Herøy Frivilligsentral "Møtestedet" har fått i gang mange ulike aktiviteter som drives av frivillige. Selv om det er en del frivillige i sving ber nå daglig leder Jelena Budesa om at flere melder seg.
Møtestedet / Herøy Frivilligsentral ble stiftet 21.mars 2012 og fra 1. september ble det ansatt daglig leder i 100 prosent stilling. Som de fleste frivilligsentralene, har de som hovedmål å være bindeledd mellom folk og organisasjoner som ønsker å gjøre en frivillig innsats for mennesker som har behov for bistand. Møtestedet koordinerer det frivillige arbeidet og har fått i gang mange ulike aktiviteter som er basert på frivillighet.
Lesevenner
I samarbeid med biblioteket er det kommet i gang en ordning der frivillige møter på Herøy omsorgssenter hver torsdag mellom kl. 12 og 13 og leser for beboerne der. Det er beboerne som skal komme med ønsker om hva de frivillige skal lese for dem.
Leksehjelp
En annen ordning som er kommet i gang er leksehjelp i matematikk for elever i 10. klasse. Det gis også leksehjelp til flyktninger av frivillige. Leksehjelpen gis av praktiske årsaker like etter skoleslutt en dag i uka.
Folkebad og treningssenter
Gjennom frivillighetssentralen startet man i slutten av januar i år opp igjen med folkebad hver onsdag etter at denne ordningen lenge lå nede.
- Vi har ikke hatt folkebad i sommer, men satser på å komme i gang igjen i september. Vi vil arrangere livredningskurs i samarbeid med skolen og håper det er mange som melder seg, sier Jelena Budesa.
Møtestedet tok i juni 2012 ansvaret for driften av treningssenteret Sprut. Treningssenteret har en leder med kompetanse som er til stede fra kl. 16 til 20 hver dag, og delvis i helgene. Hun jobber også en del frivillig utover denne arbeidstiden og får med seg andre frivillige treningsinstruktører til blant annet spinningøkter.
Ungdomsklubb
Høsten 2013 tok Møtestedet ansvaret for ungdomsklubben. Siden da har en forelder og daglig leder vært til stede og det har blitt arrangert klubb annenhver torsdag. I tillegg har de også hatt hjelp av voksne arbeidssøkere som på denne måten har fått språkpraksis.
- Opplegget har fungert veldig bra og i gjennomsnitt har det vært mellom 15-20 ungdommer på klubbkveldene. Aktivitetene er blitt styrt av et veldig godt ungdomsstyre. I sommer har det ikke vært ungdomsklubb, men når skolen starter igjen skal vi invitere foreldrene for å se om de fortsatt ønsker klubben og på hvilken måte den skal organiseres, sier Jelena.
Mentornettverk
- Vi ønsker også at flere melder seg som mentorer. Mentornettverket skal skape dialog mellom yrkesaktive og innvandrere som ønsker å komme inn i det norske arbeidslivet. Målet er å styrke innvandreres muligheter på arbeidsmarkedet. Over halvparten av alle ansettelser skjer gjennom nettverk, et nettverk mange inn vandrere mangler. Mentors intensjon er ikke å skaffe arbeid, men bidra til å finne veien til en jobb eller utdannelse., sier Jelena.
- I noen tilfeller er mentors rolle å bremse et hastverk og legge en langsiktig plan, i andre tilfeller å motivere en prosess fremover. Mentor (norsk person), gir for eksempel råd om jobbsøknader, jobbintervju og kultur på arbeidsplass. De bidrar også med sine nettverk og et friskt blikk på mentorpartneres (innvandrer) situasjon og mulighet. Mentors kvalifikasjoner ligger i egne erfaringer og et ønske om å dele sin kunnskap. Dette er et prosjekt som Herøy Frivilligsentral gjør i samarbeid med KUN- senter for kunnskap og likestilling, avslutter daglig leder Jelena Budesa.
Avslutningsvis poengterer Jelena at de trenger frivillige snarest for disse fire aktivitetene:
- Badevakt til folkebadet
- Lesevenner på Herøy Omsorgssenter
- Leksehjelp i matematikk for 10. klasse
- Leksehjelp til flyktninger
Jelena treffes på telefon 96044774 eller på epost post@heroy.frivilligsentral.no