Gjenstanden i februaroppgaven er en virkelig raritet. - Vi fikk lånt dette bildet fra Nesna ettersom vi mangler en slik i vår samling. Skulle noen lesere ha et slikt redskap liggende, vil vi gjerne høre fra dem, forteller Rajko Savic.
Helgeland museum, avdeling Herøy har laget en ny oppgave til våre lesere for februar.
Remediet består av en ca 50 cm lang bordfjøl med to forhøyninger spikret i hver av kantene. Oppfinneren har saget ut tagger i endene og flettet hamptråd rundt det hele. Hampstrenger gir ingen lyd, så det er ikke noe instrument og heller ikke et tørkestativ.
Denne ”bekvemmelighetskonstruksjon” var brukt i gamle dager av menn som ikke var redd for å vise sine svake sider, men dagens livsstil gjør at denne oppfinnelsen kanskje fortjener sin rennesanse.
Spinnehjul
I januaroppgaven hadde vi laget såpass mange hint at det var lett å finne ut at det ”smultringlignende snurrepiperiet av bein” egentlig var en spinnehjul, et lodd som brukes sammen med en håndtein i forbindelse med spinning av garn.
En håndtein (en håndholdt tein) er det eldste redskapet for å spinne eller tvinne en tråd. Teinen ble også kalt håndsnelle, håndrokk og spindel. Det består av en kort trepinne, en tein, utstyrt med et lodd i form av et spinnehjul eller svinghjul. Håndteinen henger i fibertrådene og settes i rotasjon med fingrene slik at fibrene tvinnes til garn. Hvis du ønsker å vite mer om spinning, kan det være lurt å se på spinnvilt.no.
I kvinnegraver i Norge er det funnet en rekke spinnehjul av bein, bronse, glass, rav og ulike bergarter.
Her er et utvalg fra kulturhistorisk museum i Oslo.
Rigmor B. Røberg fra Herøy ble trukket som vinner av en t-skjorte.