Torsdag 13. februar ble det arrangert yrkesmesse i Herøyhallen og skolens aula. Dette ble et fint møte mellom ulike bedrifter og skolens elever.
Yrkesmessa åpnet med at alle ble samlet i skolens aula til et felles arrangement. Her var det lagt til rette med helproff lyd og framvisning på stort lerret av skolens rektor Lars Olav Mogård-Larsen. Etter at han hadde orientert om rømningsveier og andre praktiske forhold, overlot han ordet til elevene Evina, Maja og Linus Prestø. Herøy skole er en MOT-skole og disse tre elevene er skolens unge MOTivatorer. På en glimrende måte fortalte de litt om MOTs verdier og ulike verktøy, og presenterte de som skulle på scenen. Ett av mange verktøy de bruker er lommelykta, som har fokus på at man skal lyse på det positive. Ved å gjøre dette forsterker man det positive og toner ned det negative.
Varaordfører Oddbjørn Lorvik ønsket velkommen. Han var imponert over at det var på plass 31 standplasser i Herøyhallen. Han oppfordret skolens elever til å stille spørsmål, være nysgjerrige og gripe sjansen til å lære noe nytt.
- Vi trenger deg, ditt talent og ditt engasjement for å bygge framtidas samfunn. Reis gjerne ut i den store verden, men kom tilbake til Helgeland og Herøy med sekken full av erfaring, kunnskap, håp og pågangsmot. På din ferd der ute skal du alltid huske kommunens slagord som er Herøy kommune - et hav av muligheter, sa Lorvik.
Mowi presenterte seg
Mowi stilte med tre mann som presenterte Mowi region nord, som slakteriet på Herøy er en del av. Områdeleder for Helgeland, Øystein Flatmo, fortalte om området han leder, og hvordan han kom seg inn. Området Helgeland strekker seg fra Sømna i sør og Nesna i nord. Slakteriet på Herøy slakter all laksen fra dette området, og i snitt produseres det 35 tusen tonn laks årlig i dette området. Jonas Sjøvoll fra Sandnessjøen fortalte også om sin vei inn som ansatt i Mowi. Han er nå driftsleder i Mowi for to lokaliteter, og skrøt av teamet han leder.
Truls Larssen fra Herøy er nå driftsleder for to lokaliteter i Herøy. Etter å ha arbeidet mesteparten av sitt yrkesliv med å ta livet av laks på slakteriet, har han nå ansvaret for å holde dem mest mulig i live. Han sa at det var en del tilfeldigheter som gjorde at han var havnet der han var nå, og oppfordret ungdommene til å ta sjanser.
Under presentasjonen kom det fram at det er behov for en rekke yrkesgrupper i Mowi. I tillegg de som er praktisk anlagt, er det også store muligheter for de som er teoretisk anlagt.
Kunstig intelligens på full fart inn i næringen
Områdeleder Øystein holdt en nokså inngående orientering om at et det ved hjelp av avansert kamerateknologi og kunstig intelligens skjer mye i oppdrettsnæringen. Hver fisk og hver pellets kan nå gjenkjennes av kamera slik at blant annet lusetelling og foring kan automatiseres.
Fagleder for voksenopplæringen og flyktningtjenesten, Marit Jørgensen, kom med en oppfordring til bedriftene om å ta inn flyktninger og voksne innvandrere i praksisplasser, etter at de har gjennomgått grunnleggende opplæring i norsk og samfunnskunnskap
- Vi vet at det å få en praksisplass og lykkes med det praktiske i mange tilfeller fører til at de kommer seg i jobb, sier Jørgensen.
Hun gjennomførte deretter en samtale med Oleksander fra Ukraina, der han fortalte på norsk om seg selv og hvilke erfaringer han hadde hatt siden han kom til Herøy. Han har vært i arbeidspraksis på Herøy skole, og har nå fått seg en deltidsstilling som badevakt for folkebadet i Herøy. Han har utdanning som sveiser fra sitt hjemland, og gjennomfører nå et praktisk kurs for å få godkjenning i Norge.
Yrende liv i Herøyhallen
Etter åpningsarrangementet i aulaen forflyttet alle seg til Herøyhallen, der en rekke bedrifter og yrkesgrupper presenterte seg. En konkurranse engasjerte elevene til å gå rundt på til de ulike standplassene for å finne svare på spørsmål. En TV som var gitt av organisasjonen Lederne ble trukket ut til en heldig vinner blant alle som deltok i konkurransen.
Trykk på bildet nedenfor for å se flere bilder fra messa.