- Endelig er strukturen på plass ved teknisk avdeling for å kunne følge opp lærlingene i de nye fagene. Spesielt har vi et sårt tiltrengt behov for kompetanse i automatisering. Det er artig å komme ett hakk videre i noe som jo er en hjørnestensbedrift. Marine Harvest, avd. Herøy er ett av verdens største lakseslakteri, og vi ser det som et samfunnsansvar å rekruttere lokal ungdom og gi dem kompetanse, sier Roan.

Avdelingsleder på vedlikeholdsavdelingen med ansvar for bygg og maskiner, Håvard Bjertnes, skal også fungere som veileder for de nye lærlingene.

- Det er svært spennende å jobbe for en bedrift som Marine Harvest, og nå skal vi sy sammen et opplegg som passer både lærlingene og oss, smiler Bjertnes.

Endelig
Lærlinger inngår en lærekontakt med lærebedriften eller opplæringskontoret ved læreforholdets begynnelse. Kontrakten må godkjennes av fylkeskommunen.

I de fleste lærefag foregår de to første årene av opplæringen i skole, VG1/VG2.

Deretter følger VG3 med to års læretid i bedrift. Vanligvis tar det fire år å få fag- eller svennebrev.

- For meg har dette vært en svært lang prosess, jeg har ventet i tre år på en læreplass, samtidig som jeg har hatt andre jobber. Med familie har det ikke bare vært å flytte på seg heller, forteller Wik. Etter samtaler med Karrieresenteret i Sandnessjøen, fikk han gjennom NAV jobb på Marine Harvest på tiltak. Etter seks måneder i bedriften, kunne han nå skrive under på sin egen lærekontrakt.

- Endelig, smiler Wik .

Fra sommerjobb til læreplass
Industrimekaniker lærling, Eivind Holstad, kommer rett fra skolebenken og ser derfor frem til to års læretid ved bedriften. Også han har ventet på å få godkjent læreplass nettopp på Marine Harvest.

- Jeg har hatt sommerjobb her og er veldig fornøyd for å kunne fortsette på samme sted. Å sitte hjemme er ikke noe alternativ, det beste er å komme seg ut i arbeid, smiler Eivind Holstad.

Tekst og bilder:
Tverrfaglig Opplæringskontor ytre Helgeland
v/Vibeke Reinertsen