Herøy kommune startet vinteren 2010 prosjektet Økt bosetting og det fireårige prosjektet avsluttes nå i desember.
- Bakgrunnen for satsingen var en stor langvarig befolkningsnedgang i kommunen. Jeg husker første møte i styringsgruppen for prosjektet, sier prosjektleder Stig Neraas.
- Vi mente at et realistisk mål var å stoppe nedgangen, men satte oss allikevel den gang et veldig ambisiøst mål. En økning fra 1605 innbyggere til 1705 innen utgangen av 2014, og det har vi klart. Vi hadde 1732 innbyggere ved siste telling, sier Neraas.
Prosjektet har jobbet med mye forskjellig samtidig og dette har kanskje vært nøkkelen til suksessen - omdømmebygging, boligbygging, inkludering av tilflyttere og næringsutvikling. Satsingen og resultatene har blitt lagt merke til nasjonalt og også internasjonalt. Kommunen har vært invitert til en rekke konferanser over hele landet for å fortelle om det de har gjort.
Mange priser
Herøy kommune fikk i 2012 «Fornyingsprisen» av Fylkesmannen i Nordland for satsingen. Samme år ble vi premiert av Europarådet som 3. beste satsingen blant alle Europa sine kystkommuner. I 2013 var vi i finalen for Statens pris, Norges mest attraktive sted. I 2014 er Herøy rangert som nummer to i Norge for næringslivsvekst. Det siste er takket være dyktige og framtidsrettede bedrifter, sier Stig Neraas.
Stor boligsatsing
- Økt bosetting har lagt ned mye arbeid for å bli med i satsingen boligetablering i distriktene. Dette har medført at vi har gitt tilskudd til 33 nye boligprosjekter. Flertallet av de som har fått tilskudd har vært ungdommer og førstegangsetablerere som ikke hadde kunnet realisere boligbyggingen uten tilskuddet. Jeg tror at denne satsingen kommer til å bety enormt mye for framtidig utvikling i Herøy, sier Neraas.
Hva nå?
Økt bosetting fører i seg selv ikke til økt næringsaktivitet og til betydelig økte inntekter og økt aktivitet for kommunen.
- Selv om økonomien i kommunen er vanskelig håper jeg at kommunen klarer å fortsette å satse på næringsutvikling og økt bosetting også framover.
- For min egen del så får vi se hva det blir til og hvilke muligheter som dukker opp. Jeg har lyst til å fortsette arbeidet vi har startet med i Ut i Øyan, og gjennom dette bidra til økt reiselivsutvikling i Herøy og Dønna, avslutter Stig Neraas.
Har svart til forventningene
Leder i styringsgruppa for prosjektet "Økt bosetting" sier til Herøyfjerdingen at prosjektet uten tvil har vært en suksess og svart til forventningene.
- Spesielt vellykket har det vært når det gjelder økt boligbygging og omdømmebygging. Det bygges som aldri før og Herøy tas fram som et godt eksempel i mange sammenhenger på hvordan man kan snu befolkningsnedgang, sier Elbjørg.
- Planen er nå at dette arbeidet skal videreføres gjennom kommunedelplanene. I den siste tiden har styringsgruppene for kommunedelplan for næring og økt bosetting vært samlet for å smelte disse to planene sammen. Det er mye positivt i planene, men utfordringene blir nå å få omsatt dem til handling. Stig Neraas har vært dyktig og har gjort en meget god jobb i prosjektet "Økt bosetting" og det blir nå viktig å finne ut av hvordan dette skal videreføres, sier Larsen.
- En del av oppgavene skal ivaretas av Herøy Frivilligsentral og det er selvsagt bra, men det er også viktig at vi finner ut hvordan vi skal posisjonere oss i forhold til den pågående prosessen med å danne en storkommune. Herøy er stor på næring og da er det viktig at vi kommer i posisjon til dette arbeidet, avslutter Elbjørg Larsen.