Her er en oppsummering av årets Herøydager.
Torsdag
Herøydagan startet torsdag kveld med Thomas Ryste sitt humor univers “Klypa”.
Her fikk vi besøk av alle de kjente karakterene som Palle, Strila-Petter og Louis Myklebust, men den mest kjente Kjell “Kjellen” Bigset kom helt til slutt. Kjellen, som er fergematros i Fjord1 hadde mye å si om fergetilbudet til Herøy. Men det var ikke kapasiteten som ergret han mest, det var valget av Norled som operatør av fergene. Han mente vi fikk takke oss selv for de problemene man hadde med fergetilbudet når man har valgt et slikt selskap.
Han tenkte han kunne kjøre rundt, men der var det også Norled ferge. Da vurderte han å svømme over, men valgte til slutt å ta ferga. Men han satt i bilen hele turen, da han ikke skulle sette sin fot i en Norled ferge.
Kjellen har nylig gått viralt med over 14 millioner visninger på en video på instagram hvor han kritiserer tyske bobilturister for å ikke holde fergetidene.
Se bilder fra Klypa-showet (trykk på bildet nedenfor)
Fredag
Fredagen under Herøydagan startet med tre monumenter. Først var det kransenedleggelse på kirkegården på minnestøtta etter Sandsundvær ulykken 22.januar 1901 hvor 34 mennesker omkom. Rune Nilsen legger ned krans og ordfører Elbjørg Larsen leser “Troen” fra kirkespillet “Vaart daglige brød", teksten av Ståle Botn og komponert av Reidar Moursund.
Troen
Herre, styrk vår tro
Fest det håp som i oss bor
Hold tanken ren og klar
Du som sorgen bar
Så ble det lagt på krans på støtten til minne over alle som har dødd på havet.
Se bilder fra kransenedleggelsen.
Så var det tid for et helt nytt monument, skulpturen som er designet og laget av elever fra Herøy Skole i samarbeid med Metalltek. Det var knyttet stor spenning til denne avdukingen, det var kun elevene og de som jobber på Metalltek som hadde sett skulpturen før den ble avduket.
Torkil Wang fra Metalltek holdt tale før avdukingen og fortalte at ideen til prosjektet kom fra behovet for rekruttering og at de ønsker at flere skulle få øynene opp for hvilke muligheter som finnes på Herøy og i deres bransje. Han ønsket at flere som kanskje ikke ville valgt et slikt valgfag skulle få være med og da spesielt jentene, da de ønsker seg flere jenter i bransjen.
Elbjørg Larsen holdt også en kort tale før avdukingen, hun visste heller ikke hvordan skulpturen skulle se ut og var like spent som alle de andre som hadde tatt turen i regnværet.
Men hun kunne opplyse om hva som sto i prosjektbeskrivelsen når Herøy kommune innvilget støtte til dette prosjektet. Det skulle være “En kreativ vei inn i yrkesvalget” og “Veien blir til mens de jobber, og elevene vil ha stor innflytelse når det kommer til sluttproduktets utforming”. Elbjørg sa også at dette prosjektet symboliserte for henne at vi får til det vi vil og det vi har trua på.
Skulpturen er gjort mulig gjennom et samarbeid mellom Herøy skole, Metalltek, Herøy kommune og Sentrum Næringshage. Men også med støtte fra bedriftene North Salmon Service, Inter Notservice, Svingmar og Olaf Pettersen.
Se bilder fra avdukingen + noen fra når Torgeir og Elias Lenning fra Lenning Gård hjalp Torkil Wang med å få skulpturen på plass.
Neste punkt på programmet var Kulturkvelden, men den har vi en egen sak på som dere kan lese her.
Etter Kulturkvelden var det mange som gikk den korte turen fra Herøyhallen til Herøy Kirke for en kirkekonsert med Trude Angel Meidell. Dette var hennes første egne konsert, denne hadde fått navnet “Meg, piano og kjærlighet i mange varianter”. Som navnet på konserten antyder så var den røde tråden gjennom konserten kjærlighet.
Trudes klare og vakre røst fylte “Helgelandskatedralen” perfekt. Selv om en artikkel før konserten hadde sagt at hun ikke skulle spille country så ble det plass til et par låter i den sjangeren også. Den ene fikk hun også faren Odd Gjengaar med på gitar på Dolly Partons “Jolene”. Resten av konserten var det kun Trude ved pianoet som fremførte vakker soul, jazz og noen pop toner. Dette var en rolig og vakker avslutning på fredagen.
Se bilder fra konserten i Herøy kirke med Trude Angel Meidell.
Lørdag
Lørdagen er alltid den dagen det skjer mest under Herøydagan og i år var det ikke noe unntak.
Dørene til hallen åpnet klokken 10.00, og allerede klokken 10.30 var det klart for første aktivitet da alle barna skulle få løpe barneløpet til Solheim Rundt. Dette har vi en egen sak på som dere kan lese her.
Etter Solheim Rundt skulle det egentlig vært bilparade og mulighet til å ta en motorsykkeltur med MC-klubben, men grunnet dårlig vær så ble dette dessverre ikke noe av i år.
Men en som ikke var redd for litt regn var brannbamsen Bjørnis, eller han likte ikke å stå ute i regnet så han snek seg under tak i passasjen mellom skolen og den nye svømmehallen.
Selv om det ble veldig mange barn som ønsket å treffe helten sin så hadde Bjørnis god tid og sto og hilste på helt til alle hadde fått hilst og tatt et bilde av han.
Se bilder fra besøket av brannbamsen Bjørnis
Klokken 14.00 var det klart for et foredrag og samtale mellom Ragnar Sjåvik og barnebarnet Sigurd Sjåvik. Sigurd fungerte som en slags programleder og stilte spørsmål som Ragnar villig svarte på. Her fikk man høre om hvordan lakseeventyret startet på Herøy, og det lå mye jobb og slit med både oppturer og nedturer på veien dit vi er i dag.
Til slutt fikk vi se en video som Sigurd Sjåvik hadde laget, her fikk vi se gamle klipp av Ragnar som ble intervjuet av et team fra Kanada som besøkte dem for å høre om lakseoppdrett på Herøy på 70 tallet. Men vi fikk også se aktører fra de som driver i kommunen i dag og intervju med tidligere ordfører Arnt Frode Jensen som fortalte om politiske drakamper for å la laksenæringen få fortsette på Herøy.
Se bilder fra foredraget
Neste punkt på programmet var også en gratis aktivitet, nemlig skumparty. Alle aktiviteter for barna var gratis under Herøydagan. Og som ventet så var skumparty noe alle ønsket å få være med på, så her måtte barna komme inn i puljer slik at alle fikk prøvd. Det var god stemning med høy musikk og mye skum. Det var ingen av barna som brydde seg om at det var litt regn i luften, det sto sikkert noen misunnelige foreldre rundt og også ønsket å bli med på partyet.
Se bilder fra skumparty
Gjennom hele dagen var det kakesalg og kaffe i hallen og man kunne kjøpe noe mat ute. Rundt bordene i hallen var det utstillinger og salgsboder. I år var det mange som hadde stand på Herøydagan, og siden det var dårlig vær ute så var det nok mange som tok seg ekstra god tid og kanskje flere runder rundt på utstillingene og standene.
Herøydagskunstneren Katharina Zahl Fagervik hadde fått sin egen utstilling i “garasjen” til hallen. Her stilte hun ut en god del av sine verk som mange har en klar link til motiver fra Herøy og Helgeland.
Se bilder av utstillere
I tradisjon tro er det også ting som skjer på bygdesamlingen som er bare noen “skrævan” fra Herøyhallen. Her kunne man se på både gamle motorer ute, eller å gå inn å se alt som er samlet i den gamle fjøsen som er en del av Helgeland Museum. Her kunne man også kjøpe kaffe, brus, vafler og rømmegrøt.
Nytt av året var at de tidligere Herøydagskuntnerne Rolf Jørgensen og Inger Meyer holdt en utstilling av noen av deres malerier. Det fine rommet passer perfekt til utstilling av deres bilder.
Rolf Jørgensen har en veldig god evne til å lage noe vakkert ut av noe så grått og trist som dårlig vær. Han innrømmer å ha en stor fascinasjon for akkurat denne typen vær, og har kun noen få bilder hvor det er litt lysere vær.
Inger Meyer sier hun er litt schizofren i sin stil, og ønsker ikke å låse seg i spesifikke stiler. Men hennes bilder av nordlys var veldig populære under utstillingen.
Se bilder av kunstutstillingen til Rolf og Inger
Konserter
Første konsert for kvelden var med de lokale artistene Marita Øvre Johansen(Leirfjord) som er kjent fra siste sesong av The Voice på TV2 som hadde fått med seg Arild Hammerø(gitar, Leirfjord), Alexander Fossum(bass og kontrabass, Sandnessjøen), Harald Storholm(perkusjon, Brasøy) og Trine Benedicte Jenssen(kor, Sandnessjøen). Denne konserten i aulaen var en fin oppvarming til konserten som skulle være i hallen litt senere på kvelden. Aulaen var nesten full og det var nok ingen som gikk skuffet hjem. Bortsett fra åpningsnummeret som var sangen Marita røk ut av The Voice med så var alle sangen på norsk og det passet godt med navnet på konserten “Vårt lille land”.
Harald Storholm er ikke som alle andre trommeslagere, undertegnede blir ofte sittende å se på han spille på konserter han er med. Her spilles det både på afrikanske trommer, bilfelger i tillegg til et tradisjonelt slagverk. Bilfelgene passet godt inn da bandet spilte en Kaizers Orchestra-inspirert versjon av Erik Byes “Vår beste dag”.
Dette var en meget fin konsert som anbefales på det varmeste.
Se bilder fra konserten "Vårt lille land".
Årets headliner under Herøydagan var Adam Douglas sammen med Ida Jenshus.
Selv om det ikke var stappfullt så fikk de som hadde møtt frem et forrykende show fra amerikaneren som har gjort nordmann ut av seg. Musikken bærer sterke preg fra hans opprinnelsesland, med både inspirasjon fra country, rock og blues, men aller mest soulmusikken. Hans klare sterke stemme og fantastiske gitarspill er kanskje et like sterkt varemerke som hatten hans, som han til slutt måtte kaste da det ble for varmt etter den energiske opptredenen.
Etter at Adam hadde spilt noen sanger alene sammen med bandet så kom Ida Jenshus ut på scenen og de startet med en vakker duett av John Prine sin “Speed of the Sound of Loneliness”. etter et par sanger til trakk Ida seg tilbake og Adam Douglas fortsatte med sine fengende toner.
Ida kom tilbake og fikk fremføre sin første sang som hun har skrevet på trøndersk som het “Heim igjen”, som var en sang som både rørte publikum og Ida selv. Til slutt avsluttet Adam og Ida med et ekstranummer sammen med låten “Dying breed” som Adam mente var en sang om han selv.
Se bilder fra konserten med Adam Douglas og Ida Jenshus
Søndag
Søndag var det kun en aktivitet på programmet bortsett fra at Herøyhallen var åpen og aktivitet på bygdesamlingen og det var Daniel Larsens Magiske Verden.
Dette var et show som var rettet mot barna, og som alle andre arrangementer for barn var også dette gratis. Det kom mange flere tilskuere enn arrangørene hadde regnet med, men med rask utsetting av flere stoler fikk alle plass.
Tryllekunstneren Daniel Larsen tok alles oppmerksomhet fra start, og leverte et show som både fenget barna og de voksne som hadde møtt opp. Han møtte sterk motstand fra barna når han påsto at de voksne var mer barnslig enn barna, men han kunne bare bevise det for de voksne da han kunne se det hver november og desember når han opptrådte på noe som heter julebord.
Flere barn fikk være med opp på scenen og være med på Daniel sine triks. Blant andre når han viste frem konas favoritt triks når han gjør om en 50 lapp til en 100 lapp. Gutten som var oppe fikk klar beskjed om å ikke gi pengene tilbake til pappa selv om 50-lappen var hans.
Se bilder fra trylleshowet med Daniel Larsen
Samtidig som trylleshowet var i aulaen så var det gudstjeneste i Herøy Kirke, her var det konfirmasjonstreff for de som ble konfirmert i Herøy for 50 år siden. Alle konfirmantene ble ropt opp og stilte seg opp ved alteret, her ble det en liten utspøring fra den vikarierende presten Hilde Sirnes. Her fikk vi høre blant andre at Kjell Inge Jakobsen kunne fortelle en historie om at “de andre” hadde spilt kort i kirken og blitt tatt på fersken av presten.
Men det var flere høydepunkter under denne gudstjenesten, Alf Knutsen gjestet som organist mens Lucas Fagervik spilte trompet. I tillegg var Line Olsen og Elsa Fagervik Kommedahl solister på “Til Helgeland” og “Har du fyr”. Dette gjorde denne gudstjenesten til en unik opplevelse.
Se bilder fra Herøydagsgudstjenesten
Se bilder av 50-års konfirmantene
Til slutt vil vi gi en stor takk til alle i Herøydagskommiten, frivillige, artister og sponsorer som gjør at vi kan ha et slikt arrangement hvert år. Dere har gjort en stor innsats for alle som bor i Herøy og de som tar turen til øya disse dagene. TUSEN TAKK!
Tekst og foto: Pål Nikolaisen