Eline Meek Allern (28) begynte i april som avdelingsleder i Helgeland museum, avdeling Herøy og opplever derfor sin første sommersesong på Herøy bygdesamling. Tirsdag denne uka hadde det siden første juni vært rundt 580 besøkende innom.

- Antall besøkende varierer veldig. Forrige uke var det mange som kom hit, men lørdag var det ganske stille. Da var nok været for fint, men det var også noen som kom hit og sa at det var deilig å komme hit og ta seg en vaffel på grunn av at det var så fullt på de andre plassene, sier Eline.

Eline tror nok at det er en god del turister som ikke kjenner til Herøy bygdesamling, men at det også er mange som besøker dem på nytt. Området ligger vakkert til og har blitt brukt både til TV-innspillinger, bryllup og teater. Her finnes også ei fin strand og et kommunalt kai der man kan legge til båten og man kommer sjøveien.

Tilbyr også guiding i kirka
I tillegg til omvisning og guiding i den historiske samlingen på bygdesamlinga tilbyr også Eline guiding i kirka på bestilling. Den eldste delen av Herøy kirke er fra 1100-tallet og den er også kjent under navnet «Helgelandskatedralen»

- Guidingen forutsetter selvsagt at kirka er ledig og det må derfor avtales med kirkevergen. Den er veldig fin og inneholder mye historie, sier Meek Allern.

- Vi har også kafédrift der vi selger kaffe og vafler. En lørdag lagde vi også mjødurtsaft som folk nå kan få smake hos oss, sier Eline.

Herøy bygdesamling ble startet av lokalhistorikeren Paul Solheim og Herøy historielag i 1970, og har tilhold på prestegården på Sør-Herøy. Herøys middelalderkirke er dermed nærmeste nabo.

For å finne bakgrunnen til dagens Herøydager må vi tilbake til 11. juni 1972, da den første Herøydagen ble arrangert på Herøy bygdesamling. Da holdt Paul Solheim kåseri om Herøy prestegard gjennom tidene. Firroringen som ligger i naustet ble sjøsatt og det ble gjennomført seilturer ved Leodegård Larsen. Daværende ordfører Steinar Furu holdt åpningstalen og Håkon Sandvær og Øyvind Edvardsens spilte trekkspill. Den gangen var det Herøy Historielag som var initiativtaker og arrangør med Herøy kommune som medspiller.

Dagens Herøydager arrangeres av en frivillig forening over flere dager med hovedbase i og rundt Herøyhallen, men fremdeles er Herøy bygdesamling en samarbeidspartner som tiltrekker seg mye folk med åpent museum, utstillinger og andre aktiviteter.

Stor samling
Bygdesamlingen består av til sammen syv fredede eller verneverdige bygninger. Det er våningshuset «Borgstua», stabbur, fjøs, jordkjeller, storbåtnaust, brygge og fiskebua "Flæsbua". De tre sistnevnte bygningene er flyttet til tunet fra andre steder i kommunen. Samtlige bygninger, bortsett fra kjelleren, brukes i utstillingssammenheng. Presteboligen tjener imidlertid fortsatt det formålet den var bygget for - nemlig å være bolig for presten.

Museet har en stor samling på mer enn 15 000 gjenstander som viser forskjellige sider ved menneskenes liv og virke på Helgelandskysten de siste århundrene. Samlingen inkluderer gjenstander fra jordbruk, fiske/fangst, dagligliv og fest. Rundt 1000 av gjenstandene er utstilt og samlingen er en av de største i Helgeland Museum. Den er visstnok også en av de beste samlingene i landet etter andre verdenskrig (etterkrigstiden).  

Kartutstilling
For tiden henger det en kartutstilling i fjøset på bygdesamlinga som er utlånt fra museet på Nesna. Her kan man blant annet se noen av de første verdenskartene og de første kartene over Helgeland. Vi finner blant annet et kart som det er tegnet inn masse sjømonster på, der Helgeland presenteres som ei øy med en gigantisk sjøorm utenfor. Eline har også kjøpt inn ei bok som heter «Uhyrlig» som handler om sjømonster i kart og litteratur fra1491. Her finner man mange artige nedtegnelser som er gjort av ulike sjømonstre.

Herøy bygdesamling har åpningstid fra klokka 11 til 16 fra tirsdag til lørdag til og med 3. august i år. Forhåndsbestillinger kan gjøres på telefon 469 62 276.

Vi anbefaler alle som ikke har vært der om å ta turen innom.

Trykk her for å høre Paul Solheim fortelle om ulike gjenstander ved Herøy bygdesamling. Her vil det forhåpentligvis etter hvert komme flere historier.

Helgeland Museum, Herøy - Facebook

Herøy bygdesamling - Helgeland Museum - Nettside