Fredag 25. juni blir det konsert med Glein Spellmannslag på Herøy Bygdesamling kl. 20.00.
Rajko Savic på Helgeland Museum, avdeling Herøy er opptatt av det skal skje noe på bygdesamlinga i sommer.
- Det blir jo ikke så mange andre konserter i sommer og Glein Spellmannslag hadde nå mulighet til å komme å holde konsert. Denne gruppa spiller bare musikk av Hans Rotmo og Vømmøl. Dette er en veldig artig og hyggelig musikk som nok vil fenge publkum.
- Vi kommer til å grille fiskepakker og vil også fyre i bakeovnen og servere litt bakevarer og vafler. Det blir derfor litt av det samme innholdet som vi har når det arrangeres Herøydager. Vi har også bedt Frode Kletting om å komme og starte gamle båtmotorer, men har foreløpig ikke fått det helt bekreftet at han kommer, sier Savic.
Herøy Bygdesamling holder helt fram til 15. august åpent fra mandag til lørdag fra kl. 11 til 17, men denne dagen blir de naturligvis å holde ekstra lenge oppe. Konserten blir holdt utenfor fjøsen på bygdesamlinga.
Glein Spellmannslag eller «Arbeidslaget hass Ronny Olsen», består av Ronny Olsen på vokal og lurk, Stein Ivar Mortensen (gitar og vokal), Bjørn Arne Fauske(trommer), Asvar Olsen (gitar), Eva Brandt (fiolin), Rolf Berg (bass) og Bjørn Pedersen på mandolin og vokal.
«Vømmølstev», «Høvlerivisa», «Peder og Hammarforsens brus», «Vinterbruden», «Vømmøl'n», «Gammel-Thomas», «Tango kapital», «Arbeidslaget hass Johannes Johansen», «Spell åt mæ», «Dæven han ta», «Johan Møkkerbakken», «Fjøsvisa» og «Førarkortet» er nok sikkert noen av Vømmøl-låtene som blir framført under konserten.
Vømmøl Spellmannslag
Vømmøl Spellmannslag var en venstreradikal visegruppe fra Trøndelag stiftet i 1973 av Hans Rotmo. Bandet ga ut platene Vømmøl'n i 1974, Vømlingen i 1975 og Vømmølåreti 1984.
Samleplata Vømmølmusikken kom i 1996, og inneholdt utdrag fra alle tre foregående platene. Alle tekstene i Vømmøl Spellmannslags sanger ble skrevet av Kristian Schravlevold (Hans Rotmo). Tekstene var humoristiske i formen, men samfunnskritikken kom klart fram bak humoren, og skildret livet og ulike problemer folk i utkant-Norge måtte stri med. Folket flyttet fra Vømmøldalen og ned til nabokommunen i sør: Porselen (utpekt som vekstsenter med Europavei og industri), og kommersielle krefter truer stadig med å utrydde Vømmølkulturen.
Platene Vømmøl'n og Vømlingen var kombinert med en trykksak som fulgte med som et bilag. Trykksakene inneholdt tekster, introduksjoner og bakgrunnsstoff til sangene. Med den første plata Vømmøl'n fulgte et 24-siders hefte i A4-format med tekst, bilder, tegninger og kart. Vedlegget til Vømlingen var utformet som en avis, Porcelen Tidende (hvori opptatt Vømlingen).