Sist torsdag flyttet voksenopplæringen i Herøy sin virksomhet fra ”Møtestedet” til Borgstua på Herøy bygdesamling.
Tradisjonell språkopplæring ble byttet med en trivelig samling rundt kjøkkenbordet i borgstua. Den gamle vedovn sørget for god varme i stua og var meget godt egnet for steking av sveler.
Bakgrunn for invitasjon var ønske om å gi bosatte flyktninger innsikt i og forståelse for det samfunnet de er kommet til. Vi antar at det kan bli enklere for innvandrere å forstå dagens lokalsamfunn hvis vi ser oss bakover i tiden og gir dem et bilde av måten vi levde før, og hva levde vi av gjennom tidene.
For å nå det målet presenterte museumsbestyrer Rajko Savic først en kort historie om Herøy prestegård. Så ble en rekke gamle gjenstander tatt frem og det førte til en livlig konkurranse for å finne ut hva disse ble brukt til.
Noen gjenstander var enkelt å finne ut av. Børte, melsikt - og til og med vaffeljern ser likt ut også i Syria. Dunharpe og potetkvern var det noe verre med.
Etterpå fikk alle en grundig omvisning i alle rom i borgstua, samt i båtnaustet og på brygga.
Til slutt ble vi enige om å ta en ny runde på bygdesamlingen til vår. Da blir hovedtema mattradisjoner inkludert baking av syrisk brød.
Besøket på bygdesamlingen ga også oss en viktig læring. Det føltes at flyktninger kjente seg igjen hos oss, selv om det er første gang de besøker oss. Hvis vi ser på levesettet, bruk av redskaper og husdyr, samt samfunnshierarki og kjønnsroller før i tiden, vil vi kunne erfare at vi var ”likere” før. Mye tyder på at sosiale, politiske og ideologiske ulikheter og kløft mellom ”oss og dem” dessverre er blitt større enn før.
Tekst: Rajko Savic.