Kulturutveksling, vennskapsbygging og holdningsarbeid mellom Polen og Helgeland, har foregått i to år. I begynnelsen av juni finner den femte utvekslingen sted, og maleverksted på Brasøy blir da et sentralt arrangement.
September i fjor var ungdommer fra Bindal og Herøy på besøk i byen Prozowice, og biblioteket i denne byen samarbeider med Stiftelsen Peacepainting. De har fått 1,1 millioner i støtte fra EØS-midler til sitt arbeid. Den 2. juni kommer gjenvisitten, i form av 35 ungdommer mellom 12 og 15 år, samt 14 lærere og foreldre. En hel busslast kjører i land på Flostad om ettermiddagen den 2. juni. Da har de besøkt Sameskolen og Samisk Kultursenter i Hattfjelldal og tilbrakt en spennende natt i lavvo!
Elevene i 9. klasse i Herøy har fått en sentral rolle under dette besøket. Både med å organisere overnatting, være lokale guider, vertsfamilier og sørge for gjestenes ve og vel under oppholdet.
Tidenes største maleverksted
Onsdag den 3. juni bærer det til Brasøy, der Peacepainting skal arrangere tidenes største maleverksted her på øya. For i tillegg til de polske ungdommene, skal også niendeklassingene delta. Dermed blir BrasøyGalleriet for lite, og det hele kommer til å finne sted i ungdomshuset «Bølgen». Som skal rigges til med underlagsmatter på gulvene og om nødvendig plastfolie på utsatte steder. Det skal benyttes akrylmaling, som tørker raskt. Malingen settes fram på langbord midt i lokalet. Likeledes pensler i alle størrelser i buntevis, og palettene er for anledningen papp-tallerkener. En masse praktisk arbeid skal gjøres, men det er også store forventninger til kreativiteten til 54 unge kunstnere.
Etter verkstedet blir det lunsj, og forhåpentligvis blir det tid til en tur til opp til Svartåsen og den nye gapahuken. Utsikten herfra er vel verdt å ha med seg før de drar tilbake til Flostad med fem-ferga.
Om kvelden spanderer Herøy kommune pizzabuffet til alle, på Herøy Brygge.
Skolen og Frivillighetssentralen er involvert i dette samarbeidsprosjektet med Peacepainting, og gjør en flott jobb på mange områder for at besøket skal bli vellykket. Når dette verkstedet finner sted på Brasøy, har det sin naturlige forklaring: Tone Toft som har drevet med maleverksted for barn og unge i årevis på BrasøyGalleriet, er kunstnerisk leder og pedagog knyttet til Peacepainting.
Ramme:
Peacepainting ønsker gjennom sine maleverksteder å drive freds- og forsoningsarbeid for barn og ungdom. Svært mange barn lever under vanskelige kår, med krig og ufred på alle kanter. Derfor er det viktig å skape holdninger til fred og forsoning så tidlig som mulig. Artikkel 13 i «Barnekonvensjonen» sier at (Noe forkortet):
«Barnet skal ha rett til ytringsfrihet… søke, motta og meddele opplysninger og ideer av ethvert slag…i kunstnerisk form eller gjennom hvilken som helst uttrykksmåte barnet måtte velge».
Catrine Gangstø startet maleverksted for barn og unge i Bindal i 2007. Etter hvert fortsatte maleverkstedene flere steder i Norge. Ved hjelp av prosjektmidler fra offentlige og private givere har virksomheten spredt seg internasjonalt. Finland, Frankrike, Tunisia, Russland, Sri Lanka, Nord-Korea og Polen har alle hatt besøk av Peacepainting. I 2013 hadde virksomheten blitt såpass omfattende at Catrine Gangstø henvendte seg til Tone Toft, som har vært med siden.
Siste prosjekt var i april: I samarbeid med Brobyggerstiftelsen i Sandnessjøen hadde Peacepainting hele tre maleverksteder for gatebarn på Filippinene.
Bildene som males, har standard format og rammer. Det betyr at de kan sirkulere mellom de landene som har hatt verksteder. Dette er en del av selve konseptet, nemlig den internasjonale utvekslingen av fredsbudskapet. Bildene henger i Norge på flyplassene etter avtale med Avinor, i Utenriksdepartementet, Kulturdepartementet og Forsvarsdepartementet.
Peacepainting er en selveiende stiftelse, og konseptet appellerer til aktører på et globalt nivå, med sin visjon og sine arbeidsmetoder.
Se også www.peacepainting.org der det står mer om dette samarbeidet, både på polsk, engelsk og norsk. Fullstendig og detaljert program for Polenbesøket på Helgeland, som inkluderer et kort opphold på Sameskolen i Hattfjelldal, er også lagt ut her.
Tekst: Bjørn Økern