Torsdag 5. juni markerte Herøy kommune at det er på plass bredbånd i alle deler av kommunen. Herøy har dermed som en av svært få kommuner i Nordland bygd ut fiber og mobilt bredbånd til hele befolkningen.
I mai oppgraderte Netcom sine basestasjoner på Langåsen på Sør-Herøy, Prestøy og i Sandvær. Dette innebærer at alle Netcom-kunder i store deler av Herøy kan surfe på mobilt 3G nett med nedlastingshastigheter på 4-5 Mbs, eller laste opp 2-3 Mbs. I tillegg støtter også de nye basestasjonene selvsagt også tale og SMS. Dermed er siste trinn i en storstilt bredbåndsutbygging på plass. Utbyggingen som Netcom har gjort i Herøy medfører også at de kundene de har på Austbø, Søvik, Stokka og flere områder sør for Sandnessjøen har fått et meget godt mobilnett. (se dekningskart)
- Basestasjonene er forberedt for 4G og fra neste sommer lover jeg at det skal være på plass 4G på basestasjonen på Langåsen. Dette innebærer en hastighet som er ti ganger raskere enn dagens turbo 3G, sier dekningssjef i Netcom, Tommy Johansen.
For resten av Herøy er det i dag på plass et stamnett for fiber som kan levere samme hastighet som i store byer. I praksis innebærer dette at du kan sitte på Nord-Staulen eller Seløy og ha minst like bra nettilgang som i Oslo.
Bevisst satsing
Herøy kommune begynte allerede i 2007 å se på muligheten til å gjøre noe med "nettet" i kommunen. Mange bedrifter klaget på ustabilt og svært lave overføringshastigheter. Kommunen med rådmann Roy Skogsholm i spissen tok kontakt med Helgelandskraft og inviterte dem til å være med på et samarbeid, men dette ble det ikke noe av.
I 2009 ble aksjeselskapet Herøy Fiber AS dannet, som er eid av Herøy kommune (69 %), Marine Harvest AS (19 %), Seløy Undervannsservice AS (8 %) og HL Økonomiservice og GOD AS med 2 prosent hver. GOD AS er et investeringsselskap som er eid av Odd Gunnar Endresen og Gunn Evy Endresen i Mørenøt Øksningan.
I 2010 kom arbeidet skikkelig i gang og første byggetrinn var legging av sjøfiberkabel mellom Sandnessjøen og Herøy, fiberstamnett til Sør-Herøy, Silvalen, Herøy Marine Næringspark, Øksningan og Seløy. I andre byggetrinn ble det bygd ut fiberstamnett til Nord-Herøy, Staulen og Tenna. Opprinnelig plan var at det også skulle legges fiber til Brasøy og Husvær, men dette ble etter en kostnadsvurdering skrinlagt i samarbeid med Nordland fylkeskommune. Erstatningen ble som dere nå vet utbygging av mobilt bredbånd.
De fleste har fått tilkobling
I dag er det rundt 240 aktive private kunder i fibernettet i tillegg til 28 bedriftskunder.
- Selv som de fleste som har bestilt fiber har fått dette tilkoblet gjenstår det dessverre enda noen få privatkunder som ikke er ferdig utbygd. Dette er selvsagt beklagelig, men dette skyldes at den fylkeskommunale støtten til prosjektet er brukt opp og vi er derfor nødt til å kunne forsvare investeringene. Det arbeides med å finne en løsning på dette og mitt håp er at vi skal klare å få de aller fleste tilkoblet, sier Svein Lundestad.
- Dessverre har tilkoblingen til fibernettet av ulike årsaker i en del tilfeller tatt altfor lang tid og dette beklager jeg på det sterkeste. Ser man bort fra dette har vi som en av svært få kommuner i Nordland fått bygd et fibernett som har en kapasitet som mange kan misunne oss, sier Lundestad.
Supernett
- Fibernettet i Herøy, som er bygd av Hagen Teleconsult på oppdrag av Herøy Fiber, tilbyr i dag en minstekapasitet på 30/30 Mbs, men det ligger ingen begrensninger i fibernettet for at kundene skal kunne få den hastigheten de ønsker. I dag har vi både private og bedrifter som kjører med hastigheter på 100 Mbs. I framtida vil garantert disse hastighetene øke, sier daglig leder i Herøy Fiber, Svein Lundestad.
Utbygging til 25,6 mill
Den samlede kostnadsrammen for hele utbyggingen har vært på 25,6 millioner kroner. Den siste utbyggingen med basestasjoner på Langåsen, Prestøy og Sandvær har kostet rundt to millioner kroner. Fylkeskommunen har gått inn med 1,6 millioner i støtte mens resten er dekket av Netcom.
Til sammen har Nordland fylke gått inn med tilskudd på rundt 11 millioner mens Herøy kommune har gått inn med 1,3 millioner kroner. De resterende 12,6 millioner kroner er dekket av selskapet Herøy Fiber gjennom tilknytningsavgift og lån.