Nordland Teater kommer til Herøy kirke med stykket «Petter» tirsdag 11. september kl. 19.00. Det er herøyfjerdingen Alf Knutsen som har skrevet stykket og som også skal traktere orgelet.
Nordland Teater har fått med seg Hans-Erik Dyvik Husby til å spille den sagnomsuste Petter Dass. Dyvik Husby har selv en sagnomsust karriere å vise til, og er kanskje mest kjent fra musikken som tidligere frontfigur fra det norske hardrock- og punk-bandet Turboneger.
Kirkespillet vil være et møte med de kjente salmene i 9 flotte kirker langs kysten i 3 regioner i fylket.
Inspirert av tidligere kirkespill
- Ideen til kirkespillet fikk jeg da jeg leste en bok om skyssplikten som fiskere hadde på Petters tid. Fiskerne måtte, enten de ville eller ei, frakte lokale embetsmenn rundt på oppdrag til alle døgnets tider. I all slags vær. Det ene er jo å ro en godværsdag i juni, men det er noe annet i mørke og snykov i januar. Det var ikke vanskelig å se for seg at disse oppdragene nok ikke alltid var så populære. Jeg valgte derfor fiskeren Johan og hans familie som sentrale personer i stykket. Men hovedpersonen er nå Petter da, selvsagt.
- Det er heller ingen hemmelighet at jeg bygger på erfaringen med de to kirkespillene vi har hatt på Herøy. Jeg håper Herøys befolkning kommer når vi er på Herøy 11.september.
Reidar Moursunds Brudemarsj er forresten med når Petter i spillet skal vie et brudepar. Ellers er musikken nyskrevet av Knut Størdal - som også har den musikalske ledelsen under forestillingene
- Det er lagt opp til mye humor i stykket, men først og fremst er det en forestilling som gjennomsyres av musikk, sier Alf Knutsen.
Hvem var Petter?
- Som med de fleste historiske skikkelser hersker det ulike meninger. Dette gjelder også Petter Dass. Debatten rundt Petter, hvem han var og hva han betydde, vil nok aldri stilne. Og godt er det!
- I Nord-Norge er vi mange som er stolte av ham, og det er det god grunn til. Men kanskje har fokuset på den folkekjære Petter vært noe endimensjonalt, for den godeste Petter var nok en mann med mange lag. På den ene siden en lokal dikter som skrev pedagogisk og berørte hjertene. På den andre siden en myndig prest - lojal til tidens maktstrukturer. Vi vet også at han var en ambisiøs handelsmann, med alt det måtte innebære.
- Det er uansett rimelig sikkert at Petter var en stor personlighet. Høyst sannsynlig også i egne øyne! Jeg aner også at han var en hissigpropp. En hissigpropp med et stort hjerte, sier Alf.
Har Petter Dass noe å fortelle oss i dag?
- Se for deg at du vokser opp på Helgelandskysten. Naturen er overveldende nær, og det er umulig å ikke bli grepet. Det var i disse omgivelsene at Petter vokste opp. Mye har forandret seg siden den gang, men ikke alt. Naturen var akkurat like storslagen på 1700-tallet som den er for oss i 2018. Når Petter formidler storheten i det dagligdagse og et guddommelig nærvær i alt tror jeg mange nordlendinger vil nikke gjenkjennende. Hos mange av oss melder det seg et påtrengende behov for å ta vare på. Og for å takke. Jeg tror derfor Petter har noe viktig å fortelle oss - også i 2018, sier Knutsen.
Forestillingen er et samarbeid mellom Nordland Teater, MiNensemblet og Vocal Art.
Urpremiere i Alstahaug kirke 9. september 2018.
Regi:
Kristin Jørgensen
Skuespillere:
Hans-Erik Dyvik Husby, Stein Elvestad, Hilde Stensland, Håkon P. Christensen, Ingrid Steinholt Mortensen og Isak Adriansen
Nykomposisjon og nye arrangementer: Knut Størdal
Dirigent:
Knut Størdal
Musikere:
Bass: John Børge Askeland
Trommer: Ole Martin Torseth
Orgel: Alf Knutsen
Fiolin: Øivind Nussle
Fiolin: Tor Johan Bøen
Bratsj: Lazar Miletic
Trompet: Mark Bennett
Sangere: Karoline Åseng, Soetkin Baptist, Kristian Gjertsen og Henrik Sand Dagfinrud.
Lokalt kor: Alstahaug Sangkor med sangere fra Nesna Songlag, Herøy og Dønna.