Gründere satser stort på Seløy, med Innovasjon Norge og Kulturminnefondet på laget. Sommeren 2020 skal næringsbygget åpnes for publikum og nye aktiviteter.
I mars dette året startet den omfattende renoveringen av det 600 kvadratmeter store skolebygget, som har stått tomt siden nedleggelsen i 2008. I løpet av de siste månedene er det gjort en omfattende oppgradering av fasaden, godt synlig for hele øya. Den gamle gulfargen er tilbake, skifertaket er istandsatt og alle vinduer er byttet ut, blant mye annet. Nå er vinteren på vei og arbeidet fortsetter som planlagt innendørs.
– Vi tar store grep, sammen med dyktige arkitekter. Bygget har viktige røtter og mange bygningsmessige kvaliteter. Ikke minst er plasseringen fantastisk, med panoramautsikt til De syv søstre. Det gir mye mening å få akkurat dette bygget til å skinne, sier Remi Fagervik.
Han og kona Ingrid Erøy Fagervik er begge aktive gründere i prosjektet. Sammen med døtrene sine flyttet de til Seløy i fjor sommer. På denne øya har Remis pappa vokst opp og hele hans søskenflokk har vært elever på skolen, der Remi nå er i full sving. Det er lange dager, med god hjelp fra innleid lokal arbeidskraft.
– Mye gjenstår og dette er en ambisiøs satsing, men vi setter veldig pris på støtten vi får lokalt. Det er mange som gleder seg over dette, og det gir masse energi til oss også.
Arkitektene har lagt vekt på å hente fram det beste fra fortiden, samtidig som bygget skal huse helt nye funksjoner og fornyes. Ny ventilasjon og brannsikring innebærer store utgifter. Det er satt inn vinduer på sørveggen som slipper inn mye ekstra lys, og det er åpnet mer opp i den gamle gymsalen. Det gamle léskuret er revet og erstattes av et 70 kvadratmeter stort rom til kreativt arbeid.
– Vi gleder oss stort til åpningen og til å vise fram resultatet. Nå lages det både nettside og produkter knyttet til prosjektet. Her skal kreativ næring kobles med opplevelser og turisme, sier Ingrid.
Skolen har fått egen logo og er blitt eget aksjeselskap: Skolo. Samtidig driver paret fortsatt firmaet sitt BLAFRE og holder også kurs for gründere med deltakere fra hele landet.
– Vi tror det er viktig å ha flere bein å stå på for å skape nok inntekter, slik at dette blir et flerbrukshus. Her blir det rom med bad og leiligheter til utleie i turistsesongen og i tilknytning til arrangement. Det blir også kontorplass for utvikling av produkter med navnet SKOLO, en kafébutikk med god kaffe og plass til kulturarrangement og annet, med sesongbasert åpning. Vi skal invitere gjester, ledergrupper og kreative mennesker til å jobbe, hvile, oppleve og skape på øya. Det er mange muligheter, sier hun og trekker også frem samarbeidsmulighetene med lokale aktører.
– Her kan vi utfylle hverandre og gjøre hverandre bedre. Det skjer mye bra på lille Seløya og her ute i øyene. Det er det mange som er i ferd med å oppdage.
Alt skal stå ferdig sommeren 2020 og dette er, i tillegg til bruk av egne midler, gjort mulig gjennom støtte fra Innovasjon Norge, Kulturminnefondet til selve takrenoveringen, og Næringsfondet i kommunen.
– Vi opplever kommunen som løsningsorientert og positiv. Dette er viktig hvis gründere som oss skal våge og satse, og ikke minst holde ut i satsingene, for det er nok av utfordringer. Støtten fra Næringsfondet betydde mer enn man kanskje skulle tro, ikke minst den formulerte troen på prosjektet var viktig for de andre søknadene. Så vi er veldig glade for det, sier Ingrid og Remi.
Torsdag serverte de lunsj hjemme på den gamle slipen på Seløy, der familien nå bor, i anledning Gründeruka på Helgeland. Både lokale og tilreisende var invitert og fikk blant annet en liten omvisning inne på skolen i forkant.
– Folk synes nok vi er litt sprø, samtidig som troa på området og det unike vi har her er stor. Når vi heier på hverandre kan mye bli mulig. Vi ønsker å vise at dette stedet er verdt å satse på og vi tror det finnes noen helt spesielt fine kvaliteter her, både i naturen og folket, sier Ingrid og Remi.
Man kan følge renoveringen både på Instagram med daglige videosnutter (@skolo.no) og på Facebooksiden.