Formannskapet vedtok mandag 3. mars at Herøy kommune skal gjennomføre Ungdata- undersøkelsen i løpet av 2014. Rådmannen oppnevner en tverretatlig arbeidsgruppe slik at undersøkelsen får bredest mulig oppslutning.
Ungdata er en levekårsundersøkelse som gir kunnskap om lokale oppvekstforhold, selvopplevd helse i ungdomsbefolkningen og om bakenforliggende påvirkningsfaktorer.
Folkehelseloven krever at kommuner og fylkeskommuner skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som har innvirkning på denne.
Nabokommunene Leirfjord, Alstahaug, Vega, Lurøy, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Brønnøy, Sømna og Bindal har allerede gjennomført undersøkelsen. Over halvparten av kommunene i Nordland har gjennomført undersøkelsen.
Om ungdata
Ungdata er et kvalitetssikret og standardisert system for lokale spørreskjemaundersøkelser. Undersøkelsene er tilpasset skoleelever på ungdomstrinnet og i videregående opplæring.
Ungdata er resultat av et faglig samarbeid mellom NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), sju regionale kompetansesentre innen rusfeltet (KoRus Vest Bergen, KoRus Vest Stavanger, KoRus Midt-Norge, KoRus Øst, KoRus Sør, KoRus Nord, KoRus Oslo) og Kommunesektorens organisasjon (KS).
Undersøkelsen omfatter spørsmål om hva ungdom driver med på fritida og hva slags oppfatninger de har om seg selv og andre.
Undersøkelsen vil gi svar på mange spørsmål og her er eksempler på tema som undersøkelsen dekker:
- Hvor fornøyde er ungdom i Herøy med livet sitt – og hvordan liker de seg på skolen, i fritida, med vennene og i nærmiljøet?
- Hva bruker ungdom tida si til når de ikke er på skolen?
- Hvor mange er med i idrett og andre organiserte aktiviteter?
- Hvordan opplever de unge foreldrene sine? Er det mange som blir mobbet av jevnaldrende?
- Hvor mange av de unge har erfaringer med alkohol, tobakk og narkotika?
Det er over 200 kommuner som har gjennomført undersøkelsen – til sammen ca. 100 000 ungdommer. Dette gir kommunen en god mulighet til å sammenlikne seg med andre kommuner. Man får tall som er sammenliknbare nasjonalt og med andre i regionen som har gjennomført. I den forbindelse vil Ungdata på en enkel og god måte gi kommunen oversikt over oppvekstsvilkårene til ungdommene i kommunen. Resultatet kan bli et supplement til kommunens pågående SLH-prosjekt.
Før sommerferien
- Gjennomføringen av undersøkelsen må planlegges og selve undersøkelsen må bestilles, men vi håper å ha den gjennomført før sommerferien, sier folkehelsekoordinator Karina Kilvær.
Les mer om Ungdata på www.ungdata.no