Herøy skole har sendt oss et reisebrev fra årets opplevelsesrike klassetur med «Hvite Busser» for årets avgangsklasse. Disse klasseturene er en tradisjon som har pågått i mange år og en nyttig påminnelse om krigens grusomheter.
10. klasse ved Herøy skole har i år som de siste årene vært på skoletur til Krakow og Berlin i regi av hvite busser. Turen startet torsdag 28. april med avreise Herøy. Vi tok tog fra Mosjøen til Oslo, og det ble for mange ei lang natt uten for mye søvn. Da vi ankom Oslo tidlig morgen fredag 29. april, spiste vi frokost på Egon mens vi ventet på at bussen skulle ta oss nedover til Sverige og Ystad. Der ventet fergen som skulle frakte oss videre til Swinoujscie i Polen.
På bussterminalen møtte vi de andre skolene som skulle reise sammen med oss. De kom fra Terråk skole i Bindal, Liland skole på Evenes og Drag skole i Tysfjord kommune. Totalt var vi 87 personer i bussen, vel 60 ungdommer og 22 voksne.
Latteren satt løst
Tidlig lørdag morgen var vi vel fremme i Polen og kunne begynne den spennende turen ned til Krakow, der vi skulle tilbringe de første tre dagene. Turen ned dit gikk veldig fint, elevene koste seg på bussen, og fikk etter hvert nye bekjentskaper blant de andre elevene. Bussturen inneholdt flere faglige økter, i form av temafilmer og foredrag fra den dyktige guiden vår, Liv Berit Haglund. I tillegg fikk vi mange flotte naturopplevelser på kjøpet og mange humoristiske innslag fra den herlige buss sjåføren, Sjur Berge! Latteren satt løst og stemningen var på topp hele turen ned til Krakow.
Vel fremme på hotellet i Krakow fikk vi tildelt rom og servert middag. Deretter var det rolige aktiviteter frem til leggetid. Vi skulle være uthvilte til neste dag, der programmet var besøk i to konsentrasjonsleire og sightseeing på egenhånd i Krakow by.
Sterke inntrykk
Søndag 1. mai startet med busstur til Auschwitz og Birkenau. Vi var alle veldig spente på det som ventet oss der, og vi prøvde så godt vi kunne å forberede oss på de sterke inntrykkene som vi visste ville komme. Da vi ankom Auschwitz fikk vi en egen guide som skulle følge vår gruppe, og som guidet oss rundt om i leiren. Det ble mange sterke opplevelser og inntrykk og vi var alle preget av denne opplevelsen. En slik side av historien er sterk kost, enten man er 16 eller 40 pluss! Vi fikk se hvilke forhold fangene måtte leve under, ulike avstraffelsesmetoder, sanitæranlegg under en hver kritikk, for å nevne noe. I tillegg var det en rekke utstillinger som viste klær, sko, briller og annet utstyr som var rester etter barn og voksne som satt fanget her under 2. verdenskrig. Å oppleve dette på nært hold var tøft, men det er også viktig at denne delen av historien blir gjort kjent.
Grusomme skjebner
Videre gikk ferden til Birkenau, en gigantisk leir, som nesten utelukkende ble brukt til utrydding av jøder. Det var fangene i Auschwitz som bygget opp mye av denne leiren. Også her ble vi presentert for mange sterke inntrykk og fryktinngytende historier om hva som hadde foregått under krigen. Rester av sanitæranlegg og krematorieovner vitnet om mange tragiske og grusomme skjebner. Vi avsluttet denne dagen med en tur inn til Krakow sentrum, der vi gikk rundt og gjorde oss litt kjent før vi spiste middag. Det var godt å kunne koble av med litt andre aktiviteter etter en meget sterk dag.
Flotte opplevelser
Neste dag var det klart for litt fritid på formiddagen før vi skulle besøke saltgruvene senere på dagen. Denne tida ble brukt til shopping, sightseeing og andre aktiviteter. Elevene koste seg og gjorde seg kjent i gamlebyen, som for øvrig var en fantastisk flott by som vi absolutt vil anbefale.
Utpå dagen var det klart for å vende nesen mot saltgruvene. Nye og spennende opplevelser ventet oss. Vi vandret vel 330 trappetrinn ned under bakken og her fikk vi sett mange flotte skulpturer og figurer, alle i salt. Her var det mennesker, dyr og til og med ei egen kirke dekorert med blant annet lysekroner laget av salt. Det var en flott opplevelse.
Berlin
Tirsdag 3. mai var det klart for å pakke sammen og dra videre til Berlin. Etter syv timer med effektiv kjøring var vi vel fremme der. Vi kjørte innom East side gallery, der restene av Berlinmuren står. Denne er dekorert med mange flotte kunstverk av flere kjente kunstnere. Her fikk vi gå ut av bussen og bort til muren. Etter det bar det til hotellet der det ventet middag.
Onsdag 4. mai var det klart for sightseeing i Berlin. Vi fikk oppleve mange flotte severdigheter, som TV tårnet på Aleksanderplatz, Brandenburger Tor, Der Reichtag og Holocaust monumentet, for å nevne noen. Resten av dagen var satt av til shopping og frie aktiviteter i sentrum. Noen valgte å besøke den kjente dyreparken. Berlin er en flott by, men med sine vel 3 millioner innbyggere og 12 ulike bydeler, var det store forhold for oss fra lille Herøy.
Spesiell opplevelse
Torsdag 5. mai var siste dag i Berlin og vi skulle besøke de to siste leirene, Sachsenhausen og kvinneleiren Ravensbrück. Første stopp var Sachsenhausen og dette ble en spesiell opplevelse for oss fra Herøy. Her satt nemlig bestefaren til Vemund Wennemo fanget under andre verdenskrig. Alle guttene og mennene la ned blomster her, og vi fra Herøy fremførte «til ungdommen» ved seremonien. Det var et sterkt, men fint øyeblikk.
Etterpå dro vi videre til kvinneleiren Ravensbrück. Der fikk vi omvisning på det store området og i de ulike byggene. Her var mye av de gamle minnene fra krigen fjernet og det var ikke så mye her som minnet om en fangeleir. Store murer og gjerder og innholdet i bygningene minnet imidlertid om hva som hadde foregått her. I denne leiren la alle jentene og damene ned blomster og det ble lest dikt fra noen av de andre skolene. Også her ble det ei fin markering.
Innholdsrik uke
Da vi var ferdige i leirene var det klart for siste etappe med bussen opp til Swinoujscie og en ny båttur. Vi var nå klare for siste del av hjemreisen. Med bagasjen full av sterke inntrykk og opplevelser, nye vennskap og flotte minner, var tida nå kommet for å ta farvel. Ei innholdsrik uke var på hell.
Vi vil til slutt takke alle som har bidratt til at elevene i 10. klasse nok en gang har fått muligheten til å dra på denne turen med hvite busser. Det gir dem en ballast videre i livet som de ikke ville fått dersom vi ikke dro.
En ekstra takk til de flotte og stødige reiselederne som var med; Cecilie Hanssen, Marit D Jørgensen, Per Richard Bringsli, Hege Nordnes Prestø, Borghild Nilsen og Halvard Jakobsen!
For 10. klasse ved Herøy skole
Ann- Kristin Lenning og Bjørn Åge Remman, kontaktlærere.