Det er professor i sosialmedisin ved UiOs institutt for helse og samfunn Anne Kveim Lie som har tatt initiativ til å få studentene til Norge, og hun var også med på besøket.

En tverrpolitisk støttegruppe med gynekolog, Rødt-politiker og aktivist Margit Steinholt i spissen inviterte studentene til Helgeland for at de skulle få oppleve litt mer av Norge enn bare Østlandet. Hovedhensikten med besøket var å vise studentene hvordan man organiserer både primær- og spesialisthelsetjenesten i mer grisgrendte strøk.

Torsdag 3. oktober var studentene på omvisning på Sandnessjøen sykehus. Fredag 4. oktober fikk de omvisning på omsorgssenteret og legekontoret i Herøy før de dro videre til ambulansestasjonen i Dønna. Lørdag deltok studentene på et solidaritetsmøte i Kulturbadet i Sandnessjøen.

Reisen for studentene ble ifølge den lokale støttegruppa dekket av bidrag fra lokale fagforeninger, partier og enkeltpersoner. Palestinakomiteen i Norge har også gitt økonomisk støtte. Studentene har bodd gratis hos tre vertsfamilier i Sandnessjøen og en i Leirfjord under oppholdet.

Omvisning på omsorgssenteret og helsehuset
Legestudentene og deres reisefølge ble først samlet i kantina på Herøy omsorgssenter der de fikk servert en nydelig fiskesuppe som lunsj. Kommunalsjef Siv Nilsen ønsket velkommen og fortalte litt om kommunen før enhetsleder Wenche Sæthre Jørgensen og Maja Gjengaar orienterte om hvordan tjenestene er organisert i kommunen. En av legestudentene tok også ordet og fortalte om situasjonen i Gaza, og dette kan dere kan lese mer om senere i denne artikkelen.

Etter lunsj ble studentene tatt med på en omvisning på Herøy omsorgssenter sammen med Wenche. Hun trakk blant annet fram at det er en stor fordel at omsorgssenteret ligger like ved helsehuset, slik at det er enkelt for beboerne å benytte seg av legetjenester og tannlege. I kjelleren på omsorgssenteret finner man også fysioterapi-tjenester og treningssenter lett tilgjengelig.

Etter omvisningen på omsorgssenteret ble legestudentene tatt med til helsehuset der kommuneoverlege Audun Dyrhaug Hov fortalte om hvordan tjenesten er organisert og viste fram noe av utstyret som brukes.

Etter ønske fikk også legestudentene på kort varsel en omvisning i Herøy kirke av avdelingsleder Eline Meek Allern i Helgeland museum, avdeling Herøy.

Ble først nektet innreise
Utlendingsdirektoratet (UDI) sa først nei til studentenes visumsøknad, og begrunnet dette med at de kommer fra et land som det er lite sannsynlig at de kan returnere til.

Dette avslaget vekket et sterkt engasjement, og førte til mange opprop i sosiale medier. I begynnelsen av august ba regjeringa UDI om å snu i saken, og i midten av august var de på plass i Norge

Sterke kontraster
I dag er det ett år siden terrorangrepet der Hamas-krigere stormet inn i Israel og drepte rundt 1200 mennesker. Siden da har over 41000 mennesker blitt drept i israelske angrep i Gaza, de fleste av dem kvinner og barn. Nesten 100 000 mennesker har blitt såret, og mange av dem er lemlestet for livet. På israelsk side har mer enn 1400 mennesker bitt drept etter Hamas-angrepet 7. oktober i fjor.

De aller fleste utdanningsinstitusjoner på Gaza, inkludert universiteter, er lagt i ruiner av israelske bomber og raketter. De ti studentene går egentlig det femte året av medisinstudiet på Al-Ahzar-universitetet i Gaza, men universitetsbygningene er ødelagt, og undervisningen har brutt sammen.

Studentenes tillitsvalgte Manar Al Khodari orienterte om situasjonen i Gaza. Hun fortalte at begge de medisinske universitetene i Gaza nå var jevnet med jorda og at de en periode prøvde seg med nettundervisning, men at dette fungerte dårlig. Mange legestudenter har derfor heller prøvd å hjelpe til som frivillige helsearbeidere.

Manar fortalte at de hadde svært lite ressurser tilgjengelig på sykehusene i Gaza og at amputasjoner i mange tilfeller måtte gjøres uten bedøvelse.

- Alle studentene har praktisert på de til sammen 36 sykehusene og klinikkene i Gaza, og det gjør selvsagt et sterkt inntrykk å se på nyhetene at de nå er utbrent og ødelagt. Når vi ser på bilder på Snapchat fra et år tilbake er det helt utenkelig at vi nå befinner oss i Norge i en liten by og tar ferge til en liten øy. Livet er derfor helt uberegnelig. 553 leger har blitt drept, så vi må derfor dra tilbake og ta deres plass når vi er ferdig med utdanningen, sa Manar Al Khodari.

Ifølge en pressemelding fra FN datert 24. september har minst 885 helsearbeidere blitt drept i Gaza og på den israelsk okkuperte Vestbredden siden 7. oktober i fjor.

Samtidig fortsetter nå krigshandlingene mellom Israel og Hizbollah i Libanon med Iran direkte involvert.

Libanon har vært vertskap for en stor gruppe palestinske flyktninger siden staten Israel ble etablert i 1948. Til sammen huser Libanon ifølge Flyktninghjelpen nesten 175 000 palestinske flyktninger.

Høstsemesteret i Oslo før de drar til Sør-Afrika
De palestinske legestudentene er nå utvekslingsstudenter ved Universitetet i Oslo (UiO) før de reiser til Pretoria i Sør-Afrika og gjør ferdig utdanningen sin. Sør-Afrika er valgt på grunn av at undervisningen der foregår på engelsk, og at de er et land som tar imot studenter fra Gaza. Utdanningsløpet er organisert av Anne Kveim Lie som studentene liker å kalle sin «mor».