Det har i arbeidet vært gjennomført møter med mulige og interesserte bedrifter i Herøy, Herøy Næringsforening, Herøy kommune og SIVA.
Trykk HER for å lese del 1 av innkalling og sakspapirer og
HER for del 2.
Vi gjengir her saksframlegget til formannskapet, slik det foreligger til møtet:
Studien har undersøkt og vurdert faglige begrunnelser for etablering av et organisert næringsmiljø i Herøy, utvalgte bedrifters synspunkter og vurderinger hver for seg og i plenum, samt mulige fysiske lokaliseringer og vertskap fra større bedrifter.
Ønske om etablering
Det har også vært kontakt med bedrifter utenfor miljøene som har uttrykt ønske om etablering i området.
Forstudien gir foreløpige konklusjoner og anbefalinger for videre arbeide.
Det er påvist et ønske fra samtlige bedrifter om å samlokalisere sine ansatte i et felles bygg. Alle de kontaktede bedrifter anser dette som en god løsning.
35 administrativt ansatte
Det er fremkommet forskjellige innspill på organisasjonsform og aktuelle lokasjoner. De kontaktede bedriftene har til sammen rundt 35 administrativt ansatte i sine respektive administrasjoner.
Av de bedriftene som er kontaktet er det forskjellige syn på organisasjonsform. Dette vurderes som positivt i og med at alle bedriftene har tanker rundt temaet, det er imidlertid ikke til å legge skjul på at dette medfører utfordringer.
Privat eid
Angående eierskap er det konsensus rundt at bygningsmasse burde være privat eid, kommunalt eie er mindre aktuelt og vurderes som mindre interessant.
Investeringsvilje hos kjernegruppen er vanskelig å vurdere, men flere anser det som aktuelt å investere i eiendomsselskap på en eller annen måte.
En aktør vil løfte prosjektet
Det er imidlertid en aktør som kan være interessert i å løfte prosjektet, dette gjør at prosjektet er høyaktuelt for realisering.
Det synes å være en rådende oppfatning om at et næringsmiljø må bygges opp på og rundt eksisterende bedrifter. Dette er en positiv og nødvendig forutsetning for at prosjektet skal lykkes.
Tillit
Selv om alle bedriftene som har blitt kontaktet fremhever tillit som en viktig faktor for å lykkes er det klare ønsker om å ha klart definerte fysiske skiller internt i næringsmiljøet.
Arealbehovet er vanskelig å estimere på dette tidspunkt, men ut fra grove antakelser vil bedriftene som er kontaktet legge beslag på om lag 400 - 500 kvadratmeter grunnflate utenom fellesareal.
Beliggenhet
Beliggenhet er et tema som er uavklart, men det er åpenbart at de fysiske fasilitetene burde ligge på Hestøya i tilknytning til næringsparken.
Det er flere skisserte alternativer på hvor og hvordan de fysiske fasilitetene kan plasseres.
Organisasjon
Angående organisasjon er det flere alternativer som utkrystalliserer seg, hovedmomentet er om og eventuelt i hvor stor grad et miljø på skal formelt knyttes opp mot eksisterende næringshage i regionen.
Dette er et viktig punkt, men kan ikke konkluderes på det nåværende tidspunkt.
VURDERING:
Av flere grunner har dette prosjektet tatt lang tid. Det var komplisert å få alle interesserte å gå i takt. Noen ønsket rask beslutning mens andre ønsket å få noen konsernavklaringer før en gikk videre.
Vi opplevde også en viss lokaliseringsvegring selv om dette ble mindre fremtredende etter hvert. Det finnes aktører som kan tenke seg å gå videre med prosjektet senere.
Studiet har avdekket en stor mulighet for videreutvikling. Dokumentet ligger her og er en kommunal eiendom som vi bør stille til disposisjon for private aktører som ønsker å gå videre.
Det vil neppe være formålstjenlig med et kommunalt engasjement i saken.
INNSTILLING
Til formannskapets møte 10. april innstiller rådmannen på at politikerne tar rapporten til orientering og at rapporten stilles til disposisjon for interesserte som ønsker å gå videre med prosjektet.