Det er et uvanlig og flott syn å se så mange seilbåter ved kai samtidig i Herøy. Sjøspeiderne som er på tur er fordelt på 11 seilbåter i ulik størrelse. Fire av båtene har seilt helt fra Kristiansand, men den egentlige oppstarten på seilasen var fra Sandnes den 16. juni. Båtene fra Stavanger startet rundt 14 dager og har derfor allerede vært på sjøen i snart en måned.

- Vi har med oss folk i alle aldre. Den yngste er 13 år mens den eldste av mannskapet er 85. Vi prøver å få til slike turer hvert år, forteller Jan Tore Vig til Herøyfjerdingen.

Topp å være sjøspeider
Vi treffer en av de yngste speiderne på kaia på Øksningan notbøteri før de skal ha omvisning ved bedriften og senere fabrikken til Marine Harvest på Hestøya. Ivar Kristiansen fra speidergruppa 1. Tananger Sjø utenfor Stavanger er 14 år og har allerede vært speider i 5 år.

- Det er helt topp å være med i sjøspeideren og jeg stortrives med å være på seilas. Vi har som regel en stor seilas hvert år, men er også ute og seiler i flere langhelger. I min speidergruppe er vi rundt 250 medlemmer. Det er 20 av oss som er med på denne turen, sier Kristiansen.

Tirsdag lå speiderne ved kai i Sandnessjøen og fikk seg en tur til kulturbadet. Ivar må medgi at det var godt å få seg et bad etter å ha vært på sjøen i mange dager.

Nord 2017
Nord 2017 er Norges speiderforbunds landsleir på Rønvikjordene i Bodø fra 1. til 8. juli 2017. Landsleir arrangeres hvert fjerde år og samler speidere fra hele Norge til friluftsliv, vennskap, samarbeid og opplevelser. I tillegg kommer det deltakere fra over 30 andre land. Totalt kommer det rundt 9000 speidere til Bodø og rundt 1000 av dem kommer fra utlandet.

Sjøspeiding
I prinsippet er sjøspeiding akkurat det samme som «vanlig» speiding. De har de samme målene og de samme virkemidlene. I vinterhalvåret driver også de fleste sjøspeidergrupper med «vanlig» speiding, men når våren kommer og båtsesongen nærmer seg kretser tankene rundt båtene og sjølivet.

Det som gjør sjøspeiding til noe annet er bruken av sjø og det maritime som ramme for speiderarbeidet. Bruken av sjø som ramme praktiseres helt fra småspeidernivå til roveralder, og både mål og virkemidler justeres i forhold til aldersgruppene. Som småspeider lærer man å ro og seile optimistjoller, mens man som rover og leder gjerne seiler store seilskøyter.

Et av målene i speiderarbeidet er å utvikle selvstendige og ansvarsbevisste mennesker. Ved å bruke sjøen og båtliv er denne utviklingen godt synlig. I tillegg til det «vanlige» treningsprogrammet som brukes i hele NSF har sjøspeiderne i en årrekke hatt et tilleggsprogram rettet mot båter. Dette inneholder blant annet et stort fokus på sikkerhetsopplæring og mestring. Gjennom merker og grader kvalifiserer man seg for sertifikater for ulike typer båter. Når en speider har fått sertifikat på en båt kan speideren ta med andre speidere på tur i båten.

Man må lære seg å kjenne sjøens spilleregler, og vise hensyn og forsiktighet. Båtene skal holdes ved like og til en hver tid være i forskriftsmessig stand. Dette koster både arbeid og penger. Til gjengjeld får sjøspeidere oppleve alle de gleder som båtlivet har å gi. 

Sjøspeiding kan være en stille seilas over fjorden, et slitsomt basketak mot vind og sjø, en kveld rundt leirbålet på svaberget et eller annet sted i skjærgården eller flere timer med årebruk og vabler i hendene. Ombord kjenner alle sin oppgave og gjør sitt for at båten kommer dit den skal. Alle er en nødvendig brikke i et spill, hvor gevinsten er kameratskap og følelsen av å kjenne at båten faktisk beveger seg dit du vil.
 

Trykk her for å lese mer om speiderlandsleiren Nord 2017 i Bodø.