Den erfarne kantoren Alf Knutsen, for øvrig også kjent som opphavsmannen til Elias på barne-TV, har nå samlet 50 av våre kjente og kjære salmer i boka Salmesang som er gitt ut på Cappelen forlag. Han oppfordrer oss til å trykke, lytte, lære, og synge med – med akkurat den strupen man har.

Boka inneholder i tillegg også flotte illustrasjoner av herøykunstneren Rolf Jørgensen.

Slår et slag for salmene og sangen
- Da salmene gradvis forsvant ut av skolen, tapte man ikke bare en sentral del av vår kulturarv, men allsang ble mindre vanlig. Det synges fortsatt i skolen, men det burde vært sunget mer, for sang gjør godt i kropp og sjel!

- Da jeg satt hjemme i sofaen og hadde fått boka «Fuglesang» i gave, der man kunne trykke for å høre fuglesangen til de enkelte fuglene, tenkte jeg at dette måtte være perfekt også for salmer, mener Knutsen.

Egen karaokeversjon
- I og med at jeg i jobben min som kantor har holdt på med salmer i lang tid lå det naturlig for meg å slå et slag for salmesangen. De fleste kan lese teksten i ei salmebok, men det er de færreste som kan lese noter for å få tak i melodien, dersom man ikke kan den. Ved å bruke denne boka får man på hver salme høre salmen sunget med pianoakkompagnement før man deretter får høre en versjon med bare musikken (kompet) til salmen og man selv må stå for sangen. Man får derfor en salgs karaokeversjon, sier Knutsen.

Spilt inn hjemme i stua
Knutsen sier at de 50 salmene i boka er plukket ut på grunn av at dette er hans yndlingsmelodier, som han er blitt ekstra glad i gjennom jobben som kantor.

- Salmene er hentet fra den siste salmeboka og de består nesten utelukkende av folketoner. Hovedgrunnen til at salmer har stått så sterkt i så mange år er at de har blitt sunget hjemme. For å få dette best mulig fram er sangene er spilt inn hjemme i min egen stua der jeg spiller klaver mens Kristin Kjemphol Lohne står for sangen.

- Jeg kjenner flere som ønsker å synge, men som ikke tør. Derfor har jeg bevisst lagt salmene ned i lavere og mer behagelig toneleie. Jeg har også lagt vekt på melodien og at salmene skal være vakre og egnet for allsang. At mange eldre salmer har overlevd så lenge, skyldes ikke minst at de er tonesatt med noen utrolig vakre folketoner. Jeg har en spesiell forkjærlighet for slike salmer, sier Knutsen.

Føler seg beæret
I den nye salmeboka til Alf er også herøykunstneren Rolf Jørgensen meget sentral. Hele boka er illustrert med hans vakre malerier fra Helgelandskysten. Rolf forteller til Herøyfjerdingen at han føler seg beæret over at maleriene hans kan brukes i en slik sammenheng.

- Bildene i boka er ment å gjenspeile miljøet på Helgeland og motivene har derfor ikke noen relevans til hver salme. Bildene er hentet fra Petter Dass sitt rike og man kan derfor si at det er ment å være en gjenklang av dikterpresten i boka. De fleste motivene viser naturen på Herøy og Helgeland, der både jeg og Alf er på hjemmebane, sier Jørgensen.

Konsert i Herøy kirke
Lørdag 21. november blir det konsert i Herøy kirke klokken 20 der Alf presenterer boka sammen med sogneprest Kari Sjursen og framfører noen av salmene sammen med Kristin Kjemphol Lohne. Illustratør Rolf Jørgensen vil også delta og i tillegg vil også Reidar Moursund og fire jenter fra kulturskolen bidra på konserten.

Rolf Jørgensen vil også ha en egen utstilling av noen av sine bilder i forbindelse med konserten og boka vil selvsagt også bli solgt på dette arrangementet. 

Den nye salmeboka blir ellers lagt ut for salg hos bokhandlere og på en del andre steder i tida som kommer.

I forbindelse med lanseringen av boka treffes Alf på følgende steder på Helgeland:

Tirsdag 17.11
- kl. 19.00 Bokbad i Brønnøysund kirke

Torsdag 19.11
- kl. 20.00 Amfi Storsenter i Mo i Rana (Ark)

Fredag 20.11
- kl. 12.00 Sjøsiden senter i Mosjøen (Notabene)
- kl. 16.30 Dønna omsorgssenter
- kl. 18.30 Herøy omsorgssenter

Lørdag 21.11
- kl. 14.00 Petter Dass museet
- kl. 20.00 Konsert i Herøy kirke

Trykk her for å høre et lite utdrag fra boka.

Kulturskoleelever.JPG

Disse fire jentene fra kulturskolen blir også med på konserten i Herøy kirke 21. november sammen med kulturskolerektor Reidar Moursund.