Kommunestyret vedtok 17. desember budsjett for 2020 og økonomiplan for de neste fire årene. Ikke uventet var det posisjonens forslag som består av Arbeiderpartiet og Senterpartiet som ble vedtatt.

Ordfører Elbjørg Larsen berømmet administrasjonen for særdeles god budsjettdisiplin ved starten av behandlingen av neste års budsjett og økonomiplan for de neste fire år. Hun signaliserte også at regnskapet for 2019 ville bli gjort opp med overskudd.

- Med store tildelinger fra Havbruksfondet så blir det kanskje vanskelig for Herøys befolkning å forstå at det økes i eiendomsskatt og andre avgifter. Dette er det også vår oppgave som politikere å gjøre noe med. Politikk er å gjøre noe med driften i kommunen mens vi enda har sparepenger. Det er viktig at vi i «gode tider» ser på hvordan ei omorganisering kan tas og ikke vente til vi får kniven på strupen, sa Larsen.

Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Arnt Erling Paulsen, la fram posisjonens budsjettforslag fra AP og SP, som senere ble vedtatt med 12 mot 7 stemmer fra opposisjonen, som består av Høyre og Herøy Bygdeliste. Det bør nevnes at Hugo Sandoval fra Herøy Bygdeliste nokså oppsiktsvekkende stemte mot både endringsforslaget fra posisjonen og fra sin egen gruppe.

Enig om nytt basseng
Vedtaket innebærer et ambisiøst investeringsbudsjett der den største nyvinningen blir nytt basseng, som foreløpig er beregnet til 47 millioner kroner. Dette er også en investering som støttes av opposisjonen og som allerede lå inne i opprinnelig forslag fra rådmannen og som var innstilt fra formannskapet.

Her er endringsforslaget fra AP/SP som ble vedtatt:

Formannskapets innstilling pkt. 2,3,4,5 utgår og erstattes med:

  1. Hjemmel for utskriving av eiendomsskatt er lov om eigedomsskatt til kommunane av 6. juni 1975 (eiendomsskatteloven) §§ 2 og 3.  I medhold av eiendomsskatteloven § 3 videreføres i 2020 utskriving av eiendomsskatt på faste eiendommer i hele kommunen. I medhold av eiendomsskatteloven av 6. juni 1975 §3 omfatter eiendomsskatten hele kommunen.
    I henhold til eiendomsskatteloven §§ 11 og13 utlignes eiendomsskatten for 2020 med kr. 5 pr. kr. 1000 i takstverdi for boligeiendommer og fritidsboliger.  For næringseiendommer utlignes eiendomsskatt for 2020 med kr. 7 pr. kr. 1000 i takstverdi.
  2. Siste allmenne taksering av eiendommer i Herøy kommune, ble gjennomført i 2009.  I medhold av § 8 A-4, vedtar kommunestyret at skattegrunnlaget for 2020 økes med 10 prosent.
  3. Herøy kommune vedtar at boligeiendommer og fritidseiendommer tilgodeses med et bunnfradrag på 100 000 kroner.

Investeringsbudsjett bruttotall

  1. Reasfaltering: Det settes av kr: 1 250.000- til reasfaltering/nyasfaltering både i 2020, og 21; i første omgang Solheimveien.
  2. Oppgradering veilys: Det settes av kr 1 250 000.- i 2020 for opprusting av veilys i 2020. Viser til vedtak fra 2018 ang kartlegging av rehabiliteringsbehov. Endelig vedtak for hele økonomiplanperioden fastsettes når denne utredningen forutsettes ferdig innen 30. mars 2020
  3. Vennskapsmonument 2020: kr 127 500.-

Driftsbudsjett:

  1. Eiendomsskatt: Det legges inn versjon med kontorjustering.
    Det må utredes en ny modell for eiendomsskatt for 2021 innen 1. mai 2020.
  2. Næringsfond 2: Det settes av kr 1 000.000.- til næringsfond.  Det skal ikke tildeles midler fra fondet før det er utarbeidet retningslinjer for tildelinger. Administrasjonen får i oppgave utarbeide retningslinjer for fondet som skal være klart for politisk behandling innen 31.03.2020.
  3. IKT/Fagfornyelsen Herøy skole kr 150 000.-
  4. Kryssmoderasjon alternativ B innarbeidet i budsjett, kr 1 280 000 for budsjettperioden 2020-2023
  5. Sommeråpen SFO: kr 345 888.- perioden 2020-2320
  6. Nytt treningsutstyr «Sprut» kr 50 000.
  7. Tuftepark: Tilskuddet som Herøy kommune fikk fra Sparebank 1Nord Norge på kr 200 000.- er inndratt på bakgrunn av at vi ikke har fått prosjektet ferdig utarbeidet fra kommunens side, samt at vi ikke har avklart hvor en Tuftepark kan plasseres. Administrasjonen bes om å fremme en ny sak vedr tufteparken med sikte på å avklare lokalisering, og regulering av område. Det skal også undersøkes ekstern finanserings kilder. Saken fremlegges for politisk behandling innen 31.05.2020.
  8. Sommerarbeid for ungdom inn for 2020: kr 100 000.- Tiltaket skal deretter evalueres før ytterlige bevilgninger gis.
  9. Marin forsøpling: Nettverk for kyst og fjordkommuner anmoder sine medlemmer om å bevilge fra havbruksfondet til å motvirke marin forsøpling. For 2020 settes det av kr: 100.000.- til formålet. Det forutsettes at det bevilges samme beløp fra næringslivet.
  10. Formannskapets disposisjonskonto: kr 100 000.-
  11. Midler som tilfaller Herøy kommune fra Havbruksfondet settes av på et samfunnsutviklingsfond. Kommunestyret ber rådmannen om at det utarbeides retningslinjer for bruk av fondet.
  12. I forbindelse med økte behov i «Leve hele livet» bes det om utredning for ergoterapeut i 100% stilling. Stillingen kan også innbefatte prosjektarbeid.
  13. Administrasjonen bes om å utarbeide forslag til alternativer for nedtrekk av kommunens drift og tilpasninger, slik at Herøy kommune har balanse mellom utgifter og inntekter uten buk av fondsmidler. Dette arbeidet skal ferdigstilles og legges frem til politisk behandling innen 31.05.2020.

Asfalt, veilys og vennskapsmonument
Opposisjonen ønsker fortgang i asfaltering og utbedring av veilys. I opprinnelig forslag var dette arbeidet planlagt over fire år. Det settes av 1,25 millioner kroner til reasfaltering og nyasfaltering både i 2020 og 2021, i første omgang Solheimveien.

I 2020 er det også budsjettert 1,25 millioner kroner til opprusting av veilys og utredning av vennskapsmonument til kroner 127 500. Vennskapsmonumentet er et samarbeidsprosjekt mellom Herøy og kommunen Murter Kornati i Kroatia. Ideen om en vennskapsavtale mellom de to kommunene kom etter at begge kommunene deltok på Europarådets prisutdeling i Blackpool i 2012. Her mottok Herøy kommune pris som Europas tredje mest nyskapende kystkommune mens Murter Kornati fikk fjerdeplassen. I 2013 ble det signert en vennskapsavtale mellom kommunene der turisme er ett av satsningsområdene. I den sammenheng er det planer om et vennskapsmonument som skal fungere som en virtuell portal mellom kommunene.

I forkant av behandlingen av budsjettet holdt tidligere ordfører i Vefsn Jan Arne Løvdahl et innlegg om sine erfaringer med vennskapskommunesamarbeid fra blant annet i Serbia. Til tross for denne orienteringen var nok ikke opposisjonen enig i at det var fornuftig å bruke penger på et vennskapsmonument.

Disse investeringene ligger også inne for de neste fire årene:

  • Nytt system for sentral driftskontroll og energistyring – innføring 2020 – 4,3 mill. kroner over fire år.
  • Nytt basseng – ferdig i 2021 – 47,7 mill. kroner
  • Oppgradering av Karolineveien 24, 26 og 28 – ferdig 2020 – 4,5 mill. kroner.
  • Utarbeidelse av ny 10-årsplan for vei – ferdig 2020 – 0,5 mill. kroner.
  • Utbygging og oppgradering av brannstasjon/drift VA – ferdig 2020 – 14,3 mill. kroner.
  • Nødstrøm på rådhuset – ferdig i 2020 – 0,3 mill. kroner.
  • Utbygging av vannkapasitet til næringsparken – ferdig 2020 – 13,0 mill. kroner.
  • Forsterking av strømforsyningen til næringsparken – ferdig 2020 – 5,6 mill. kroner.
  • Nytt avløpsrenseanlegg i Silvalen – ferdig 2022 – 6,9 mill. kroner.
  • Solavskjerming på rådhuset – ferdig 2020 – 0,1 mill. kroner.
  • Nye vinduer og solskjerming på vestsiden av sykehjemmet – ferdig 2020 – 0,6 mill. kroner.
  • Røykdykkerbekledning med utstyr – ferdig 2020 – 0,5 mill. kroner.

Nedtrekk av driftsutgifter
Vedtatt budsjett og økonomiplan forutsetter at det brukes betydelige fondsmidler for å få det i balanse. Totalt dreier det seg om 36 millioner kroner i økonomiplanperioden.

Administrasjonen bes derfor om å utarbeide forslag til alternativer for nedtrekk av kommunens drift og tilpasninger uten bruk av fondsmidler inne 31. mai 2020.

Samtidig som driftsutgiftene skal reduseres legges det også opp til at barnefamilier skal prioriteres med kryssmoderasjon for dem som har barn i både barnehage og skolefritidsordning. Videre skal det også være sommeråpen SFO.

Nøkternt fra opposisjonen
Yngve Magnussen la på vegne av Høyre og Herøy Bygdeliste fram forslaget fra opposisjonen.

Her er forslaget:

Innledning

  • Driften greier vi ikke å balansere uten fondsbruk som alle andre år. Vi ønsker fondsbruk istedenfor eiendomsskatt økning noe vi viser i vårt eiendomsskatte-regime.  År 3 og 4 er jo selvfølgelig vanskelig å forutse og derfor vil vi bruke tiden for å se hvilke vurderinger vi gjør her.
  • Lånebelastningen på kommunen er bekymringsverdig og grep i forhold til dette vurderes fortløpende.
  • Vi har tatt ett formidabel ansvar i forhold til de flyktninger som er kommet til Herøy. Dette må vi nå ta med i fremtidige visjoner og planer. I den sammenheng er vi nødt for å konstituere driften opp mot den fremtidige situasjonen som vi ser for oss med den viten og kunnskap vi har ang dette. Derfor tar vi ut av flyktningefondet som er en del av det felles disposisjonsfondet etter vår mening.
  • Vi ønsker å «frede» ordførerstillingen i år også pga. store viktige oppgaver som må prioriteres slik som samferdsel, sykehus og generell regionale oppgaver som gagner Herøy.

Opposisjon velger å gjøre:

  • Basseng med 50 % lånefinansiering som minsker risikoen for Herøy kommune pga. lånebelastning samt å bygge ny brannstasjon.
  • Ønsker å gi ungdomsrådet ett eget budsjett der de kan benytte penger til tiltak for det som unge selv mener bør gjøres i Herøy kommune.
  • Ekstra lærerressurs på skolen f.o.m 2020 à Dette er det eneste området vi styrker i vårt budsjett pga. de utfordringer vi ser at de har samt utfordringer som kommer fremover.
  • Kulturhuset planen går vi ikke for da dette har vi ikke penger til nå.
  • Flere mindre tiltak for å lette økonomi og drift.
  • Dette utbalanseres via fondsbruk og kutt på avdelinger.

Uttak av fond:

  • Fond: 19 133 013 kr til investeringer.
  • Fond: 21 538 888 kr til drift.
  • Totalt ut av fondet i planperioden à 40 143 461 kr.

Viktige saker som vi ønsker å ta opp til vurdering ved budsjettrevidering:

Ønskeliste

  • Oppbygging av næringsfond 2.
  • Aktivitørstilling HOS.
  • Vurdering av SFO bemanning og åpningstid hvis behovet er der.
  • Nedtrekk i eiendomsskatten.

Under behandlingen gav Yngve Magnussen (H) uttrykk for at han var bekymret for kommunens lånebelastning. I deres forslag var det derfor lagt oppe til større bruk av fondsmidler for å få budsjett og økonomiplan i balanse. Han tok ellers til orde for å ekstra lærerressurs i skolen og tiltak i barne- og ungdomsarbeidet.

Vegar Dalen (H) syntes det var mye bra i forslaget fra AP/SV, men hadde lite til overs for å bruke penger på et vennskapsmonument. Arnt Erling syntes også det var mye positivt i opposisjonens forslag og han syntes det var beundringsverdig at Vegar Dalen bare var kritisk til vennskapsmonumentet. Denne uttalelsen fikk selvsagt ikke stå uimotsagt og Vegar bedyret at det selvsagt også var flere forhold som skilte forslagene. Han var blant opptatt av at skolen trengte ekstra ressurser. Det ble senere kommentert fra Paulsen at han aldr hadde sagt at det ikke var behov i skolen.

Oddrun Dahlheim (H) var som leder i rådet for eldre- og funksjonshemmede glad for at posisjonen skulle utrede 100 prosent stilling som ergoterapeut. Hun var ellers kritisk til at kirkelig fellesråd ikke hadde fått prisjustert sitt budsjett og mente at dette kunne få følger for driften med at blant annet kirkegårdene fikk mindre stell.

Beate Mari Pettersen (Ap) var glad for at det ble satset småbarnsfamiliene og var glad for at det nå skulle på plass kryssmoderasjon mellom SFO og barnehage og at SFO skulle ha sommeråpent.

Jim Dahl (Sp) syntes det var interessant å se hvor enig man var i kommunen. Han var også glad for at det ble satset på småbarnsfamilier og at investeringer ble framskyndet. framskyndes

Morten Hanssen (Sp) berømmet jobben som var gjort i forbindelse med budsjett og økonomiplan og minnet samtidig om at dette var et forslag fra hele opposisjonen. Han var positiv til at det lå inne forslag som tilgodeså småbarnsfamilier og var også glad for at eiendomsskatten ble redusert i forhold til rådmannens forslag.

Einar Martin Nordnes (Herøy Bygdeliste) var opptatt av at det skulle bevilges 50 000 kroner til juridisk bistand for å få inn noe av pengene som kommunen hadde tapt i forbindelse med helsehussaken. Han mente også at det var gode muligheter for dette. Han var også kritisk til kommunens lånegjeld og mente at det var bedre å bruke av fondsmidler enn å ta opp flere lån.

Arnt Erling Paulsen (Ap) var også opptatt av lånegjelda, men minnet samtidig om at kommunen hadde nesten 100 millioner i fondsmidler.

- Vi er alle klar over veien vi skal gå, men det er viktig å bruke tid på å justere kursen. Det drives bra og vi har god budsjettdisiplin, sa Paulsen.