Etter at ungene hadde kledd seg opp, gikk de Lucia-tog og sang Santa Lucia-sangen mens de vandet rundt i gangene på rådhuset. Når oppdraget var utført, vanket det pepperkaker til alle ungene. Dette er et skikkelig koselig innslag i adventstida som alle setter stor pris på. 

Her er en liten filmsnutt fra Lucia-markeringen:

Luciadagen
Luciadagen er minnedagen for helgenen Lucia, 13. desember. Ifølge legender var Lucia en ung, kristen kvinne som ble drept under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet. Hun feires fremdeles som helgen i katolske land. I Norden er feiringen blandet sammen med en gammel norrøn tradisjon om den kvinnelig vetten Lussi.

I Norge feires luciadagen særlig i barnehager og på skoler. Barna går i lysprosesjon og synger luciasangen, «Sankta Lucia». Prosesjonen ledes av ett av barna, som er kledd ut som Lucia i hvit kjole og med lyskrans på hodet. De andre barna kler seg som stjernegutter og terner, i hvite kjortler og med hodekranser. Å bake eller spise lussekatter er også en del av tradisjonen.

Luciafeiringen har antakelig røtter i flere forskjellige tradisjoner. I Norden blandet feiringen av helgenen Lucia seg med gamle tradisjoner knyttet til Lussinatten, natten til 13. desember da vetten Lussi og andre onde makter var på ferde. Noen forskere mener at luciafeiringen også er inspirert av figuren Christkind fra Tyskland. Christkind er et hvitkledd barn eller ung jente med krone på hodet. Ifølge tradisjoner fra noen områder, deler Christkind ut julegaver til barna, enten alene eller i følge med Nikolaus den hellige.

Luciafeiringen kan også ha røtter i stjernespill fra middelalderen. Stjernespill var tradisjonelle skuespill (med sang) oppført av stjernegutter på helligtrekongersdag der en hvitkledd engel og lysinnsamler deltok.

Kilde: Store Norske Leksikon