Kulden har den siste tiden virkelig satt sitt preg på Helgeland. Dette medfører at mange henter fram varmeovner og legger ekstra godt i vedovnen for å holde varmen. Samtidig øker dette også brannfaren.
- I denne sammenheng kan det være lurt å sjekke at vi har batterier i røykvarsleren og teste at den virker. Tenk også på hvor røykvarslerne dine er plassert og hvor mange du trenger i din bolig/hytte. Det er anbefalt å bytte disse etter 10 år. Seriekoblet røykvarslere er anbefalt, sier varabrannsjef Sture Larssen i Brann- og redningstjenesten for Vefsn, Grane og Herøy kommune.
Vær oppmerksom ved vedfyring og sjekk det elektriske anlegget
- Vi anbefaler også at man tar en sjekk på det elektriske anlegget og unngår bruk av skjøteledninger til varmeovner, da disse må settes rett i stikkontakten. Ta også en titt i sikringsskapet. Har du skrusikringer må du sjekke at disse sitter godt fast og ikke har veldig høy temperatur, sier Larssen.
- Vær også oppmerksom når du fyrer med ved, og ikke plasser brennbare materialer nærme ildstedet. Videre er det viktig å fyre med tørr ved og bruk riktig trekk. Du må heller ikke plasere aske du har tatt ut av ildstedet i en pappeske/plastpose ute på terrassen. Det kan være glør som ligger igjen 2-3 dager etter uttak av aske. Bruk ildfast beholder og sett asken på egnet sted, fortsetter varabrannsjefen.
- Har du pulverapparat eller annen håndslukker i boligen/hytta er det lurt å ta dette fram og ta en sjekk. Se at trykkmåleren er på grønt nivå og husk at disse skal ha kontroll hvert 5. år. Har du husbrannslange er det viktig å sjekke at denne fungerer som den skal. Slukkeutstyr må ellers plasseres hensiktsmessig slik at du vet hvor det er hvis uhellet skulle være ute, avslutter Sture Larssen.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget en nettside med mye nyttig informasjon om sikkerhet. Trykk her