter Istvan og selger boka på Spar fra kl. 11.00 og de som ønsker det vil også få den signert av forfatteren selv.
Den 1. april blir det det offisiell boklansering på det nye biblioteket på Herøy skole og Istvan forsikrer at dette ikke er en aprilspøk.
- Under boklanseringen vil jeg lese litt fra den mest dramatiske episoden i boka, avslutter Istvan Heiszter.
Norges mottak av ungarere
Den 30. november 1956 vedtok Stortinget å ta imot ungarske flyktninger til Norge. Det ble bevilget 1 million kroner til dette arbeidet. Norge tok imot 1500 ungarske flyktninger.
I første omgang vedtok Stortinget å ta imot 1000 flyktninger. Den 6. desember 1956 ble det oppnevnt et eget styre som skulle organisere mottaket av ungarerne. Styret sendte kommisjoner til Østerrike som skulle velge ut flyktningene som skulle til Norge. Uttaksstyret hentet for det meste faglærte ungarske arbeidere, ut fra hvilken arbeidskraft Norge trengte. I løpet av desember 1956 hentet uttaksstyret ca. 600 ungarske flyktninger til Norge. I januar 1957 ankom ytterligere 400. Cirka 170 ungarske ungdommer og studenter ble hentet til Norge av KFUK (Kristelig forening for unge kvinner). I mars 1957 hentet uttaksstyret til sist ca 300 ungarske flyktninger fra flyktningeleirer i Jugoslavia. I alt kom 1500 ungarere til Norge som følge av den sovjetiske invasjon av Ungarn. Få flyktninger ønsket seg til Norge, og de fleste havnet i Norge av ren tilfeldighet.
Hvem flyktet?
Ungarerne som kom til Norge var arbeidsdyktige personer med kvalifikasjoner det norske arbeidsmarkedet trengte. Det norske uttaksstyret valgte bevisst faglærte ungarere. Mange kvinner hadde bakgrunn i tekstilindustri, mens mennene var jern- og metallarbeidere eller mekanikere. Under 10% av begge kjønn var ufaglærte. De var unge, gjennomsnittsalderen var 22 år. Mange var enslige og derfor lett å finne bolig til. Sju av ti var menn. Mangeårig tv-produsent i NRK, Nandor Hamza (1937-2003) var blant de ungarske flyktningene som kom til Norge.
Kilde: www.lokalhistoriewiki.no