Det er i år 10 år siden Herøy skole ble med i organisasjonen MOT og fra dag en er det lærerne Kirsti Iversen og Lise Theimann som har vært skolens MOT-coacher. De forteller om et fantastisk døgn på SKOLO. Skoleringen ble ledet av Gudmund Broks Kongshavn, som tidligere har vært profesjonell fotballkeeper for blant annet Tromsø IL fra (TIL) fra 2015 til 2020. Han la opp sin fotballkarriere så sent som sommeren 2021 og begynte som regionleder nord i organisasjonen MOT høsten 2021.

MOT-coachene Kirsti og Lise skryter av Gudmund og synes han har vært veldig engasjert og flink til å få med seg ungdommene. De skryter også av lokalene på SKOLO, og er svært fornøyd med rammene rundt skoleringen.

- Skoleringen har havnet om å skolere de unge MOTivatorene slik at de kan være en del av MOT-teamet på skolen. Det er blant annet de som har MOT-økter i 6. og 7. klasse, og skal introdusere barneskolen for MOT. Samtidig er det jo også viktig at vi som jobber med MOT på små skoler får lov til å være sammen med andre ungdommer og være del av et større lag, forteller Kirsti Iversen.

Lise og Kirsti forteller at det på grunn av pandemien var to årskull fra Herøy som fikk skolering denne gang. Vanligvis er det elever i 9. klasse som blir plukket ut, men i og med at samlingen ble lagt til Herøy ble også de som har fungert en stund som ung MOTivator og går i 10. klasse med på samlingen. De eldste elevene skal også ifølge skolens MOT-coacher få en ekstra rolle til å jobbe med et pilotprosjekt opp mot årets 6. klasse.

Viktig med bevisstgjøring av ungdommene
- Selv om man er ung MOTivator kan man jo komme borti situasjoner på skolen som ikke er helt heldig for hverken dem eller de andre, og da er det viktig at de har øvd se på å tenke seg godt om hvordan de skal opptre i ulike situasjoner. Dette er selvsagt vanskelig for en ungdom på 15 år, og vi ser at flere blir skikkelig utfordret under øvelsene de har vært gjennom, sier Lise Theimann.

Lise og Kirsti synes det er viktig at ungdommene blir utfordret på vanskelige situasjoner, og at dette er helt naturlig selv om man er ungdom med MOT. Man forventer imidlertid at disse elevene har en del verktøy de kan bruke i slike situasjoner.

Skryter av ordføreren
Herøy kommune er med på tre deler av MOT. Gjennom deltakelse i programmet «Kommunen som samfunnsbygger» utfordres også kommunens ledelse til å delta og forplikte seg til å bygge en god kultur. I denne sammenheng skryter Lise og Kirsti av ordfører Elbjørg Larsen.

- Elbjørg er veldig flink til å stille opp, og hun er alltid oppdresset MOT-klær når hun kommer. Hun tar også fram viktighetene av MOT i mange sammenhenger. Vi er svært glade for at vi har en kommune som tør å satse på MOT selv om det koster noen kroner. Vi vet jo ikke hvor vi hadde vært dersom vi ikke hadde deltatt, sier de to engasjere MOT-coachene.

Herøy kommune er også med på programmet «Skolen som samfunnsbygger» og dette medfører at hele skolens personale får skolering i MOT. Så langt har det vært fokus på programmet «Robust ungdom 12-16», men nå er det også planer om at det skal jobbes med MOT i barneskolen gjennom et program som heter SUPER. I starten er det 1. og 2. klasse som skal prioriteres.

UngeMOTivatorer i Herøy er for tiden Hedda Sandstrak Gullesen, Andrea Bjørnvik og Nila Lorvik fra 10. klasse (2. året) og de nye er Embla Dalen, Kaja Jensen og Philip Mathisen.

Ungdommene blir plukket ut etter søknad etter ei MOT-økt der det blir orientert litt om hva man ønsker av dem. De som ikke søker kan foreslå noen som de mener er gode ambassadører. Til slutt er det MOT-coachene som plukker ut de som skal representere skolen. Lise og Kirsti sier at de også ser på hvem som kan vokse på å ha denne rollen, og at man ikke bare plukker ut de som er vant til å stå fram og prate i forsamlinger.

Godt fornøyd
Regionleder Gudmund Broks Kongshavn forteller at han er svært fornøyd med samlingen som har vært i Herøy.

- Det å ha ung MOTivator-samling er det desidert morsomste jeg gjør i min jobb. Det å få jobbe med ungdommer som er gode på og genuint opptatt av å ta vare på menneskene rundt seg er helt fantastisk, sier Kongshavn.

Gudmund forteller at han håper å ta med seg noen erfaringer fra sitt liv som profesjonell fotballspiller. Som keeper er man jo også svært utsatt og han har nok derfor helt sikkert vært nødt til å takle mange vanskelige situasjoner.

Kongshavn skryter også av lokalene på SKOLO og synes både lokalene og omgivelsene var veldig flotte.

Om MOT
Initiativet til å starte MOT ble tatt i 1994 av de to olympiske skøyteløperne, Atle Vårvik og Johann Olav Koss.

Deres motivasjon var å forebygge sosiale samfunnsproblemer gjennom å implementere holdninger og atferd blant ungdom, slik at de ble bedre til å ta vare på hverandre og ta bevisste valg. De ønsket å styrke ungdoms livskvalitet, selvfølelse og mot, og gjøre dem bedre i stand til å ta egne valg, stå opp for egne verdier og ta vare på de som er utenfor og annerledes. De ønsket å bruke toppidrettsutøvere som et virkemiddel for å styrke trygge og inkluderende samfunn og oppvekstmiljø. Det var begynnelsen på MOT-konseptet. I dag blir MOTs livsmestringskonsept brukt av skoler og lokalsamfunn i fire verdensdeler.

Trykk her for å lese mer om MOT.