Fredag 18. oktober arrangerte Herøy kommune i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse et foredrag for ungdomsskoleelevene med eventyrer og fotograf Mats Grimsæth.
Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal markering som hvert år setter fokus på hvor viktig det er at vi snakker om vår psykiske helse. I år var temaet «Gi tid», der oppfordringen er å bruke mer tid på å være rause med hverandre og seg selv.
Han fortalte om hvordan han på ungdomsskolen slet med å finne seg til rette. I følge han selv var han da en liten spinkel umotivert drittunge som manglet overskudd, fort ble sint og ble utsatt for mobbing. Han følte at han ikke var god til noe og for å hevde seg begynte han derfor å oppføre seg dårlig.
Vendepunktet kom da han begynte å leke seg med kameraet til sin fars kjæreste. Han oppdaget da at han endelig hadde talent for noe og begynte da å få troen på seg selv. Som 15-åring fikk han jobb i lokalavisa Østlands-posten. Han brukte hver time etter skolen til å jobbe i avisen. Skolearbeidet kom i andrerekke, men fotograferingen gav han også gleden og motivasjonen til å fullføre videregående. Denne prioriteten betalte for seg da han i en alder av 18 år ble tatt ut til å delta på «Red Bull photographer’s Academy», hvor kun åtte mennesker i verden får sjansen til å begynne hvert år.
Etter dette tok det av og han opprettet eget firma og satset enda større på å bli fotograf på heltid. Han hadde en stor variasjon i kunder og oppdrag i ung alder. Etter å ha vært i Lofoten sammen med sin bestekompis fikk han en drøm om å etablere et flytende utekontor og seile langs Norskekysten i ett år. I august 2015 la han ut fra kai i Larvik å seilte alene til Bergen. Resten av turen var planen at han skulle ta hver dag som den kom. Underveis fikk han møte folk, reise til steder man ikke kom til med bil, gå turer i fjellet, surfe, dykke og prøve ut nye ting. Han skulle ikke gjøre det alene, men hadde en åpen båt hvor han ville møte folk uten fordommer og forventninger.
I 328 dager seilte han Larvik-Tromsø-Larvik og realiserte sin største drøm noensinne. Han hadde med seg over 50 personer som nesten alle var ukjente for ham.
Åpen om psykisk helse
Til tross for sin suksess som fotograf og sitt vågale liv på sjøen fortalte han i 2018 om at han egentlig var veldig redd. På verdensdagen for psykisk helse fortalte den barske seileren og naturfotografen til sine 15000 følgere på sosiale medier om at han slet med angst. Han var redd for livet, redd for mennesker og redd for å være uten kamera og båten. Etter å ha skrevet om angsten fikk han inn hundrevis av meldinger fra unge mennesker som ville dele sine historier med ham. Siden da har Mats fortsatt å dele sine opplevelser og begynt å ha foredrag for ungdom.
Mats Grimsæth fikk høsten 2019 Tabu-prisen for sitt arbeid med å sette fokus på unges psykiske helse. Gjennom å snakke om egne erfaringer viser Mats at det som ser fint ut på utsiden ikke nødvendigvis er så bra på innsiden. Han oppfordrer oss til å være ærlig med hverandre om hvordan vi har det, og ikke være redde for å vise følelser. Spesielt oppfordrer han guttene til å tørre å være mer åpne. Mange av elevene og de andre tilhørerne snakket med Mats etterpå, og det virket som de var godt fornøyd med foredraget.
Trykk her for å lese mer om Mats Grimæth på NRK.