I helgen var det årets loppis i Brasøy - og folk stod i kø for å handle på åpningsdagen. Andre gikk rett i kafeen. For enkelte er det sosiale viktigst og kanskje også søtsakene. Alle kakemonser vet at det alltid er bugnende kakebord og deilige vafler på ungdomshuset i Brasøy. Brasøy Loppemarked er legendarisk.

- Jeg kjøpte meg et blomsterbord, sa ei dame bosatt på Herøy. 

- Det var mitt, sa ei som bor i Brasøy som satt ved samme kaffebord. Har du flere?, spurte hun fra Herøy i en kaffeslurk.

Loppemarked er et bærekraftig konsept. Folk leverer inn det de ikke har bruk for. Andre kjøper noe de trenger eller ser monn i. Man resirkulerer, gjenbruker og reduserer avfall. Heilt genialt, spør du meg.

Primus motorer Monika Therese Mathisen og Tone Storholm har med seg Tanja Irene Hanssen og en stabel av frivillige som har gjort loppis på ungdomshuset til et årlig høydepunkt i juli i sørøyan. Pengene som kommer inn går videre til gode formål. Ei jente i Kambodsja har fått øyeoperasjon, fødekvinner i Kambodsja får helsehjelp, vanskeligstilte får julehjelp og det er kjøpt inn teltutstyr til gratis utlån for alle. Mange andre gode formål har også fått midler fra loppisen i Brasøy. 

Brasøy Loppemarked er et godt eksempel på hvordan storstilt dugnad fyller mange formål. Det er gjenbruk, en sosial møteplass og det bygger livskvalitet for noen som trenger litt støtte og drahjelp. 

Brasøy Loppemarked er virkelig et prakteksempel på hvordan frivillig innsats gir av ringvirkninger for både de som kommer på markedet og ikke minst de som får hjelp fra midlene som kommer inn.

- Det er dårlig timesbetaling for oss, sier Monika Mathisen, som er vant med å gjøre mye frivillig arbeid, men vi gjør det fordi det er viktig og gøy for alle - og oss! 

Foto og tekst: Margit Langseth