Sangen «Sandsundvær» inngår som en del av kirkespillet «Vaart Daglige Brød» som er bygd på den tragiske ulykka. Kirkespillet hadde urpremiere i 1997 og har siden vært satt opp ved 100-årsmarkeringen i 2001 og senest i 2010. Det er Reidar Moursund som har skrevet musikken mens det er Ståle Botn som står for teksten.

Alf fikk ideen til nyinnspilling
Eva Gullvåg Aasgaard Wermuth og Alf Knutsen var leid inn av Herøy kommune for å underholde under Arctic Race i Sandnessjøen i august og da var en av sangene på repertoaret nettopp «Sandsundvær». Både Eva og Alf var meget sentrale under oppføring av «Vaart Daglige Brød». Under øvingene som foregikk i kulturskolens eget studio fikk Alf ideen om å gjøre ei nyinnspilling av «Sandsundvær». I følge tekstforfatter Ståle Botn beskriver sangen «Sandsundvær» fiskeværets solside, og hva dette betydde for folks kamp for det daglige brød.  

Flott versjon
De historiske bildene i filmen viser Sandsundvær både før og etter ulykken i 1901. Opptakene er mikset og mastret av ingen ringere enn Jan Erik Kongshaug. Av den grunn anbefales det å benytte hodetelefoner for å få fram musikken på best mulig måte. Kongshaug blir regnet som en av verdens beste lydteknikere og har produsert over 4000 plater. Bilderegien til filmen er gjort av Helge Løvoll og er blitt til med støtte av Herøy kommune. Vi synes dette er blitt en meget god versjon som får fram denne vakre sangen på en flott måte.

«Herøysangen» kommer senere
I tillegg til «Sandsundvær» ble også den nye «Herøysangen» spilt inn på nytt. Her er det den kjente artisten Hans Inge Fagervik som står for teksten mens komponisten er den samme. Planen er at denne også skal legges ut som en Youtube-film i løpet av høsten.

Sandsundværulykken
Den 22. januar 1901 omkom 34 mennesker på Sandsundvær i Herøy kommune. Årsaken til ulykken var i hovedsak springflo i kombinasjon med sterk vind fra sørvest.

På ulykkesdagen skal det ha vært 254 mennesker der ute. Kun en familie skal ha bodd der fast mens resten kom dit på vinterfiske og bodde i toetasjes buer. I tillegg var det et hus i tre etasjer der som inneholdt butikk og salteri der det bodde rundt 20 personer.

Etter hvert som sjøen steg på ulykkesdagen, begynte den å rive buene på sjøen, båter slet seg og ble knust mot land. Ettersom Sandsundvær består av svært lave holmer, var det få trygge steder folk kunne flykte til. De som ble stående igjen på de mest utsatte holmene, holdt seg fast i tau og kjettinger, men den iskalde sjøen var etter hvert full av livsfarlig vrakgods. Det sies at flere av de som døde ble slått i hjel av påler og planker som de ikke kom seg unna.

Omkring halvparten av de 16 buene ble tatt av uværet, i tillegg til storhuset. De døde ble lagt i ei egen bu. Folk hjalp hverandre så godt de kunne, der de lå værfast langt ute i havgapet i tre dager etter ødeleggelsene 22. januar. Det finnes flere hjerteskjærende vitnebeskrivelser fra den forferdelige ulykken.

Det var altså 34 mennesker som omkom i Sandsundværulykken. Av disse var det 25 mennesker som ble funnet, mens ni ble igjen i havet. Det er 21 av de omkomne som ligger gravlagt i eget gravsted i Herøy, mens fire er gravlagt i Leirfjord.

Reidar Moursund har skrevet et hefte om Sandsundværulykken som kan bestilles hos han. På hans nettside www.reidarmoursund.com kan dere lese om hans produksjoner og høre lydkutt fra hans musikk.