Herøy kommune inviterte 21. mai næringslivet til å være med på å bygge et spennende næringsbygg på Herøy Marine Næringspark. Tanken er at flere bedrifter inngår i et spleiselag og drar nytte av å samlokaliseres i et felles bygg som også skal fungere som kompetansesenter.
Onsdag 21. mai arrangerte Herøy næringsforening en av sine næringslivslunsjer på Augustbryggo på Seløy. I forlengelsen av lunsjen inviterte Herøy kommune til en presentasjon av tanker for nytt kontorfellesskap og kompetansesenter i Herøy Marine Næringspark. I denne sammenheng har Bjørn Sortland i firmaet Atax etter ønske fra Herøy kommune for egen regning laget en spennende skisse av et bygg som han har kalt "altmulighuset". I tillegg til et hus med flotte kontorlokaler ble det også skissert planer for andre fasiliteter som f. eks bowlingbane, blackbox for kulturarrangement og en kantine med kvalitetsmat. Bygget er tegnet av arkitekt Christian Cleve Broch som har lang erfaring fra slike oppdrag.
Tanken med huset er at man skal smelte sammen ulike aktiviteter i et felles bygg og på denne måten lokke til seg dyktige medarbeidere. Sortland mener at det i dagens næringsliv ikke er nok å tilby en jobb. Dersom familien skal blir værende på en plass må hele familie finne seg til rette.
- Det er ikke nok å ha et godt tilbud til de som driver med idrett. Skal man lykkes er det viktig å ta vare på de små jentene og gi dem tilbud som de liker å holde på med. Det er ofte jentene som bestemmer hvor familien skal bosette seg og gode tilbud for dem er ofte en suksessfaktor mener Sortland.
- Får man næringslivet med på et spleiselag så kan man smelte sammen kontorlokaler, forskning og undervisning, konserter, messer og andre aktiviteter i et felles bygg, sier Bjørn Sortland.
Sortland kommer opprinnelig fra Herøy og har gjennom 20 år arbeidet med ulike prosjekter både i Norge og utlandet.
Kompetansesenter
Herøy kommune arbeider også for å få til et kompetansesenter innenfor havbruk, fiske, sjømat. Kompetansesenteret vil inneholde forskning, laboratorium, kurs og andre aktiviteter innenfor kompetanse og utvikling. Det er store og spennende utviklingspotensialer i næringa framover mener Stig Neraas. Det er et stort behov i næringa for faglærte. Herøy kommune jobber for å få videregående studie for aquakultur lokalisert til næringsparken. I følge ordfører Arnt Frode Jensen har kommunen fått støtte i regionen, men det er også flere andre som holder på med slike planer, blant annet Lurøy kommune. Prosessen videre er at planene presenteres fylkesråden for utdanning og at man klarer å argumentere politisk for at dette er en meget god løsning der teori og praksis smeltes sammen.
Teknoparken Helgeland
Teknoparken fra Mosjøen som åpnet 1. april i år var invitert for å informere om sin virksomhet. Teknoparken Helgeland er etablert av helgelendinger med lang erfaring fra ulike teknologi- og økonomisk/administrative miljø. Siden Teknoparken ble åpnet har er det lokaliset 5 bedrifter som igjen har et kontaktnett med 40 andre bedrifter. Daglig leder i Teknoparken Sten Magne Hansen mener det er viktig å ikke være for opptatt av å få bedriftene til å flytte sin virksomhet over i en slik park.
- Dersom man greier å skape et miljø med høy kompetanse og spennende arbeidsoppgaver vil bedriftene komme over etterhvert. Det er minst like viktig å bygge opp gode kontaktnett mellom ulike bedrifter i starten. Dersom man bevist utvikler en næringsklynge vil bedriftene raskt se den store nytten av å være etablert der. Da snakker vi ikke om et kontorfellesskap, men en klynge der bedriftene drar nytte av hverandres kompetanse og nettverk, sier Hansen.
Tom-Jøran Skog fra firmaet SubSeaComm og Christian Sivertsen i Advanced 3D Solution og Øyvind Hjorten i Info Helgeland var imponert over de planene som forelå i Herøy kommune og flere av dem signaliserte at de godt kunne tenke seg å være lokalisert i en slik næringspark.