Det var kommunestyrerepresentant Tanja Irene Hanssen som mottok prisen på vegne av UL Bølgen og Brasøy Brostier. Hun har også vært en av de som har lagt ned en meget stor innsats i arbeidet med å bygge opp brostiene, som blir flittig brukt av mange turgåere.

Eldhugprisen er Helgeland friluftsråds ildsjelpris, og i år ble denne delt ut for niende gang.

Dugnadsånd er selve limet i samfunnet
- Jeg tror at alle vi her vet at ildsjeler og dugnadsånd er selve limet i samfunnet. Det er det som holder oss sammen og skaper bolyst og bli-lyst. Samarbeidsprosjekt og dugnad inneholder minst en, og ofte flere ildsjeler. Til denne eldhugprisen har vi fått nominasjoner fra alle seks medlemskommunene. Noen har vært nominert flere ganger, og noen kommuner har nominert flere. Det vil si at vi har mange gode kandidater på Helgeland, og at det jobbes veldig godt med friluftsliv, sa Mosheim-Lysfjord under tildelingen.

UL Bølgen og Brasøy Brostier
I år gikk prisen til ungdomslaget Bølgen og Brasøy Brostier, som helt siden 2018 har arbeidet med å lage en spektakulær turløype. Denne løypen knytter sammen holmer og skjær til en rundtur, forbundet med flere broer.

- Den siste brua stod ferdig i 2020, og den siste navneplanken i den såkalte «Plank og fame» ble lagt ned i 2021, sa styreleder Kine Mosheim-Lysfjord.

2000 dugnadstimer
Etter at Tanja hadde fått overrakt et stort innrammet diplom og en spesiallaget gave fortalte hun om et arbeid der mange har vært involvert, både fastboende og folk i fritidshus.

- Vi er heldig at vi også har mye lokal kompetanse, og derfor ikke har vært avhengig av å leie inn noen til dette prosjektet. Vi har noen som kan beregne dimensjoner og designe broer innenfor regelverket, og vi har folk som kan koke kaffe og steke vafler. Vi har et godt ungdomshus i UL Bølgen der vi kunne frese ut navn og male plankene. Her har vi brukt mange timer. Vi har også en lokal kunstner som har tatt ut seks farger som vi har malt plankene i. Det er frest inn navn i 320 planker, og i tillegg ble det også skrevet feil og malt på en del planker, og disse kan dere se hvis dere tar dere en padletur under brua, sa Tanja under mottakelsen av prisen.

Tanja opplyser til Herøyfjerdingen at hun gjerne vil komme med litt mer opplysninger enn det hun fikk sagt da hun mottok prisen.

Det er brukt rundt 2000 direkte dugnadstimer av over 50 personer i alderen 8 til 80 år. Tanja har koordinert prosjektet og vært med og jobbet. Svein Gunnar Storholm har stått for ingeniørjobben på wirebroene, og Frode Nilsen på den store flytebrua som er fortøyd. Kasserer Anne-Lise Pettersen har holdt styr på regnskapet, og mange andre har bidratt mye med kompetanse og ikke minst gitt av fritiden sin til prosjektet.

Bålkjele til bruk
Statuttene sier at Eldhugprisen skal deles ut til den eller de «som gjennom sitt virke eller i fritid på en fremragende måte har arbeidet for økt friluftsaktivitet, og gjennom dette skapt ringvirkninger i sitt lokalsamfunn, eller på annen måte skapt begeistring for friluftsliv».

Prisen består av et diplom med begrunnelsen, samt en spesiallaget og relevant gjenstand. Statuttene sier at årstall, navn og «Eldhug skal være synliggjort på gjenstanden. Gjenstanden denne gangen er en bålkjele med ordene inngravert. 

Begrunnelsen for tildelinga er slik:
«UL Bølgen og Brasøy Brostier har i en årrekke arbeidet med tilretteleggingstiltak for friluftslivet på Brasøy. Ungdomslaget og Brasøy Brostier har vært initiativtakere for mange av prosjektene som omhandler rydding, tilrettelegging, brobygging, skilting og vedlikehold av turstiene på øya. Gjennom organisering og gjennomføring av utallige dugnader har de bidratt til at det i dag er mulig å gå på turer i et fantastisk og variert terreng rundt omkring på øya. Dugnadsånden har vært sterk, og det har hele tiden har arbeidet vært til det beste for fellesskapet.

Gjennom sitt fremragende arbeid har UL Bølgen og Brasøy Brostier bidratt til økt friluftsaktivitet, og dette har skapt ringvirkninger i lokalsamfunnet og skapt begeistring for friluftsliv. UL Bølgen og Brasøy Brostier er en svært verdig vinner av Eldhugprisen 2024.

Se prisutdelingen på Kommune-TV for Herøy kommune.

Eldhugprisen
Helgeland friluftsråds ildsjelpris deles ut en gang årlig. Alle kan nominere en kandidat som er hjemmehørende i en av medlemskommunene Vefsn, Grane, Alsthaug, Herøy, Leirfjord eller Dønna.

Statutter for Eldhugprisen
Vedtatt i styremøte i Helgeland friluftsråd 27. oktober 2016..

§1 Helgeland friluftsråds ildsjelpris – «Eldhug» -tildeles den eller de som gjennom sitt virke eller i fritid på en fremragende måte har arbeidet for økt friluftsaktivitet, og gjennom dette skapt ringvirkninger i sitt lokalsamfunn, eller på annen måte skapt begeistring for friluftsliv.

§2 Prisen deles ut av Helgeland friluftsråd. Prisvinneren bekjentgjøres av rådets leder på rådets siste møte før jul hvert år. 

§3 Prisen kan tildeles en organisasjon, en institusjon, en bedrift eller en enkeltperson tilhørende en av medlemskommunene i Helgeland friluftsråd.

§4 Prisen består av en diplom med argumentasjon, samt en spesiallaget gjenstand med relevans i prisens navn og formål. Årstall, navn og «Eldhug» skal være synliggjort på gjenstanden.

§5 Alle innbyggerne i medlemskommunene kan komme med forslag til prisvinner. Denne muligheten bekjentgjøres.

§6 Hvem som hvert år får tildelt prisen avgjøres av rådets arbeidsutvalg. Ved behov kan arbeidsutvalget rådføre seg med de andre medlemmene i rådet.

Synonym til eldhug på norsk bokmål