18. oktober utgår den gamle utgaven av 50- og 500-kronesedlene. Norges Bank oppfordrer publikum til å bruke gamle sedler eller sette dem inn på konto før denne datoen.
Ta en ekstra kikk
Ett år etter lanseringen av nye sedler tas den gamle utgaven ut av sirkulasjon. Det betyr at banker, butikker og utsalgssteder ikke lenger er forpliktet til å akseptere gamle 50- og 500-kronesedler etter 18. oktober 2019.
– Norges Bank oppfordrer publikum til å bruke eller sette gamle 50- og 500-kronesedler inn på konto før denne fristen. Etter 18. oktober kan sedlene veksles gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år framover, så de mister ikke sin verdi selv om du skulle være seint ute, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.
– Banker og andre står selvfølgelig fritt til å ta imot sedlene også etter at de er utgått. Det så vi mange eksempler på da de gamle 100- og 200-kronesedlene gikk ut i fjor, men det enkleste vil være å bruke gamle 50- og 500-kronesedler eller sette dem i banken seinest 18. oktober, fortsetter Veggum.
I månedsskiftet september/oktober var det 8,1 millioner gamle 500-kronesedler og 12,4 millioner gamle 50-kronesedler i omløp, tilsvarende 4,6 milliarder kroner.
– Det er en betydelig mengde sedler, så vi håper flest mulig nå tar en ekstra kikk i skuffer og skap for å se om de kan ha gamle sedler liggende, sier Veggum.
Alle privatkunder i Helgeland sparebank kan sette inn sedler i minibanken i Herøy gebyrfritt. For lag og foreninger og bedrifter er det imidlertid et gebyr på kr. 100,- for hvert innskudd i minibanken. For de som er kunder hos DNB er det også gratis å sette inn penger i Post i butikk hos Prix Herøy. Her må bedriftskunder betale kr. 75 i gebyr for hvert innskudd.
Nye og sikrere sedler
Seddelserien som er på vei ut, ble introdusert i årene 1994 - 2001.
– Skulle det dukke opp sedler fra tidligere seddelserier, kan også de veksles hos Norges Bank mot et gebyr på 250 kroner, opplyser Veggum.
Sedlene som ble utgitt rundt tusenårsskiftet holder fortsatt et godt sikkerhetsnivå, men Norges Bank ønsker å være føre var, og startet for sju år siden arbeidet med å utvikle en helt ny seddelserie.
– De siste årene har mange av landene rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler. Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge, men dersom våre sedler blir dårligst i klassen risikerer vi at forfalskning blir et problem, sier Veggum.
Alle sedlene i den nye seddelserien bærer motiver fra havet. Sikkerhetselementene som er bakt inn i sedlene er blant de mest avanserte som er tilgjengelige. Den nye seddelserien vil være komplett når 1000-kroneseddelen lanseres seinere i år.
Mer informasjon om seddelbyttet finner du på nettsiden nyesedler.no til Norges Bank.