Tre elever fra Herøy skole var sist uke innom ordfører Elbjørg Larsen for å legge fram sine planer for å få i gang en e-sport-arena i Herøy. Med på møtet var også nærings- og samfunnsutvikler Ronny Godhei Hansen.
I forkant av møtet hadde Nikolai, Lays og Torjus i samarbeid med sin lærer skrevet et brev til ordføreren der de begrunnet sitt ønske. De hadde også med seg en plan der de ønsket å bygge ut Herøyhallen med en ny etasje for å gi plass til både treningssenter, e-sport-arena og ungdomsklubb.
Ordfører Larsen var svært positiv til at elevene hadde skrevet brev og hadde bedt om et møte. Hun oppfordret dem samtidig til å tenke på om de ikke kunne starte opp med e-sport uten at en ny etasje var på plass i Herøyhallen. Hun oppfordret også elevene til å prøve å få dratt på en ekskursjon sammen med sin lærer for å se på hvordan de gjør det andre steder. Under samtalen ble Mosjøen foreslått som en plass der de mente E-sport ble drevet på en god måte.
Ordføreren lovte at hun skulle ta saken videre og se på hvilke muligheter som kunne være aktuelle. Hun likte også at elevene tenker at E-sport kan være et samarbeid mellom kommunen, idrettslaget og næringslivet.
Her er brevet fra de tre guttene i 6. klasse:
Ønske om e-sport på Herøy
E-sport er elektronisk konkurransespilling der utøverne konkurrerer mot hverandre i ulike dataspill på datamaskiner eller spillkonsoller. Deltakerne sitter i samme rom og spiller i lag.
Dette er en sport som fremmer mange ferdigheter. Her kan vi nevne kommunikasjon og samarbeid. Vi blir et bedre lag når vi får trent på dette. Dessuten så er dette ferdigheter som vi trenger så lenge vi lever.
E-sport er sosialt. Vi kan få mange venner gjennom gaming. Det er forskjell på å sitte hjemme alene med gamingen fra det å sitte og spille med andre på samme rom. For her kan man samtidig føle nærvær og samhørighet med andre. Det er bra for den psykiske helsen.
Data og digitale ferdigheter er ting som vektlegges i dag, for digitale ferdigheter er en viktig forutsetning for videre læring og for aktiv deltakelse i et arbeidsliv og et samfunn i stadig endring. E-sport kan i stor grad gi ungdommer disse ferdighetene. Dette er jo bra for Herøy, for mange av oss ungdommer vil jo komme tilbake hit og bosette oss her, og da være en ressurs for Herøy.
Nesten alle som spiller engelske spill har vist at de har fått bedre karakterer i engelsk enn unger som ikke spiller. Dette har forskere funnet ut gjennom mange tester og undersøkelser. Mange av dagens jobber krever at arbeideren behersker det engelske språket. Da kan de som spiller få jobber som har mer engelsk i seg og dermed hjelpe Herøysamfunnet.
Spilling kan også være stressdempende for kroppen, du føler deg avslappet når du sitter og spiller noe du kan. Du blir mer harmonisk når du ikke føler stress i kroppen. Dette er en bra ting, både for det psykiske og det fysiske.
Mange, spesielt voksne, sier at e-sport skaper inaktivitet. Dette er vi uenige i. Vi tror at dersom vi får en e-sport-arena, så blir spillinga mer avgrenset tidsmessig. Vi spiller et par timer, sykler i lag hjem og finner på andre ting i lag ute. Hvis alle sitter hjemme, så er det vanskeligere å begrense skjerm-tida.
Med dette brevet håper vi å ha fått vist at det har vært en berikelse for barn og ungdom på Herøy hvis vi hadde fått en e-sport-arena i kommunen. Dette kan kanskje være ett samarbeid mellom kommunen, idrettslaget og næringslivet.