Politiet og Nordland fylkeskommune går sammen for å bekjempe skoletrusler på nett.
Etter flere trusselsituasjoner framsatt i sosiale medier i januar, måtte skoler stenge og flere tusen elever, lærere og pårørende ble berørt.
- Våre skoler er - og skal være - trygge områder for både elever og ansatte, påpeker fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap).
Trusler skremmer
I et møte med Politiet i Nordland, delte fylkesråden erfaringene med påtalesjef i Nordland, Heidi Kløkstad. Både Politiet og Nordland fylkeskommune ønsker å intensivere arbeidet med det som har blitt et økende samfunnsproblem.
- Vi ser veldig alvorlig på de truslene som har blitt framsatt. Politiet har brukt store ressurser på å sikre skolene og finne de som har stått bak disse skremmende meldingene, sier påtalesjef Kløkstad. Hun understreker at de som kommer med slike trusler blir tatt – selv om de blir ytret på nettsteder som fremstår som anonyme.
Avslørt og straffet
Politiet er tydelig på at de som fremsetter slike trusler blir avslørt og straffet.
- Vi har et veldig godt samarbeid med leverandørene av disse nettstedene. IT-seksjonen hos fylkeskommunen og andre samarbeidsaktører. Du er ikke anonym. Og som disse sakene har vist – vi finner ut hvem du er, advarer Kløkstad. I tillegg til den straffen du får for en sånn handling, så gir det konsekvenser for all fremtid.
- Har du en bombetrussel på rullebladet, skal du bare glemme å få visum til USA, for eksempel. I tillegg vil du være avskåret fra en rekke utdanningsvalg samt at du vil kunne få problemer med å skaffe deg både førerkort og våpenkort, påpeker Kløkstad.
Forebygger i lag
Heldigvis viste det seg at de truslene som var blitt framsatt i Nordland, ikke har vært reelle trusler, men ubetenksomhet. Politiet og fylkeskommunen er derfor opptatt av å gi ut informasjon og forsøke å forebygge at andre gjør noe lignende.
- Derfor sender vi ut et brev til alle elever ved ungdomsskoler og videregående skoler i Nordland, der vi advarer mot konsekvensene av det som i de fleste tilfellene er en ubetenksom handling, forklarer politiinspektør Kløkstad.
Holdningsarbeid
Hild-Marit Olsen hilser initiativet fra Politiet velkommen, og poengterer at det passer veldig godt inn i det holdningsarbeidet som det nå settes ytterligere fokus på i de videregående skolene i Nordland.
- Vi har i flere år jobbet med nett-vett og holdninger i sosiale media. Likevel ser vi at nye apper der ungdommene kan være anonyme, har gitt alvorlige situasjoner der elever i ren uten å forstå alvoret, har sendt ut trusselmeldinger. Nå informerer Politiet, i samarbeid med oss, ut om konsekvensene av slike handlinger. I tillegg vil vi på hver enkelt skole lage opplegg der vi forhåpentlig klarer å påvirke ungdommene våre til å bruke noe mer fornuft i kommunikasjonen i sosiale medier, avslutter utdanningsråd Olsen.
Trykk her for å lese brevet som er sendt ut til alle elever ved ungdomsskoler og videregående skoler Nordland.