- Sveøybrua forbinder Sveøya og Prestøya og går over Sveøyvalen, eller «Svøyvalen» som det heter på dialekt, forteller Tanja Irene Hanssen til Herøyfjerdingen.

I dag er det bare Hans Sveøy (90) som har hus på Sveøya. Han bor på Dombås, men er mye der om sommeren. Hans er for øvrig bestefar til den kjente alpinisten Henrik Kristoffersen. Brua har gjennomgått restaurering og sikring og ble lørdag gjenåpnet under en markering som ble ledet av ordfører Elbjørg Larsen.

Påbegynt på 1800-tallet
Tanja forteller at hun har blitt fortalt at brua opprinnelig ble påbegynt av en som het Peder Jensen på slutten av 1800-tallet. Ved hjelp av to båter og noen planker hentet han stein og fikk dem fraktet ved hjelp av floa til der brua er nå. Det kom imidlertid ikke noen fullverdig bru for mye senere. Hans som er født i 1934 har fortalt at han hoppet fra stein til stein for å komme seg på skolen.

Nødsarbeid etter krigen
Brua kom ifølge Tanja på plass på 1950-tallet, som en del av det som ble kalt nødsarbeid etter krigen. Da var det lokale menn som het Toralf (bas), Ragnvald, Olaf, Einar, Nikolai, Emil, Oskar og William som var med på å sprenge ut stein og bygge brua.

- Senere fikk brua høyere kanter, rekkverk, og det ble også støpt over åpningen ved hjelp av arbeidsinnsatsen til Vidar Storholm og hans team, sier Tanja.

Betydelig dugnadsinnsats
I år er det Vidars sønn, Svein Gunnar Storholm, som har ledet dugnadsgjengen som har stått for oppgraderingen av brua. De som har deltatt er blant annet Harry Wiik, Espen Storholm, Bernt Kristian Storholm Hanssen, Jan Kjetil Pettersen, Asle Edvardsen og Jim Brasøygård. I tillegg kan vi nok også anta at Tanja har hatt en finger med i spillet, selv om hun ikke vil ha noe prat om dette.

Med økonomisk støtte fra Herøy kommune og en raus tildeling fra Bjørg Stemland og Bjørnar Olaisens Stiftelse, har gjengen forsterket dekket på brua, utbedret kantene, montert nytt rekkverk og lagt på ny grus. Margit Langseth, kjent som «Margit mæ skjørtan» som har feriehus på Brasøy, har også etter det vi kjenner til spilt en sentral rolle i å sikre finansieringen.

Roste dugnadsånden
Ordfører Elbjørg Larsen var til stede under markeringen og stod for snorklippingen. Hun roste dugnadsinnsatsen i sin tale og beskrev brua som en viktig del av det lokale kulturlandskapet. Brua blir mye brukt av barn for å utforske livet i fjæra, og understreker betydningen av lokalt engasjement.

Larsen trakk fram at dugnad kjennetegner mye av aktiviteten i Brasøy, og at dette også er med å øke bolysten.

Ønsker å åpne flere bruer
Elbjørg uttalte at hun syntes det var hyggelig å være med på gjenåpning av den gamle Sveøybrua, men at hun samtidig var klar på at hun hadde ambisjoner om å åpne flere bruer i årene som kommer.

- Vi skal øve oss på å åpne bru i Brasøy mens vi venter på at den store brua over til Tennvalen kommer, sa Larsen før hun klippet over snora slik at brua offisielt kunne bli tatt i bruk igjen.

Kjenner vi ordføreren rett har hun nok også et sterkt ønske om å få snarest mulig fortgang på fastlandsforbindelsen mellom Herøy, Dønna og Alstahaug.

Kaffe og kaker på butikken
Etter bruåpningen tok de fleste turen til butikken der det ventet kaffe og kake.

Alle foto: Pål Nikolaisen