Helga 27. og 28. juni arrangerte Nordland fylkeslag i Norsk Tourette Forening ei frisbee-helg på Herøy med til sammen 30 deltakere. Sentral på samlinga var seks ganger verdensmester i frisbee Sune Wentzel.
Samlinga var en del av foreningas arbeid med å spre kunnskap om og kjennskap til Tourettes syndrom, og for å skape arenaer som gir medlemmene muligheter til å møtes for å utveksle erfaringer der viktige stikkord er opplevelser og mestring.
Største samling
- Fylkeslaget i Norsk Tourettforening (NTF) har flere små og store arrangementer på ulike steder i Nordland i løpet av året, men dette var det største arrangementet vårt i år. Arrangementene vi har gjennom året er rettet mot barn og unge med Tourettes syndrom, deres søsken og foreldre i tillegg til andre medlemmer, sier leder i Nordland fylkeslag, Ingeborg Strupstad.
- Det deltok rundt 30 barn, ungdom og voksne på «Frisbee-helga» som ble arrangert på Herøy for andre gang. Deltakerne kom fra Bodø i nord til Sømna i sør og var i alderen 8 til 55 år. Første gangen vi hadde samling på Herøy var i juni 2013 og begge ganger har dette vært meget vellykket, sier Strupstad.
Sune Wentzel beskrives som en meget dyktig «trener» som klarer å engasjere alle deltakerne.
- Både barn, ungdom og foreldre deltok like aktivt enten de har Tourettes syndrom eller ikke. Ungene og ungdommene hadde allikevel noen klare fortrinn og tok i hovedsak nye kast og triks raskere og bedre enn oss voksne, sier Strupstad.
I tillegg til flere timer med frisbee var vi sammen det meste av tiden med felles måltider, lek, RIB-tur og tur med mindre båter.
- Selv om opp i mot 1 prosent av befolkningen har Tourettes syndrom er Norsk Tourette Forening (NTF) en liten forening på landsbasis med ca. 1600 medlemmer totalt. I Nordland har vi 135 medlemmer med stort og smått, avslutter Ingeborg Strupstad.
Tourettes syndrom
Tourettes syndrom er en arvelig, nevrobiologisk tilstand som består av gjentatte, ufrivillige bevegelser og ukontrollerbare lyder som kalles tics. Av og til kan de vokale lydene bestå av upassende ord eller setninger.
Tourettes syndrom er oppkalt etter den franske nevrologen Gilles de la Tourette, som var den første som beskrev tilstanden i 1885, og hans beskrivelse er omtrent slik vi i dag kjenner tilstanden.
Kilde: Hjemmesida til Norsk Touretteforening
Trykk her for å lese mer.
Foto: Ingeborg Strupstad